ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΒΔΕΛΛΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολυμελούς χορευτικού σχήματος ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του συλλόγου Αβδελλιωτών “Η Βασιλίτσα” στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, με αφορμή τη θυσία των Βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας (Οκτώβριος 1798).
Σε μία έντονα συγκινησιακή εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα, την Κυριακή 08 Οκτωβρίου στο ομώνυμο κάστρο οι Βλάχοι της Αβδέλλας Γρεβενών τίμησαν και απέδωσαν φόρο τιμής σε όλα τα βλαχόπουλα που θυσιάστηκαν προκειμένου να μη καταληφθεί το κάστρο της Βόνιτσας από το στρατό του Αλή Πασά.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιμελώς και τεκμηριωμένα τα γεγονότα της εποχής και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και από τοπικούς συλλόγους.
Στο δεύτερο μέρος αυτής τιμήθηκε ο σύλλογος Αβδελλιωτών “Η Βασιλίτσα” ως εκπρόσωπος όλων των Βλάχων της Δυτικής Πίνδου και απονεμήθηκαν πλακέτες στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων και στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος όπου παρουσιάστηκε το τραγούδι του Τρανού χορού της Αβδέλλας (Κόρλου Μάρι) «Όλα τα κάστρα χαiρονται» (χορεύεται συνεχώς επί ενάμισι αιώνα, από τους Βλάχους της Δυτικής Πίνδου, σε ανάμνηση για την θυσία βλαχόπουλων που έπεσαν όταν ο Αλή Πασάς κόνεψε το Κάστρο της Βόνιτσας) καθώς και άλλοι χοροί των Βλάχων.
Το Δ.Σ. του συλλόγου θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας για την άψογη φιλοξενία και διαμονή, την Αμφικτιονία Ακαρνάνων και τους ακούραστους εθελοντές – ιστορικούς Ντίνο Στέλιο και Ντόβα Φίλιππο καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της πιο πάνω εκδήλωσης.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσει όλους τους Αβδελλιώτες, χορευτές και συνοδούς, για τη συμμετοχή τους, τη χοροδιδάσκαλο και τον οδηγό, για την ιδανική τους συμπεριφορά, για την υψηλή ποιότητα στην εμφάνιση των χορών καθώς και για την αυθεντική παρουσίαση του ήθους και του χαρακτήρα των Βλάχων.
Κλείνοντας, το νέο Δ.Σ. του συλλόγου, θα ήθελε να διαβεβαιώσει ότι θα στηρίζει αμέριστα τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες προάγουν το φρόνημα των Βλάχων, υπενθυμίζουν την ιστορία, διατηρούν τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ