Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΙΔΗΣ
Τη στροφή της αγροτικής πολιτικής της χώρας από την ενίσχυση του μοντέλου του μικρού αγρότη που μάχεται μόνος του και με τη βοήθεια των επιδοτήσεων για να επιβιώσει, στην υποστήριξη του αγρότη επιχειρηματία σηματοδότησαν με τις εισηγήσεις τους στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας
οι επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας αλλά και ο πρωθυπουργός που έστειλε το μήνυμα ότι πλέον θα ενισχύεται αυτός που πραγματικά παράγει.
Δυστυχώς όμως ούτε σε αυτό το συνέδριο αναδείχθηκαν οι σημαντικές παθογένειες και οι αστοχίες που έχουν καθηλώσει την αγροτική οικονομία σε πολύ χαμηλές πτήσεις καταδικάζοντας σημαντικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου στη φτώχεια, και κατ΄επέκταση στην έξοδο από το επάγγελμα.
Το υπουργείο δεν δείχνει τουλάχιστον μέχρι σήμερα την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να αλλάξει η σχέση μεταξύ γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ώστε επιτέλους να πάψει η χώρα από τη μία να είναι τόσο ελλειμματική σε γάλα και κρέας και από την άλλη να αξιοποιήσει στο έπακρο τα φυσικά της πλεονεκτήματα, αλλά και το κλίμα που θα οδηγήσουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η παρουσία στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ σημαντικών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η φέτα, η γραβιέρα, το κασέρι ή το ελληνικό γιαούρτι και άλλα.
Φυσικά για να γίνει αυτή η αλλαγή στη σχέση γεωργίας – κτηνοτροφίας απαιτείται ένας ρηξικέλευθος σχεδιασμός και κυβερνητική βούληση που θα επιτρέψει στους Έλληνες αγρότες να ακολουθήσουν αυτό το σχεδιασμό.
Παράλληλα, σήμερα που είναι γνωστό σε όλους ότι το κόστος παραγωγής είναι αυτό που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες δείχνει αδύναμη να δώσει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα απλό παράδειγμα που δείχνει την κυβερνητική αδυναμία είναι αυτό με τα φωτοβολταϊκά συστήματα ή τα αιολικά πάρκα για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων των ΤΟΕΒ, οι οποίοι σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι χρεωμένοι με υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ την ώρα που οι αρδευτές τους βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Ένας κεντρικός σχεδιασμός στην κατεύθυνση αυτή και μια σημαντική ενίσχυση των ΤΟΕΒ για την τοποθέτηση συστημάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι βέβαιο ότι θα δώσει σημαντική ανάσα, όπως και η χρηματοδότηση για την υπογειοποίηση των αγωγών τους.
Ταυτόχρονα η χορήγηση πετρελαίου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους σε τιμές που ισχύουν για τους συναδέλφους τους στην Ε.Ε., ή και φθηνότερα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας.
Μία ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης με φαρμακοβιομηχάνους και εισαγωγείς γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων, με παροχή κινήτρων σε αυτούς τους κλάδους, μπορεί να εξασφαλίσει φθηνότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και εφόδια για τους αγρότες.
Εξυπακούεται ότι η σωστή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων με την καθοδήγηση του επιστημονικού δυναμικού απαιτεί την ενίσχυση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, αλλά και την περαιτέρω ουσιαστική στήριξη της επιστημονικής έρευνας.
Κεφαλαιώδες ζήτημα που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, με αλλαγές στον κανονισμό και στις καλύψεις, με βελτιώσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια στις εκτιμήσεις και ταχύτερη χορήγηση των αποζημιώσεων.
Επίσης ο εξορθολογισμός στην κατανομή των δικαιωμάτων και του αποθέματος με στήριξη των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, η διεκδίκηση από την Ε.Ε. περισσότερων δικαιωμάτων για συγκεκριμένα προϊόντα, η προώθηση νέων καλλιεργειών στις κατάλληλες περιοχές που θα έχουν εξασφαλισμένη διάθεση και δεν θα αποτελούν απλά συνθήματα στα χείλη κάποιων επιτήδειων, η ριζική πάταξη των ελληνοποιήσεων με την ουσιαστική εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, η εξυγίανση του συστήματος διακίνησης των αγροτικών προϊόντων ώστε να οδηγήσει σε θεαματικό κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, και η πραγματική επιμόρφωση όλων των αγροτών ώστε να αποκτήσουν μία άλλη κουλτούρα παραγωγής και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, και δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο προβάλλουν ως δικαιολογία οι εκάστοτε κυβερνώντες για την αδράνειά τους, αφού όσα χρήματα και αν δαπανηθούν για τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία μέσα από την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, της παραγωγής, των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών.
Δεν μπαίνω σε θέματα υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σε θέματα υποδομών, ενισχύσεων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών αφήνοντας λίγο χρόνο για την εφαρμογή των όσων εξήγγειλε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, αλλά όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες και εξυπακούεται ότι πρέπει να ξεκινήσουν να υλοποιούνται σήμερα.