ΣΤΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τη στάση των άλλων δυνάμεων

Όλοι βιώνουμε τις συνέπειες των τριών μνημονίων. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φόρτωσαν στις πλάτες μας δυσβάσταχτα βάρη για να σώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους από την κρίση τους.

Στο όνομα του εξορθολογισμού και της περιβόητης “κανονικότητας” μπαίνουν στο μόνιμο κόφτη τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Στα σχολεία υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις, κλείνουν και συγχωνεύονται εκατοντάδες τμήματα των ΕΠΑΛ (αρκετά από αυτά και στο νομό Λάρισας)και των κατευθύνσεων των ΓΕΛ, τα πολυπληθή τμήματα αποτελούν πια τον κανόνα. Χρειάστηκε ένας μήνας πολύμορφων κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, παρεμβάσεων, μαθητών, γονέων εκπαιδευτικών, για να «σωθούν» κάποια από τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, -όπως και για να αρθεί η απόφαση για συμπτύξεις τμημάτων-,  για τα οποία ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσουν, στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» για τη «δημοσιονομική προσαρμογή».

Η ενισχυτική και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για μια ακόμα χρονιά δεν υλοποιείται, εκατοντάδες συνάδελφοι μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο και νιώθουν τη μέγγενη της “κανονικότητας”, με το μάθημα να γίνεται όπως  όπως, σε βάρος βέβαια των παιδιών και κυρίως αυτών των λαϊκών, εργατικών οικογενειών.

Την ώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση ενάντια στα  μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στην ΕΛΜΕ Λάρισας ζούμε στιγμές μια απίθανης  κοκορομαχίας μεταξύ των δυνάμεων του παλιού (ΔΑΚΕ-ΠΕΚ) και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ), στην οποία κοκορομαχία συμμετέχουν ενίοτε και οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τα προβλήματα ,να κρύψουν την ταύτισή τους σε βασικά θέματα (π.χ. αξιολόγηση) αλλά και τις ευθύνες των κομμάτων τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) που από κοινού ψηφίζουν μνημόνια και αντιλαϊκούς – αντιεκπαιδευτικούς νόμους.

Οι δε ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στήνουν ψεύτικες αντιπαραθέσεις  με τις ΣΥΝΕΚ, προκειμένου να κρύψουν τη  συμπόρευσή τους τα προηγούμενα χρόνια , σε κοινά ψηφοδέλτια όπως στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας, με «αριστερά» προεδρεία στο σωματείο μας και σε δεκάδες σωματεία πανελλαδικά. Από κοινού με τις ΣΥΝΕΚ έδωσαν ψυχή και σώμα για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν έστησαν τις «αντιπαραθέσεις» τους  και οι τρεις αυτές παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ)  μαζί και η ΠΕΚ, άλλος φανερά, άλλος κρυφά,  βρέθηκαν στις αίθουσες του IMPERIAL, στο συνέδριο φιέστα  που συνδιοργάνωσαν κυβέρνηση και περιφέρεια Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια εξαπάτησης του λαού με το αφήγημα της δήθεν «δίκαιης» ανάπτυξης .

Προφανώς, εδώ ισχύει παραφρασμένη η λαϊκή ρήση «στου Γαβρόγλου την αυλή σφάζονται  παλικάρια».

Και μάλιστα την ώρα που δεκάδες σωματεία , ομοσπονδίες, αγροτικοί σύλλογοι διοργάνωναν συλλαλητήριο έξω από το IMPERIAL.

Φαίνεται πως η αγωνιστικότητά τους εξαντλείται στους καναπέδες του «διαλόγου» με  την κυβέρνηση!! Γιατί ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ- ΠΕΚ απέρριψαν την πρότασή που καταθέσαμε στο διοικητικό συμβούλιο  για κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη , κινητοποίηση που διοργανώνεται πανελλαδικά, από συλλόγους γονέων , μαθητές και εκπαιδευτικά σωματεία. Είναι φανερό ότι δε θέλουν το συντονισμό  με γονείς και μαθητές!

Κόντρα στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ , καλούμε τους συναδέλφους , τους γονείς , τους μαθητές , σε συντονισμένη δράση  και με πολύμορφες κινητοποιήσεις  να απαιτήσουμε λύσεις για τα προβλήματα. Μια πρώτη δράση να είναι κινητοποίηση τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη.

Τέλος, στην προσπάθεια της ΔΑΚΕ,  που με αφορμή την μη απόσπαση μελών της  και μελών του ΔΣ , ρίχνει λάσπη ενάντιά μας  και για την αποκατάσταση της αλήθειας  παραπέμπουμε στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 6 Σεπτέμβρη με την οποία :

 

« Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί άμεση πραγματοποίηση Γ φάσης αποσπάσεων για όλα τα σημερινά λειτουργικά κενά που θα αφορά:

 Τους εκπαιδευτικούς που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας και σοβαρούς κοινωνικούς λόγους.

 Όσους ζητάνε απόσπαση σε υπάρχοντα λειτουργικά κενά που δεν καλύφθηκαν μετά και την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

 Τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν να αποσπαστούν σε περιοχή που η ειδικότητά τους είναι υπεράριθμη, δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν υπεράριθμοι.

 Τα εκλεγμένα μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ καθ’ υπέρβαση και χωρίς να επηρεάζουν το συνολικό αριθμό αποσπάσεων»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ