ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΩΝ” ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΔΕΛΛΙΩΤΩΝ

Ο Σύλλογος Αβδελλιωτών “Η Βασιλίτσα” θα συμμετάσχει το διήμερο 07 – 08 Οκτωβρίου 2017, και ύστερα από πρόσκληση που δέχτηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, στις εορταστικές εκδηλώσεις με τίτλο “Ανάμνηση για την θυσία των Βλαχόπουλων

στο Κάστρο της Βόνιτσας (Οκτώβριος του 1798)”

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη και έντονα συναισθηματική εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στο κάστρο της Βόνιτσας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η θυσία των  βλαχόπουλων που «έπεσαν»  στο Κάστρο της Βόνιτσας τον Οκτώβριο του 1798.

Το ιστορικό των γεγονότων έχει ως εξής:

«Τον Οκτώβριο του 1798 ο Αλή Πασάς καταλαμβάνει το κάστρο της Βόνιτσας. Το κάστρο μέχρι τότε το κατείχαν οι Γάλλοι, οι οποίοι στις 28  Ιουνίου 1797, τέσσερες μήνες πρίν την συνθήκη του Καμποφόρμιο, είχαν εισέλθει στη πόλη και εγκαθίδρυσαν το δημοκρατικό τους πολίτευμα, καταλύοντας την Βενέτικη κυριαρχία. 

Οι Βλάχοι της δυτικής Πίνδου, είχαν στη Βόνιτσα σταθερά βοσκοτόπια και δικές τους περιουσίες σε γη και σπίτια. Η συνεχής παρουσία των Βλάχων της δυτικής Πίνδου, στη περιοχή της Βόνιτσας, δημιούργησε έμμεσους ή άμεσους δεσμούς (κουμπαριές ή γάμους). Οι Βλάχοι είχαν ενεργά συμφέροντα στην περιοχή. Μέσα σε αυτή τη κοινωνία της Βόνιτσας συνυπήρχαν και οι Βλάχοι. Δεμένοι επί χρόνια με συγγενικούς δεσμούς και έχοντας ενεργά συμφέροντα, υπερασπίστηκαν το κάστρο και τις περιουσίες τους από την κατάκτηση και την λεηλασία που θα γίνονταν από τα στρατεύματα του Αλή Πασά.»

Το 2009, η Αμφικτιονία Ακαρνάνων, εντόπισε τους στίχους από τραγούδια που χορεύονται συνεχώς επί ενάμισι  αιώνα, από τους Βλάχους της Δυτικής Πίνδου, σε ανάμνηση για την θυσία βλαχόπουλων που έπεσαν όταν ο Αλή Πασάς κόνεψε το Κάστρο της Βόνιτσας.

Το τραγούδι δεν συνοδεύεται από μουσικά όργανα, χορεύεται στον τρανό χορό των Βλάχων (κόρλου μάρι), ένα χορό που όλοι οι Βλάχοι τιμούν με την συμμετοχή τους και την διατήρηση των επί μέρους τελετών καθώς και των συμβόλων.

Τα λόγια του τραγουδιού που πάνω από ένα αιώνα τραγουδούν και χορεύουν οι Αβδελλιώτες αναφέρονται στον αρχηγό τους σε αυτή την σύναξη, τον Γιάννη Μπουκουβάλα.

Τα τραγούδια του Μεγάλου Χορού Αβδέλλας “Κόρλου Μάρι”  τραγουδιούνται και χορεύονται χωρίς συνοδεία οργάνων, στα πανηγύρια  των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Παρασκευής και στο τριήμερο της Παναγίας, το Δεκαπενταύγουστο.

Όλα τα κάστρα χαiρονται

 Όλα ν’ τα κάστρα χαίρονται, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ κι όλα βαζοκοπιούνται, Μηλώ μου μυρισμένη.

Ν’ έρημη η Βόνιτσα, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ ποτές χαρά δε βλέπει, Μηλώ μου μυρισμένη.

Αλής Πασάς ν’ εκόνεψε, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ με το πολύ τ’ ασκέρι, Μηλώ μου μυρισμένη.

Κοτσαμπασιάδες φώναζαν, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ και τους γερόντους λέγουν, Μηλώ μου μυρισμένη.

Γοργά ψωμi γοργά κρασi, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ γοργά ταϊ τους μαύρους, Μηλώ μου μυρισμένη.

Γοργά μια κόρη έμορφη, Μηλώ μωρ Μηλώ

μωρ να μείνει αφέντης βράδυ, Μηλώ μου μυρισμένη.

Ο Σύλλογος Αβδελλιωτών “Η Βασιλίτσα” θα συμμετάσχει με πολυμελή αποστολή και με την παρουσία του χορευτικού τμήματος θα αποτίσει φόρο τιμής στους αγωνιστές προγόνους της Αβδέλλας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ