ΠΥΡΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΝΗ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 13η γιορτή ακτινιδίου Πυργετού Αιγάνης με στόχο την ανάδειξη του ποιοτικού προϊόντος που παράγεται στην περιοχή.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ,ο Περιφερερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ,ο βουλευτής κ.Χρήστος Κέλλας ,εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ.Βασίλης Νταλαπάσχας,  εκπρόσωπος ομάδας παραγωγών Αιγάνης κ.Νίκος Χριστοδούλου  ,

ο κ. Δημήτρη Σταυρίδης Προϊστάμενος Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας ,στο τέλος των ομιλιών χόρεψε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου .

Στην εκδήλωση είχε την ευκαιρία ο επισκέπτης να δοκιμάσει διάφορα μικρά εδέσματα από ακτινίδιο από τον νεοσύστατο Σύλλογο Γυναικών Πυργετού καθώς και διάφορες γεύσεις απο τον σεφ Λευτέρη Κουτσιμάνη .

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος μεταξύ άλλων τόνισε:

“Ο καρπός του ακτινιδίου είναι ένα εξαίσιο προϊόν που ενισχύει την υγεία του ανθρώπου, λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του και βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Επίσης συμβάλλει στην συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια καθώς και στον πρωτογενή τομέα.

Σαν δημοτική αρχή είμαστε δίπλα σ΄ένα τομέα όπως ο πρωτογενής που χρειάζεται διαρκή στήριξη, ενίσχυση, προβολή και ανταγωνιστικότητα. Είναι χαρά μας να βλέπουμε πολλούς νέους να ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε κάθε χρόνο τις στρεμματικές εκτάσεις να αυξάνονται και τις υπάρχουσες ομάδες παραγωγών να προοδεύουν, να μεγαλώνουν και να σχεδιάζουν πέρα από την παραγωγή, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Εμείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Ήδη με την λειτουργία του Αρδευτικού Δικτύου Πυργετού – Αιγάνης δόθηκε η δυνατότητα άρδευσης σε εκατοντάδες στρέμματα που πλήττονταν από υφαλμύρωση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τα ακτινίδια, όπως λένε οι παραγωγοί «ξαναγεννήθηκαν».

Στηρίζουμε τη δράση των παραγωγών ενισχύοντας τις υποδομές, εκπονούμε και επικαιροποιούμεαρδευτικές  μελέτες για την αρδευτική δυνατότητα και επάρκεια, προβάλλουμε και διαφημίζουμε αυτό το εξαιρετικό προϊόν. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα στον παραγωγό. Ο αγρότης που καλλιεργεί τη γη υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, που άλλοτε χαίρεται και άλλοτε λυπάται. Κατανοούμε απόλυτα τις αγωνίες του. Γι΄αυτό ερχόμαστε  να διατηρήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας και της προσπάθειας. Χαιρόμαστε που κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των ακτινιδιοπαραγωγών είναι και λίγο καλύτερα παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον”.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

“Όταν το υπουργείο ήταν απών η περιφέρεια και ο Δήμος Τεμπών είμαστε  κοντά και δίπλα στους αγρότες . Δίνετε δύναμη ζωή γιατί κρατάτε  τον κόσμο εδώ στην πιο δύσκολη εποχή που περνάει η χώρα μας, δύναται  ελπίδα ,δίνεται χρήμα στην τοπική οικονομία,εμείς είμαστε εδώ με αρδευτικά έργα με αγροτικούς δρόμους και με πολλά μικρά και μεγάλα έργα . Περιμένουμε τρία χρόνια από το υπουργείο να προκηρύξουν προγράμματα για υπογείωση αγωγών. Δώσανε 4,4 εκατομμύρια για αγροτική οδοποιΐα που στη Θεσσαλία είναι 25 δήμοι.

Οι ανίκανοι προσπαθούν να μεταφέρουν την ανικανότητά τους στους Δήμους και στην Περιφέρειες .

Η ευθύνη είναι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης εξαιτίας της ανικανότητας και τις ευθύνες. Είναι ανίκανοι να διαχειριστούν ένα τεράστιο πλούτο κοινοτικών πόρων .

Τρία χρόνια τώρα δισεκατομμύρια λιμνάζουν.Ένταση οργής απέναντι στη ανικανότητα  και στην  αδιαφορία ,θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις  περιφέρειες και στους δήμους και να βγουν απο το κάδρο των ευθυνών  .Θα είμαστε εδώ με όλες τις δυνάμεις μας να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ακόμα εκεί που το κράτος και το υπουργείο είναι απών είμαστε  εδώ να πιέζουμε συνέχεια και για τον κόμβο του Πυργετού και για να μη βάλουν διόδια νέα στα Τέμπη είμαστε εδώ μαζι με τον Δήμο Τεμπών -Αγίας και Κιλελέρ .Είμαστε εδώ και πολεμάμε για μείωση της φορολογίας μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ,μείωση των τιμών φυτοφαρμάκων της παραγωγής και ενέργειας .Είμαστε εδώ για να ανοίξουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν κανονικά και όχι εικονικά .Είμαστε εδώ για να διώξουμε την φτώχεια και όχι να μοιράζομαι ένα πιάτο φαΐ να πανηγυρίζουμε ότι μοιράζομαι ένα πιάτο φαγητό.Δεν θέλουμε κύριε ελεημοσύνη ,ο κόσμος απαιτεί δουλειές για τα παιδιά του και για τον ίδιο.Είμαστε  εδώ για να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και όχι ελεημοσύνη και όχι να περιμένουμε  στην σειρά να μοιράζουμε τρόφιμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας

«Σε μία εποχή που η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας για την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος φαντάζει μονόδρομος, υπάρχουν δίπλα μας παραδείγματα που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για το τέλος της κρίσης.

Το πλέον χαρακτηριστικό, στην περιοχή μας, αποτελεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ναυαρχίδα για την τοπική οικονομία του δήμου Τεμπών».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, στη 13η Γιορτή ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε με θετικά σχόλια τόσο στους παραγωγούς όσο και στην αυτοδιοίκηση,  για τα αποτελέσματα που έχουν επιτύχει στην ποιότητα, αλλά και στην εξαγωγιμότητα του προϊόντος, λέγοντας:

«Άνθρωποι με μεράκι, διάθεση για δουλειά και προπαντός δίψα για γνώση, ξεκίνησαν να επενδύουν σε μία άγνωστη για τους περισσότερους, καλλιέργεια.

Με την εξαγωγιμότητα να απογειώνεται λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, το ακτινίδιο κατάφερε να κερδίσει τις αγορές και παράλληλα την εμπιστοσύνη των αγροτών, που κάθε χρόνο, στρέφονται ολοένα και περισσότερο σ’ αυτό.

Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια η αυτοδιοίκηση, τόσο ο δήμος, όσο και η Περιφέρεια, που φροντίζουν με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν για τις υποδομές, με αποκορύφωμα το νέο αρδευτικό δίκτυο που έσωσε περίπου 500 στρέμματα από βέβαιη καταστροφή λόγω του φαινομένου της υφαλμύρωσης».

Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας:

«Την ώρα, όμως, που κάποιοι υπερβαίνουν εαυτόν και δίνουν σκληρό αγώνα για να στηρίξουν τις προσπάθειες των παραγωγών ακτινιδίου, το κράτος όχι μόνον δε συνδράμει σ’ αυτή την αναπτυξιακή διαδρομή, αλλά αντιθέτως επιχειρεί να “αρπάξει” ότι μπορεί από εκείνους που μάχονται για παραγωγή εθνικού πλούτου.

Με τη βαρύτατη φορολόγηση του εισοδήματος, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την απουσία κάθε ουσιαστικού κινήτρου για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και βέβαια την απουσία από κάθε έλεγχο στην αγορά των αγροεφοδίων τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδι για κάθε παραγωγό, στο σημερινό, εξόχως ανταγωνιστικό, επιχειρηματικό περιβάλλον».

Τέλος, δίνοντας το στίγμα της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν η μόνη κυβέρνηση που προχώρησε σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών μέσα στην κρίση, για να έρθει εν συνεχεία η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να λεηλατήσει κάθε παραγωγικό κομμάτι της χώρας.

Οι δεσμεύσεις του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για μειώσεις σε μία σειρά φορολογικών και όχι μόνον συντελεστών, αποτελούν την αυτονόητη επανάσταση της κοινής λογικής που χρειάζεται άμεσα η χώρα, ώστε να επέλθει η επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας.

Μία επανεκκίνηση που ως αφετηρία  θα έχει ανθρώπους του μόχθου, του πρωτογενούς τομέα, σύγχρονους παραγωγούς που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εντός και εκτός της χώρας μας.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ