ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Τύρναβο από το ΥΠΑΑΤ και το Δήμο Τυρνάβου με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, παρουσιάσθηκαν σημαντικές δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με μεγάλη χρηματοδοτική και όχι μόνο βαρύτητα:

τα σχέδια βελτίωσης, μέτρο που αφορά στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του πρωτογενή τομέα, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων δράσεις για επενδύσεις σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής (net metering), σε σύγχρονα συστήματα άρδευσης για την εξοικονόμηση ύδατος, κλπ. Το μέτρο έχει προδημοσιευτεί, ενώ ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του.
τη μεταποίηση, μέτρο που έχει ήδη προκηρυχθεί και είναι ανοικτό για υποβολή επενδυτικών προτάσεων άνω των 600 χιλ. ευρώ και αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων για την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μεταποιητικών μικρομεσαίων κατά προτεραιότητα επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ για πρώτη φορά στο μέτρο περιλαμβάνεται δράση για δικαιούχους αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην καθετοποίηση της παραγωγής τους. Επενδύσεις μεταποίησης κάτω των 600 χιλ. ευρώ ανά πρόταση θα υλοποιηθούν μέσω των τοπικών προγραμμάτων LEADER, των οποίων οι προκηρύξεις αναμένονται σύντομα.
τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η δράση μείωσης της νιτρορύπανσης από γεωργική δραστηριότητα, τα οποία αφορούν στην εθελοντική υιοθέτηση καλλιεργητικών δεσμεύσεων και πρακτικών (πχ αγρανάπαυση, αμειψισπορά, κλπ.) από τους παραγωγούς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τα χρηματοδοτικά κίνητρα για την ανάληψη φιλοπεριβαλλοντικών δεσμεύσεων από τους παραγωγούς αφορούν σε ενίσχυση που λαμβάνουν είτε για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματός τους, είτε για το επιπλέον κόστος που προκαλείται από την εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν.
το μέτρο ενθάρρυνσης σύστασης και λειτουργίας νέων συλλογικών συνεργατικών παραγωγικών σχημάτων, όπως ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, με στόχο μέσω της συλλογικής οργάνωσης και δράσης να επιτευχθούν αποτελεσματικότερη διαχείριση, οικονομίες κλίμακος, αύξηση της κρίσιμης μάζας παραγωγής, ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύς των παραγωγών έναντι μεσαζόντων και προμηθευτών, διεύρυνση αγορών και εξωστρέφεια.
το μέτρο της συνεργασίας και καινοτομίας που αφορά στην ενθάρρυνση συνεργασιών στο πρωτογενή τομέα μέσω της δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων με μέλη ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ερευνητικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, κλπ., και στοχεύει στη προώθηση της καινοτομίας, τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στη γεωργική πρακτική και την εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στη παραγωγική διαδικασία. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει το κόστος σύστασης της επιχειρησιακής ομάδας καθώς και την ενίσχυση της πιλοτικής εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου της ομάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ