ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση του Αστ. Ροντούλη, επικεφαλής της παράταξης Δράση Πολιτών

Από τη μελέτη του ΓΠΣ Τυρνάβου προκύπτει ότι η περιοχή της κτηματικής περιφέρειας του Τυρνάβου είναι πρωτίστως γεωργική και κτηνοτροφική.

Όμως, κατά παράδοξο τρόπο, οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που έχουν το οξύτερο πρόβλημα και αυτό το θέμα προτιθέμεθα να αναπτύξουμε με το παρόν δημοσίευμα.

 

Πρακτικά, λοιπόν, για να προχωρήσει κάποιος κτηνοτρόφος στην επένδυση που επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ζώων, θα πρέπει να χωροθετήσει την σταβλική του εγκατάσταση εντός της Ζώνης Π.Ε.Π. Δ.1, δηλαδή της Ζώνης που επιτρέπει την ανάπτυξη και λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων.

Παρατηρώντας, όμως, στον χάρτη τις Π.Ε.Π. Δ.1 περιοχές, βλέπουμε να έχουν τα εξής σοβαρά μειονεκτήματα, που στην κυριολεξία εξοντώνουν τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές μπορεί να έχει η τοπική κτηνοτροφία:

Α) Ο μελετητής του ΓΠΣ δεν έχει τοποθετήσει σωστά τις περιοχές των προτεινόμενων κτηνοτροφικών πάρκων.

Β) Οι εκτάσεις που δίνονται για κτηνοτροφική εγκατάσταση είναι πολύ μικρές, όχι μόνο για τις μελλοντικές ανάγκες, αλλά και για το ήδη υπάρχον κτηνοτροφικό δυναμικό.

Γ) Η αντίληψη του μελετητή περί δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων θεωρείται παρωχημένη και προβληματική.

Εξαιτίας των κινδύνων διάδοσης των ασθενειών, τα κτηνοτροφικά πάρκα θεωρούνται και είναι ακατάλληλα για τη γειτονική στέγαση ζώων διαφορετικών ειδών.

Ας εξετάσουμε, τώρα , ένα παράδειγμα, για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί.

Έστω πως ένας χοιροτρόφος θέλει να κατασκεύασει μια μεσαίου μεγέθους μονάδα, με 200 χοιρομητέρες, στην Π.Ε.Π Δ.1 κτηνοτροφική ζώνη του Αργυροπουλίου.

Παρατηρούμε τα εξής:

1) Ο εν λόγω χοιροτρόφος προφανώς θα πρέπει να χωροθετήσει τη μονάδα του στο ένα εκ των δύο κτηνοτροφικών πάρκων της περιοχής.

2) Το πάρκο δεξιά του χωριού(όπως βλέπουμε τον χάρτη) κατ’ ουσίαν είναι ήδη κατειλημμένο από υφιστάμενη μονάδα αγελαδοτροφίας.

Συνεπώς, τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας και του μεγέθους της χοιροτροφικής μονάδας του παραδείγματός μας, ο χοιροτρόφος επενδυτής θα πρέπει αυτομάτως να χωροθετήσει την μονάδα του στο αριστερό πάρκο.

3) Όμως, στο αριστερό πάρκο δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιβαρύνσεις στον χοιροτρόφο μας.

4) Ας υποθέσουμε, όμως,  πως το παραπάνω πρόβλημα με κάποιο τρόπο ξεπερνιέται. Ο χοιροτρόφος μας τώρα πρέπει να βρει νερό για τον στάβλο του. Όμως νέες γεωτρήσεις στην περιοχή απαγορεύονται από την ΥΕΒ.

5) Ας υποθέσουμε, όμως, και πάλι πως το πρόβλημα της ύδρευσης ξεπερνιέται.

Ο χοιροτρόφος μας τώρα θα πρέπει να ισιώσει την περιοχή, για να στήσει έναν σύγχρονο στάβλο.

Δηλαδή, θα πρέπει να σκάψει το βουνό ή να προχωρήσει σε επιχωματώσεις, για να ισιώσει 2 περίπου στρέμματα του βουνού. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι δράσεις αυτές είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να υπερπηδηθούν εμπόδια περιβαλλοντικού τύπου και να καταβληθεί ένα αρκετά υπολογίσιμο κόστος διαμόρφωσης του εδάφους.

Από όλα τα προγενέστερα, συμπεραίνουμε ευλόγως ότι ο επενδυτής- χοιροτρόφος του παραδείγματός μας μάλλον θα αποθαρρυνθεί και αναγκαστικά θα φύγει από την περιοχή του Αργυροπουλίου, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, χωρίς μάλιστα να μπορέσει να εγκατασταθεί σε κάποια άλλη περιοχή του Τυρνάβου, καθώς και οι άλλες Π.Ε.Π. Δ.1 Ζώνες είναι το ίδιο προβληματικές.

Έτσι, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το ΓΠΣ Τυρνάβου λειτουργεί αντιαναπτυξιακά στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς ουσιαστικά “διώχνει” κάθε υποψήφιο επενδυτή- κτηνοτρόφο λόγω των ορατών αστοχιών που το διαπερνούν στο σύνολό του.

Γι’ αυτό πρέπει τάχιστα να γίνει μια μελέτη εντοπισμού και άρσης των προβλημάτων του, που νεκρώνουν την παραγωγική ανάπτυξη στον Τύρναβο και ταλαιπωρούν  την οικονομική δραστηριότητα των πολιτών.

Πάντως, η “Δράση Πολιτών” δεσμεύεται δημόσια να προχωρήσει στην αλλαγή και διόρθωση του προβληματικού ΓΠΣ Τυρνάβου, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και όταν αναλάβει, με τη βούληση και την ψήφο των δημοτών, τη διοίκηση του Δήμου Τυρνάβου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ