Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Με την πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατάθεση στεφάνων κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου,  οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας από τη  Γερμανική κατοχή.

Η πανηγυρική συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχου, ενώ ακολούθησε σύντομη ομιλία του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη για τα γεγονότα της εποχής, την συγκρότηση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Αντίσταση, τόσο για την απελευθέρωση όσο και για την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λάρισας και τις μάχες των αντιστασιακών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε επίσης ότι οι διδαχές του έπους της Αντίστασης και του αγώνα του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής,   είναι ιδιαίτερα καίριες και επίκαιρες, στην τρέχουσα περίοδο που οι ακροδεξιές και οι ναζιστικές ιδεολογίες κερδίζουν έδαφος σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είμαστε σταθερά απέναντι στα φιλοναζιστικά μορφώματα και σε ακραίες ιδεολογίες.  Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερά απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει και στη χώρα μας.»,

«Η Λάρισα, συνέχισε ο κ. Καλογιάννης,  είναι μία φιλειρηνική, φιλήσυχη, πολυπολιτισμική πόλη που δε θα ακούσει κανείς ακραίες φωνές και τις όποιες λίγες έχουμε καταφέρει ακόμη και τώρα, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, να τις απομονώσουμε. Όχι γιατί το λέει ο δήμαρχος ή πήρε μία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. Απομονώνονται γιατί είναι στην καρδιά της πόλης που έχει βαθιά στη μνήμη της τα γεγονότα αυτά και την ανάγκη της ενότητας που εγγυάται πάντα ένα καλύτερο αύριο», τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία  από τον γνωστό παλαίμαχο δημοσιογράφο και συγγραφέα Λάζαρο Αρσενίου, ο οποίος ήταν στέλεχος του ΕΑΜ την περίοδο της απελευθέρωσης της Λάρισας,

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα η κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο κ. Θανάσης Μαμάκος, η κ. Μαίρη Καμηλαράκη και ο κ. Ντίνος Διαμάντος.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου της ΠΟΑΕΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαθανασίου και του αντιστασιακού κ. Θαν. Ριζάκη.

Στο Ηρώο της Πόλης

Ακολούθως με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από σχολεία της πόλης, οι εκπρόσωποι των αρχών, με την Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, πορεύτηκαν στο Ηρώο της Πόλης.

Επιμνημόσυνη δέηση  τέλεσε ο  Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ραφαήλ και ακολούθησε σύντομη ομιλία από την φιλόλογο και ιστορικό κ. Σοφία Σουφαράπη.

Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπου τοπικών αρχών και φορέων.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημ. Ζερβάκης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής υποστράτηγος Δημ. Κοτσιάφτης, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας  Ι. Ράπτης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. Απ. Χόρτης, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ενώσεων αναπήρων πολέμου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας κ. Απ. Βερέμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Ντ. Αυγουστής, εκπρόσωπος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας κ.α

Μετά την κατάθεση στεφάνων, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων έδωσε συναυλία στην Κεντρική Πλατεία με επετειακά τραγούδια.

Προβολή στο Χατζηγιάννειο

Στις 8.30 σήμερα το βράδυ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο, θα προβληθεί  η ταινία  “Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης-Η Απελευθέρωση”

Προλογίζει ο Βαγγέλης Κολώνας

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος.

Σενάριο: Πέτρος Ανταίος, Αντώνης Βογιάζος.

Αφήγηση: Σοφία Ρούμπου, Χρήστος Τσάγκας.

Ιστορική έρευνα: Χάγκεν Φλάισερ, Οντέτ Βαρών.

Ιστορικός σύμβουλος: Νίκος Σβορώνος.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Καλύβας.

Διεύθυνση παραγωγής: Άγγελος Κοβότσος.

Οργάνωση παραγωγής: Βάσω Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: ΕΡΤ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ