ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΝΗΕΣ ΤΟΥ Μ. ΒΑΚΑΛΟΥΛΗ (VAKAS) ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Εγκαινιάστηκε χθές η ατομική έκθεση του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) Γένεσις νεών στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Φίλοι και γνωστοί του εικαστικού συνέρρευσαν στην αίθουσα του μουσείο όπου φιλοξενείται η έκθεση.

Τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος της πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα –Περίφανου όπου μίλησε για τον άνθρωπο Μιχάλη και μετέπειτα ζωγράφο.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης κ. Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου τόνισε τις αρχικές μνήμες και εικόνες του ζωγράφου που έγιναν αφορμή για να δημιουργήσει τη νέα θεματική ενότητα των έργων τα περισσότερα λάδια σε καμβά φιλοτεχνημένα τα τελευταία δύο έτη 2016/2017, με τίτλο Γένεσις νεών όπου αποκαλύπτεται ο δυναμισμός του χρωματικού του ζωστήρα σε έργα εμπνευσμένα από διάφορα ναυπηγεία. Είναι μια απόδοση παράλληλης και ενοποιημένης έκφρασης που εισχωρεί μέσα από τα προβαλλόμενα καμάρια, νομείς και αρμαδώρους και διατρέχει την εσωτερικότητα τους.

Ο εικαστικός ανέφερε ότι σέβεται την πραγματικότητα της μορφής αλλά την αναπλάθει, οι νήες του και οι σκηνές στα ναυπηγεία γίνονται μάρτυρες βαθύτερων υπαρξιακών νοημάτων. Μέσω της αφαίρεσης των μορφών ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) μας επιτρέπει να δούμε με το μυαλό μας αυτό που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, μας παρουσιάζει τη δική του εσωτερική αφήγηση.

Στο τέλος των εγκαινίων παρουσιάστηκε η χορογραφία βασισμένη στα έργα του εικαστικού και την πινελιά του από τις χορεύτριες Τζένη Ράπτη (άτομο με κινητική αναπηρία) και Μαριέττα  Χαρταλάμη (φιλόλογος ειδικής αγωγής) ενώ την απαγγελία έκανε ο ηθοποιός και καθηγητής κ. Αργύρης Γιουρούκης κάτω από την μουσική επένδυση του Αγαμέμνωνα Γλυκού.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου 2017 – 26 Νοεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.