ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΑμεΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το θέμα “της ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία, ως αυτοτελής κατηγορία, στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή” – κάτι που αποτελεί αίτημα και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας -, φέρνει στη Βουλή

με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά από την αρμόδια Υπουργό να ενταχθούν τα Άτομα με Αναπηρία ως αυτοτελής κατηγορία , στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή ενώ προτείνει και αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια ένταξής τους, με αύξηση από τις 3000 στις 6000 ευρώ ανά άτομο.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή:

Τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από την κατάσταση της υγείας τους, σε ένα, μάλιστα, ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητά τους αλλά και αυτήν ακόμη την επιβίωσή τους.

Προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των προβλημάτων που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία, θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, η ένταξή τους στο πρόγραμμα διανομής αποσυρόμενων προϊόντων τα οποία διατίθενται με δωρεάν διανομή.

Σύμφωνα, όμως, με το Άρθρο 10 της Υπουργικής Απόφασης με Αρ. Πωτ 3630/87095/28.07.2016, τα Άτομα με Αναπηρία εντάσσονται μεν ως δικαιούχοι δωρεάν παροχής αγροτικών προϊόντων μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), με προϋποθέσεις δε, εξαιρετικά περιοριστικές, καθώς καθορίζεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας το εισόδημα 3000 ευρώ ανά άτομο, παραγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν από την αναπηρία.

Προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη και λειτουργική αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία και παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτά – σύμφωνα και με αίτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας -, καθίσταται αναγκαία η ένταξή τους στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή, ως αυτοτελής κατηγορία, όπως ορίζουν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Πάγιο αίτημα ακόμη των φορέων εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία, αναφορικά με το κριτήριο της επιλεξιμότητας, αποτελεί η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου από 3000 σε 6000 ευρώ ανά άτομο, μη συνυπολογιζομένου του εξωιδρυματικού επιδόματος ή των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας,  που χορηγούνται από το κράτος.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κυρία Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ενταχθούν τα Άτομα με Αναπηρία ως αυτοτελής κατηγορία , στο σύστημα αποδεκτών αποσυρόμενων προϊόντων που διατίθενται με δωρεάν διανομή και – όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας – να αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο από 3000 σε 6000 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με τα ως άνω αναφερόμενα;

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ