ΝΕΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ.

Παρέμβαση του τμήματος παιδείας της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτέθηκε για άλλη μια φορά ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτοντας στην Πάτρα τις ιδεοληψίες της ΝΔ για την Παιδεία. Υπέβαλε και πάλι τα διαπιστευτήριά του στα ιδιωτικά συμφέροντα των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού, ευθαρσώς, ανερυθρίαστα και αμετανόητα.

Απείλησε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Πιστά προσηλωμένος στο δόγμα της άκρατης ιδιωτικοποίησης όλων των εκπαιδευτικών δομών ονειρεύεται την παράδοση του αγαθού της Παιδείας των νέων  βορά στις ορέξεις και τον έλεγχο των ολίγων, ώστε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα να αποτελεί μια ενιαία αγορά εκπαιδευτικών ‘υπηρεσιών’, της οποίας τα ‘προϊόντα θα μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του χρήματος.

Προς το παρόν μόνο το Σύνταγμα που απαγορεύει τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες στέκεται εμπόδιο στο σχεδιασμό του για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Γιατί αυτός είναι ο στόχος κάθε  σωστού νεοφιλελεύθερου, η εκπτώχευση και η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης προς χάριν της ιδιωτικής. Αλησμόνητο παράδειγμα η κατάργηση από τον ίδιο, ως Υπουργό τότε, ειδικοτήτων στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που μετέτρεψε 20.000 μαθητές σε πελατεία των κάθε είδους ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κι έστειλε 2.000 εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και παρ’ ολίγον στην απόλυση.

Η εκπαιδευτική  πολιτική της Ν.Δ. από τη μία μετατρέπει τη μόρφωση σε απλό χρηστικό εργαλείο δεξιοτήτων που απαξιώνονται γρήγορα, δημιουργώντας εργαζόμενους άμεσα αξιοποιήσιμους, φτηνούς και αναλώσιμους.  Από την άλλη οι νεοφιλελεύθεροι  ιδεολόγοι γνωρίζουν καλά ότι αποφασιστικό μέσο για την εμπορευματοποίηση της γνώσης είναι να μετακυλίουν τις δαπάνες στους πολίτες. Γι΄αυτό και ο αρχηγός τους δήλωσε ρητά και απερίφραστα ότι πρέπει απαραιτήτως να πληρώνουν για τα μεταπτυχιακά. Αυτός είναι ο στόχος, καθόλη τη διάρκεια των σπουδών των  παιδιών τους, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και μετά την απόκτηση των πτυχίων τους, συνεχώς να πληρώνουν για όλα.

Στις αγκυλώσεις τους για την Εκπαίδευση αφήνουν  το ‘πτωχό’ δημόσιο για τους ‘αδύναμους’ και κρατάνε το εύρωστο  ιδιωτικό για τους ‘ ικανούς’. Δυσκολεύονται να κρύψουν στις δηλώσεις τους την προσήλωση στο δόγμα των ανισοτήτων και της δικαίωσής του.  Είναι απροκάλυπτα ταξική η εκπαιδευτική πολιτική τους, που εντείνει τον ανταγωνισμό και μεταθέτει διαρκώς τις ευθύνες στα μεμονωμένα άτομα αποδυναμώνοντας κάθε έννοια συλλογικότητας.

Στο ανταγωνιστικό σχολείο των συμφερόντων τους όλοι, μαθητές, καθηγητές, σχολεία, πανεπιστήμια, διαγκωνίζονται στη μάχη για την κατ’ επίφαση ‘ αριστεία’. Την καθημερινή προσπάθεια, την οποία καταβάλλει ο καθένας για να ξεπεράσει -έστω και δια της αντιγραφής- τον άλλο, διότι έτσι διαπλάθονται πολίτες που θα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Έδωσε πρόσφατα τα φώτα της  η Δ.Α.Π., η οποία πλέον μας ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέου ρόλου από το «να διευκολύνει φοιτητές».

Κι όσο η φοιτητική νεολαία της ΝΔ αναζητά  ρόλο,  ο κ. Μητσοτάκης αναζητά αξιολογητές που «έρχονται από το εξωτερικό,», όπως είπε, « συχνά αφιλοκερδώς, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης». Είναι προσωπική του πολιτική δέσμευση. Θα υπάρχει αξιολόγηση παντού και για όλους. Όχι βέβαια για τις δομές. Κι ούτε λόγος για την αξιολόγηση της Πολιτείας.

Πάνω σ’αυτό βεβαίως θα ήταν χρήσιμο στο επόμενο ερωτηματολόγιο – και όχι σκονάκι- της ΝΔ  να ρωτήσει τους νέους αν ξέρουν  ποιος κυβέρνησε τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί για χρόνια τα σχολεία δεν άνοιγαν στην ώρα τους και γιατί δεν αποτελούσαν, όπως τώρα θυμήθηκαν να πουν, «κυψέλη παραγωγής γνώσης και δημιουργίας».

Ίσως τότε οι ερωτώμενοι να κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα αυτό που χρειάζεται δεν είναι ένα περιβάλλον, που δε θα τιμωρεί την επιχειρηματικότητα με υψηλή φορολογία, αλλά η γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, με βασική στόχευση την ανόρθωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το δικαίωμα να μορφώνονται δωρεάν σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες αποτελεί πάγια θέση της αριστεράς. Και σε αντίστιξη με το κρεσέντο του κ. Μητσοτάκη, ωφελιμότερο για την Παιδεία μας είναι  να ξεχωρίσει η φωνή του Δ. Γληνού:

«Το να κάμη τον άνθρωπο ικανό με βάση τη δημιουργική εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη να υψωθή μαζί με το κοινωνικό σύνολο προς την ελευθερία και τη χαρά τής ζωής, αυτός είναι ό ιδανικός σκοπός τής αγωγής».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ