ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Ο Τσε μπήκε στο “πάνθεον” των ηρώων της επανάστασης, πήρε τη θέση του δίπλα σε μεγάλους επαναστάτες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου

καπιταλιστικού συστήματος, για το χτίσιμο της νέας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1928 και σπούδασε Ιατρική. Μετά την αποφοίτησή του θα επισκεφτεί μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, ερχόμενος σε επαφή με τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές ιδέες, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.

Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική γι’ αυτόν. Ο Τσε εντάχθηκε στις κουβανικές επαναστατικές ομάδες και το 1956 ξεκίνησε με 82 συντρόφους του για την Κούβα, όπου τελικά μετά από μάχες κατάφεραν να ανέβουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα μόνο 12. Ωστόσο, η επανάσταση εξαπλώθηκε στο γόνιμο έδαφος της συνείδησης του κουβανέζικου λαού και την 1η Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπήκαν νικητές στην Αβάνα.

Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανέζικη επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Έχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, ο Τσε κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε, πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, πιάστηκε και κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο, ο οποίος αποκαλύφθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου 1997. Η μυστική ταφή αποκάλυπτε τον τρόμο των εχθρών του λαού μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη.

Για τους εργάτες, όμως, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τους αγωνιζόμενους λαούς απανταχού της γης, ο Τσε δεν είχε «εξαφανιστεί» γιατί σε κάθε τους μάχη, ο Κομαντάντε ήταν πάντα παρών.

Ο  Τσε βάδισε αποφασιστικά στο δρόμο της επανάστασης και του σοσιαλισμού – κομμουνισμού μέχρι τη στιγμή που ο δήμιος θα τον δολοφονούσε.

Αυτό που δίνει ποιοτικό περιεχόμενο στα προσωπικά χαρακτηριστικά του Τσε Γκεβάρα είναι ότι διαμορφώθηκε σε επαναστάτη μέσα από την επαφή του με τη μαρξιστική – λενινιστική κοσμοθεωρία, με τις αρχές του κομμουνισμού, με τη δύναμη που δίνει η οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες πιστεύουμε ότι η πορεία της επαναστατικής ζωής του Τσε μπορεί να μας τροφοδοτήσει με πολύτιμα συμπεράσματα στο σήμερα, για τη δράση του καθενός μας, για την ατομική μας στάση απέναντι στο σύστημα που ζούμε, για τον ποιο δρόμο πρέπει να διαλέξουμε.

Το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία θα αναπτύξουν μια πλούσια πολιτική δραστηριότητα, δράσεις και εκδηλώσεις, συζητώντας πλατιά με τους νέους και τις νέες αυτά τα ζητήματα, τιμώντας στην πράξη τον μεγάλο επαναστάτη.

Το 2017 εκτός από τα 50 χρόνια της δολοφονίας του Τσε, κλείνουν και τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση.

Είναι το γεγονός που κλόνισε συθέμελα τον παλιό καπιταλιστικό κόσμο, είναι η πρώτη νικηφόρα έφοδος της εργατικής τάξης που ανέτρεψε την αστική και έχτισε το πρώτο εργατικό κράτος, οικοδόμησε για πρώτη φορά το σοσιαλισμό. Είναι το γεγονός που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση επαναστατών όπως ο Τσε.

Εκατό χρόνια μετά, τα συνθήματα της κατάργησης της εκμετάλλευσης που γράφτηκαν πάνω στην κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο είναι ακόμα εδώ.

Είμαστε εμείς, οι συνεχιστές αυτού του μεγάλου σκοπού, οι νέοι και οι νέες που διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα, είμαστε εμείς που κρατάμε ψηλά τη σημαία. Καθένας μας μπορεί να γίνει φάρος αυτής της ελπιδοφόρας προοπτικής στο χώρο του. Εκατό χρόνια μετά τον μεγάλο Οκτώβρη, η αστική τάξη ακόμα ξαγρυπνά με το φόβο της επανάστασης για την ανατροπή της. Σε κάθε παιδί εργατικής – λαϊκής οικογένειας λέμε:

Άπλωσε και εσύ το χέρι, οργανώσου, για να κάνουμε τον εφιάλτη των εκμεταλλευτών μας, πραγματικότητα.

Από το γράμμα του ΤΣΕ στα παιδιά του:

«Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες. Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση. Να θυμάστε πως είναι η επανάσταση που είναι σημαντική και ο καθένας μας, από μόνος του, δεν αξίζει τίποτα. Να ‘στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι το πιο ωραίο χάρισμα ενός επαναστάτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ