Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι η πόλη μας, η Λάρισα φιλοξένησε, αυτή την – κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα – διαδικασία του Αναπτυξιακού Συνέδριου της Θεσσαλίας.
Παρακολουθώντας, χθες και σήμερα, τις τοποθετήσεις των υπουργών, τον πλούσιο διάλογο και τις συζητήσεις στις θεματικές ενότητες, και τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι αυτές τις ημέρες αλλά και στις επαφές που προηγήθηκαν του Συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή.
Καταδεικνύεται, επομένως ότι το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, πραγματοποιείται σε μια καίρια και θετική συγκυρία, κατά την οποία όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το όραμά μας και το σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι
Η Λάρισα είναι μια ‘Ανοικτή Πόλη’, τόσο γεωγραφικά όσο και λειτουργικά. Μια πόλη με ιστορία αιώνων, με παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες και τα κινήματα, όπως αυτό του ξεσηκωμού των αγροτών με τα γεγονότα του Κιλελέρ και με ανεπτυγμένα τα αισθήματα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτά τα αισθήματα οδήγησαν το Δήμο και τους Λαρισαίους να στηρίξουν, με καθαρή θέση και άποψη, την εθνική υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.
Η Λάρισα είναι επίσης ανοικτή σε νέες ιδέες, ανοικτή στον πολιτισμό και τον τουρισμό, ανοικτή σε επενδύσεις και σε ειδικά γεγονότα. Είμαι βέβαιος, ότι η Λάρισα και η Θεσσαλία θα αποδειχθούν ανοικτές και στην υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Αλλωστε, θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι όσοι παρακολουθήσαμε τα όσα συζητήθηκαν στις θεματικές συνεδρίες, το αντιληφθήκαμε, ότι η κρίση μας έκανε όλους σοφότερους. Για την οπτική και τον τρόπο που προσεγγίζουμε σοβαρά ζητήματα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρίνειας στον διάλογο μεταξύ πολιτείας, θεσμικών αρχών, αυτοδιοίκησης, φορέων και κοινωνίας. Είναι νομίζω πεποίθηση των περισσοτέρων, ότι όλοι μας και στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και κυρίως για να μην επαναλάβουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και που οδήγησαν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που έχει αποτύχει και χρεοκόπησε την χώρα.
Kυρίες και κύριοι
Βρισκόμαστε στη καρδιά της Θεσσαλίας, στη πρωτεύουσα και διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο της περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής. Με σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές.
Αυτά τα χρόνια της κρίσης, φυσικά και η Λάρισα, παρά το δυναμισμό της, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αλλά διατήρησε και σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της στη οικονομία και τη παραγωγή.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στον κύκλο της ανάκαμψης της οικονομίας, η Λάρισα θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και το δυναμισμό της για να μπορέσει να κάνει ένα σημαντικό άλμα, σε συνάρτηση με το σχεδιασμό του Δήμου Λαρισαίων για τη πόλη της επόμενης 15ετίας.
Κύριε πρωθυπουργέ
Σ΄ αυτό το πλαίσιο , θα θέλαμε να σας θέσουμε τέσσερα καίριας σημασίας ζητήματα για την πόλη και την περιοχή με ιδιαίτερα υπερτοπικά χαρακτηριστικά.
1ον
Θεωρούμε πλέον ιδιαίτερα ώριμη τη υπόθεση της παραχώρησης και αξιοποίησης στρατιωτικών εκτάσεων στη Λάρισα, στην βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ανάμεσα στον δήμο μας και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η πόλη διεκδικεί για δεκαετίες αδόμητες εκτάσεις, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αναβάθμιση του οικιστικού της περιβάλλοντος. Πιστεύουμε, πως ήρθε η στιγμή της δικαίωσης και της απόδοσης στην τοπική κοινωνία σημαντικών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Το στρατόπεδο Τζήμα, τμήμα του στρατοπέδου Μπουγά και το πρώην στρατιωτικό πρατήριο είναι ακριβώς τέτοιοι χώροι.,
Με την ευκαιρία, πάντως επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίηση του Δήμου μας για την παραχώρηση, 220 στρεμμάτων στην πόλη και τους πολίτες, από τις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, που βρίσκονται στον αστικό μας ιστό. Μια συμφωνία που επήλθε με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργού κ. Αποστόλου.
2ον
Ο Δήμος Λαρισαίων είναι έτοιμος να στηρίξει πρωτοβουλίες που θα αφορούν στο μέλλον της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Μιας ιστορικής σχολής με υπέροχα κτίρια, που σήμερα καταρρέουν.
Οι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και βεβαίως ο Δήμος μπορούν να συνεργαστούν και να συμπράξουν αξιοποιώντας την ιστορική Αβερώφειο σε ενέργειες και δράσεις για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή μπορεί να αποτελέσει με τις συνέργειες φορέων που περιέγραψα Κέντρο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του Αγροτοδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας, συνδέοντας την παραγωγή με την εφαρμοσμένη έρευνα.
Κατά την άποψή μου είναι ένα κομβικό και θεμελιώδες ζήτημα προκειμένου με σταθερά και σίγουρα βήματα να περάσουμε με επιτυχία στην επόμενη περίοδο.
3ον
Η κεντροβαρής θέση της Λάρισας και οι εμφανείς δυνατότητες που έχει για την ανάδειξή της σε διαμετακομιστικό κέντρο, αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της πόλης . Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε καλό σημείο με τις εταιρείες του ΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στις παρυφές της πόλης και σε εκτάσεις της ΓΑΙΟΣΕ, πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν σύντομα παρέχοντας παράλληλα και λύσεις σε ένα άλλο σχετικό και σοβαρό πρόβλημα που θα προκαλέσει η επικείμενη αύξηση του μεταφορικού έργου των σιδηροδρόμων, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η κατακόρυφη αύξηση αυτού του μεταφορικού έργου και η διέλευση πενταπλάσιων εμπορικών αμαξοστοιχιών από τον αστικό ιστό, σε σχέση με σήμερα, θα επιφέρει πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητά της πόλης.
Επομένως, απαιτείται η σιδηροδρομική παράκαμψη της Λάρισας με νέα γραμμή κατά μήκος της ΠΑΘΕ, διατηρώντας μέσα στον ιστό της πόλης, μόνο το επιβατικο έργο του ΟΣΕ.
Οι συζητήσεις, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών έχουν προχωρήσει και εξελίσσονται ομαλά. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα για την λήψη των οριστικών αποφάσεων και δρομολόγηση των παρεμβάσεων.
4ον
Σε ότι αφορά στα ζητήματα της υγείας και τις σημαντικές προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου για την βελτίωση των υποδομών και την λειτουργία τους, επιθυμών να θέσω ένα άλλο ζήτημα.
Σε μια πόλη που διαθέτει Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σημαντικές δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, υπάρχει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα Ογκολογικό Κέντρο έρευνας και καινοτομίας που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Το Ογκολογικο Κέντρο, λοιπόν, Ανδρονικής Θεραπείας είναι μια νέα απαραίτητη και καινοτόμα μονάδα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την χώρα, αφού η λειτουργία της θα έχει και υπερεθνικά χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος Λαρισαίων, προς την κατεύθυνση αυτή, διαθέτει την απαραίτητη έκταση.
Κυρίες και κύριοι
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη της Λάρισας σε ισχυρό πόλο ανάπτυξης και για την ακρίβεια στον πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μεσαίου μεγέθους. Είμαι σίγουρος ότι η Λάρισα, έχει τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες αλλά και τους ανθρώπους.
Ολοκληρώνοντας σε θέματα που αφορούν την πόλη και το Δήμο της Λάρισας, θα ήθελα να κάνω και απ΄ αυτό το βήμα μια αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο συζητήθηκε αρκετά το προηγούμενο διάστημα και το οποίο συνδέθηκε με την γνωστή σε όλους μας και παλιά υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά, το οποίο συνδέεται με το γενικότερο στρεβλό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά κατέρρευσε παταγωδώς, οδηγώντας την εύφορη πεδιάδα μας στην πόρτα μιας πιθανής ερημοποίησης.
Η οικοδόμηση, λοιπόν του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα υπηρετεί την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, απαιτεί και αυτοκριτική και διόρθωση της οπτικής μας.
Γιατί, πως μπορούμε να κρύψουμε, συνάδελφοι και φίλοι από τη Θεσσαλία, ότι η εκτροπή του Αχελώου, εξελίχθηκε τελικώς σε Μεγάλη Ιδέα;
Το ερώτημα είναι εάν εδώ που φτάσαμε, σε σχέση με το συνεχώς επιδεινούμενο υδατικό πρόβλημα Θεσσαλίας, θα συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από «Μεγάλες ιδέες» παρακολουθώντας περίπου αδρανείς τις συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Είναι η ώρα, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, χωρίς να έχουμε ως αφετηρία και σχεδόν μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης την εκτροπή του Αχελώου.
Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να θέσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη βάση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο πρωτίστως πρέπει να περιλαμβάνει
- Δράσεις ορθολογικής διαχείρισης
- Εργα ταμίευσης χειμερινών απορροών και όχι μόνο
- Δίκτυα διανομής του νερού
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ζητούμε προσωπικά από εσάς κύριε πρωθυπουργέ και την κυβέρνηση να α αποδείξετε ότι διαθέτετε ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση αυτών των έργων, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι
Η ολοκλήρωση των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου με βρίσκει περισσότερο αισιόδοξο. Ο πλούσιος διάλογος που προηγήθηκε, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, η ανταπόκριση των φορέων της περιοχής, οι ειλικρινής διάλογος που αναπτύχθηκε με την κυβέρνηση και κυρίως η αγωνία όλων μας για το αύριο, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πιστεύει στην αναγκαιότητα της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Είμαι βέβαιος, κύριε πρωθυπουργέ, πως σ’ αυτή την προσπάθεια θα βρείτε πολλούς συμμάχους.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στο Συνέδριο και στην Λάρισα.