ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί  ο αρχαιολογικός  χώρος  που αποκαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Τεμπών, στη θέση  «Χάνι της Κοκκώνας», κατά την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Μαλιακός- Κλειδί.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κα Ξάνθη Ζησάκη και στην συνέχεια ακολούθησε ο αγιασμός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο και τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Πατέρες,κύριε αντιπεριφερειάρχη, κύριοι βουλευτές, συνάδερφοι στην αυτοδιοίκηση στον Α και Β βαθμό, εκπρόσωποι φορέων, κύριε Διευθυντά του Υπουργείου Υποδομών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί δημότες, φίλοι και φίλες.

Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Υποδομών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με στόχο την ανάδειξη ενός ακόμη μνημείουπολιτισμού, που βρίσκεται στη νότια είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών.

Πρόκειται για ένα σπουδαίας ιστορική σημασίας νέο αρχαιολογικό χώρο, με πλούτο ευρημάτων, ο οποίος ήρθε στο φως, κατά τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων.

Συγκεκριμένα σε μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων αναδεικνύεται το ιστορικό παρελθόν της κοιλάδας των Τεμπών σε διάφορους χρόνους, από την ελληνιστική εποχή τον 3ο αιώνα π.Χ.μέχρι και τον 12ο  αιώνα, τους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Οι αρχαιολογικές έρευνες, έφεραν στο φως ένα οικοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει αρχαίο ιερό (του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ.) της θεάς Κυβέλης, που συλλατρευόταν με τη θεά Άρτεμη, ένα βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, τάφους και ένα πανδοχείο Βυζαντινής επίσης εποχής, του 12ου αιώνα.

Σαν δημοτική αρχή, δίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα πολιτιστικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια,να καταστήσουμε το Δήμο Τεμπών ως ένα πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε αυτό γιατί ο Δήμος μας παρουσιάζει έντονοιστορικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Μέσα από την σημερινή εκδήλωση αναδεικνύονται, ο πολιτιστικός χαρακτήρας της περιοχής, η πλούσια παράδοση, η δημιουργικότητα των κατοίκων, η εγρήγορση των τοπικών φορέων και οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας αρχαιολογικής διαδρομής, την οποία θα διανύει ο επισκέπτης μέσα από όλα τα μνημεία του Δήμου, εντός και εκτός της Κοιλάδας.

Με πυλώνα τον αρχαιολογικό χώρο στην είσοδο της Κοιλάδας, να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη που θα περνά μέσα από το Κάστρο της Ωριάς, τον τεκέ του Χασάν Μπαμπά, το πετρογέφυρο του Πυργετού, τον Πύργο και το αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς στα Αμπελάκια, μέχρι τις αρχαιότητες των Γόννων και το κάστρο στα παράλιά  μας.

Πρέπει να επενδύσουμε στην ιστορία μας! Είναι η λύση που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά!

Ο νέος αρχαιολογικός χώρος αποτελεί ένα τμήμα του πολιτιστικού δικτύου που βρίσκεται στο Δήμο μας. Αναφερόμαστε σε λαογραφικά μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, δημοτικές βιβλιοθήκες, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, τη Δημοτική πινακοθήκη, τα θέατρα της Αιγάνης και των Αμπελακίων, που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως το πολιτιστικό δίκτυο του Δήμου μας,αποτελεί πόλο έλξης, προβάλλει τον τόπο μας και ενισχύει την τοπική οικονομία. Αναμφίβολα, η πλήρης εξέλιξη του οράματος της αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών σε πολυθεματικό – πολυσυλλεκτικό πάρκο θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δομές.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, την οποία εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής και συμπαράστασης στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας, για την αναβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας  κ.Απόστολος Μπέμπης καθως και ο διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών κ.Γιάννης Καρνέσης που παραβρέθηκε στα εγκαίνια αλλά και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια που χαρακτήρισε τον χώρο «ιερό».

Αναλυτικά, στο έργο  αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Ασημίνα Τσιάκα .

Στην συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα  από την φιλαρμονική του Δ.Τεμπών με μαέστρο τον κ. Κώστα Ζωιτό.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ