ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΠΕΚ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Ενημερώνουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους πως οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. καταψήφισαν την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΜΕ με αρ. πρωτ. 141/24.10.17 και τίτλο «Να λειτουργήσουν τα 3 ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ του ν. Λάρισας» που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία

από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ* – ΠΕΚ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ενώ η ΑΣΕ(ΠΑΜΕ) ψήφισε λευκό.

Ως παράταξη, τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή πως πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ  και κάναμε ό,τι μπορούσαμε,  ώστε αυτό να γίνει πράξη. Συνεχίζουμε να επιμένουμε και να παλεύουμε για να λειτουργήσουν και τα 3 εναπομείναντα από τα 51 ολιγομελή. Εκτιμούμε ως θετική την έγκριση λειτουργίας των υπολοίπων 48, καθώς και μέσα σε αυτά των 4 τελευταίων που αφορούσαν τα εσπερινά ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΛ Ελασσόνας. Για την έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των εσπερινών είχε δεσμευτεί ο υπουργός κατά τη συνεδρία του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης. Στην οποία συνεδρία η ΕΛΜΕ ήταν παρούσα και παρενέβη με απόφαση του Δ.Σ. μετά από πρόταση των ΣΥΝΕΚ.  Εκείνη την απόφαση είχαν καταψηφίσει οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και η ΑΣΕ.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές αλλά και ο καθορισμός των τμημάτων πρέπει να ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιούνη, ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε πως δε μπορούν οι μαθητές να αναγκάζονται να αλλάζουν ειδικότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή στην τελευταία τάξη του σχολείου.

Η τελευταία ανακοίνωση όμως της ΕΛΜΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε από τις εν λόγω παρατάξεις, ενημερώνει ψευδώς τους συναδέλφους/ισσες και τους μαθητές/τριες. Και γι’ αυτό το λόγο προφανώς, την καταψηφίσαμε.

Η δέσμευση του Υπουργού που αναφέρει η ανακοίνωση δεν έγινε ποτέ παρουσία της ΕΛΜΕ. Όμως οι παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΕΚ αποδέχτηκαν και ψήφισαν μια ανακοίνωση βασιζόμενη σε ισχυρισμούς του εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ο οποίος από τη μία δεν υλοποίησε την απόφαση του Δ.Σ. και δεν ήταν παρών στη συνεδρία για την Παιδεία και από την άλλη αυτός ο ίδιος που καταγγέλλει το διάλογο με το υπουργείο τρέχει να συναντηθεί στο καφέ του χώρου του συνεδρίου με τον Υπουργό! Και για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, έγραψαν στην ανακοίνωση πως η δέσμευση αυτή έγινε «…ενώπιον μαθητών και καθηγητών…», ώστε μέσα από την  ασάφεια να νομιμοποιήσουν πρακτικές πολύ μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες.

Η ιδιοκτησιακή λογική, η οίηση και η ναπολεόντεια ταύτιση του εαυτού του με την ΕΛΜΕ πέρα και πάνω συλλογικών αποφάσεων,  βασανίζει τον κύριο εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων. Όπου είναι εκείνος αρκεί να θεωρηθεί ότι είναι η ΕΛΜΕ, χωρίς εξουσιοδότηση, χωρίς απόφαση. Χωρίς και να τη θέλει, γιατί στις αποφάσεις διαχωρίζει τη θέση του.

Έτσι, δηλώνει στο ΔΣ ότι δεν πιστεύει στο διάλογο, παρά μόνο στις κινητοποιήσεις, αλλά μόνος του, άντε και μ’ έναν ακόμη συνάδελφο κινεί θεούς και δαίμονες να έχει ένα τετ α τετ με τον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα βρίζει νύχτα – μέρα.

Καλού κακού, όπως λέει στο ΔΣ, αλλά δε θέλει να καταγραφεί, έχει ηχητικά ντοκουμέντα, για να το αποδείξει.. Φωτό να το αποδείξει δεν του βρίσκεται. Και το κακό είναι ότι οι δημοσιογράφοι δε νοιάστηκαν να απαθανατίσουν τη  μαθητική κινητοποίηση, για να αποδείξει και το άλλο που προκύπτει ως ερώτημα : γιατί αυτός ειδικά, και  δυο μόνο μαθητές αναγκάστηκαν να αφήσουν το δρόμο του αγώνα για να συναντήσουν την ηγεσία;

Χωρίς αιδώ, γιατί δεν είναι πλέον μόνο ηγέτης του συνδικαλιστικού αγώνα που φτάνει μέχρι τον καναπέ στο πλάι του υπουργού, αλλά και των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Μόνο που όλα έχουν ένα όριο και δή στον εκπαιδευτικό κόσμο. Οι αγώνες των μαθητών δε θέλουν πατερούλη. Οι εκπαιδευτικοί  όχι μόνο δε χειραγωγούν τους μαθητές μέχρι την πολυθρόνα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, όχι μόνο αγωνίζονται να είναι οι αγώνες τους ακηδεμόνευτοι αλλά τους διδάσκουν και μάλιστα δια του παραδείγματος  ότι η δημοκρατία έχει συλλογικές διαδικασίες και όργανα.

Με συλλογικές, ως όφειλε, διεργασίες η ΕΛΜΕ συμμετείχε στο συνέδριο, και κανένα μέλος δεν ήταν παρόν – εκτός του εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – για να ακούσει ή να αποσπάσει με τη μαεστρία της πειθούς του τη «δέσμευση» που επικαλείται η ανακοίνωση. ΄Το νεροκουβάλημα όμως πρέπει κάποτε και να ξεπληρώνεται. Γι’ αυτό μαζί με τη ΔΑΚΕ και ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ, πριν την υπερψηφίσει, δήλωσε: «Δε θα συμφωνήσω στην ανακοίνωση για τη δέσμευση Υπουργού, γιατί αφορά τα παρόντα άτομα. Έγινε σε αυτούς.  Ως ΕΛΜΕ δεν ήμαστε εκεί!» Και μετά την ψήφισε…

Αίσχος!

Υ.Γ. Το * που είδατε δίπλα στη ΔΑΚΕ αφορά στο γεγονός πως ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και μέλος της, τα έχει μπερδέψει λίγο. Η ΔΑΚΕ έχει δηλώσει πως δε θα συμμετέχει στο Δ.Σ., όταν απουσιάζουν τα μη αποσπασθέντα μέλη της, αλλά ο πρόεδρος στα δύο τελευταία Δ.Σ. ήταν παρών. Δηλώνει πως τοποθετείται ως πρόεδρος και όχι ως ΔΑΚΕ, αλλά καταθέτει τη θέση της ΔΑΚΕ, η οποία όμως κατά τον ίδιο δε συμμετέχει στη συνεδρίαση. Όποιος συνάδελφος ή συναδέλφισσα καταλάβει «τι εννοεί ο ποιητής», ας ενημερώσει και τους υπόλοιπους…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ