Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΒΟΥΒΟΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ανακοίνωση του Στέλιου Ροντούλη, επικεφαλής Δράσης Πολιτών

Πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο σχεδόν των υπουργών ήρθε στη Λάρισα, για να επικοινωνήσουν τα κυβερνητικά τους “επιτεύγματα” και  να ακούσουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών διά των αιρετών αντιπροσώπων.

Έτσι, όχι μόνο ο περιφερειάρχης, αλλά και οι δήμαρχοι παρέστησαν στις εργασίες του συνεδρίου, αφού το είδαν ως μια ευκαιρία προβολής των διεκδικήσεών τους στα κυβερνητικά στελέχη.

Φυσικά, παρέστη και ο δήμαρχος Τυρνάβου, μόνο που ο άνθρωπος έμεινε… “βουβός”, προφανώς για να μην διαταράξει το ειδυλλιακό κλίμα που ήθελαν να δημιουργήσουν οι ομοϊδεάτες του για τον αρχηγό Αλέξη.Όσο κι αν προσπάθησα, δεν βρήκα πουθενά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τοποθέτηση του κ. Σαρχώση στο περιλάλητο συνέδριο. Φαίνεται πως καλύφθηκε από το φυλλάδιο που έδωσε στον κ. Κόκκαλη στο “Μαξίμ”, μολονότι στο παρελθόν ο κ. Σαρχώσης έβγαζε σπυράκια όταν άκουγε για ΑΝΕΛ.

Λίγο , όμως, μας ενδιαφέρουν οι κομματικές ευαισθησίες του κ. Σαρχώση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αφωνία του, σε μια στιγμή και ευκαιρία που ήταν ιδανική για την προβολή των αιτημάτων που προέρχονται από την ίδια την κοινωνία του Τυρνάβου.

Έτσι, θα θέλαμε να υπήρχε στον Τύρναβο ένας δήμαρχος, ο οποίος θα μπορούσε να αναδείξει ενώπιον των κυβερνητικών αξιωματούχων με στέρεα επιχειρήματα τα κάτωθι ζητήματα, που αντανακλούν τις προσδοκίες και τα προβλήματα των Τυρναβιτών:

1) Το μεγάλο θέμα της πλήρους προστασίας της Φέτας στις διεθνείς αγορές, αφού ο Τύρναβος διαθέτει μια πληθώρα τυροκομείων και μια ισχυρή κτηνοτροφική βάση.

2) Το μεγάλο θέμα της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί, αφού ο Τύρναβος διαθέτει μια πληθώρα οινοποιητικών μονάδων, με κορωνίδα φυσικά τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

3) Το μεγάλο θέμα της ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης που επιβάλλεται να έχουν οι παραγωγοί του χύμα τσίπουρου, αφού στον Τύρναβο οι άμβυκες στηρίζουν τη βιωσιμότητα των αμπελοκαλλιεργειών και την όποια ευρωστία της τοπικής οικονομίας.

4) Το μεγάλο θέμα του εμπάργκο της Ρωσίας, που προκαλεί πλείστα όσα προβλήματα στη διακίνηση και στην απορροφητικότητα της τοπικής παραγωγής φρούτων, αφού ο Τύρναβος είναι γεμάτος από δενδρώδεις καλλιέργειες. Στη βάση αυτή, άλλωστε, θα έπρεπε να διεκδικηθούν και κονδύλια στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από το προαναφερθέν εμπάργκο.

5) Το θέμα των νέων αγροτών του Τυρνάβου, οι οποίοι έμειναν εκτός του προγράμματος της πρώτης εγκατάστασης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τσίπρας εποίησε την νήσσαν και ο δήμαρχος του Τυρνάβου θα μπορούσε να του το υπενθυμίσει, αν βέβαια είχε τα αναγκαία ανακλαστικά υπεράσπισης των τοπικών και όχι των κομματικών συμφερόντων.

6) Το μέγα θέμα της ήπιας εκτροπής του Αχελώου, για να αποφευχθούν τα σχέδια Φάμελλου, που εγκυμονούν κινδύνους περιορισμού του όγκου των υδάτων που τώρα φτάνουν στον Τιταρήσιο ποταμό, αρδεύοντας τα χωράφια των Τυρναβιτών.

7) Το μέγα θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να δίνονται γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.Θα μπορούσε, επίσης, να ζητηθεί η δημιουργία, εντός του ΕΛΓΑ, ενός ξεχωριστού “κουμπαρά” , αποκλειστικά για τις ανάγκες αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.

8) Το μέγα θέμα του κόστους παραγωγής, που ουσιαστικά αδρανοποιεί τους αγρότες μας και για το οποίο, επίσης, ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα.

9) Το θέμα της υψηλής φορολογίας και των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, που κυριολεκτικά εχουν γονατίσει τον αγρότη, τον επαγγελματία και τον επιχειρηματία.

10) Το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, που χτύπησε ανελέητα το 2014-2015 τους κτηνοτρόφους στην περιοχή μας, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ ,δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, μολονότι σε όλες τις άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας οι συνάδελφοί τους έχουν αποζημιωθεί.

Όλα αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να προβληθούν από έναν δυναμικό και με φωνή δήμαρχο τουΤυρνάβου.

Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε, επειδή προτιμήθηκε η λογική των δημοσίων σχέσεων, των φωτογραφιών και της αφοσίωσης στο κόμμα. Κρίμα.

Μολονότι όλοι γνωρίζουν πως “το παιδί πρέπει να κλάψει, για να του δώσει η μάνα φαγητό”, ο αιρετός του Τυρνάβου προτίμησε τη βουβαμάρα, για να μην “κλάψει” ο αγαπητός ιπτάμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Είναι και αυτή μια επιλογή, που μένει να κριθεί από τον κόσμο του Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ