Η ΠΔΕ ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Δείτε τί αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΔΕ Ελ. Αναστασοπούλου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας υποχρεώνεται να καταφύγει στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας  δια του τύπου διότι τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται η στρεβλή εντύπωση ότι «κλείνουν» τμήματα στα ΕΠΑΛ του νομού. Εξ αρχής δηλώνεται ότι δεν μπορεί να κλείσει κάτι που ποτέ δεν άνοιξε.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε ότι στον νομό Λάρισας ιδρύθηκαν 48 ολιγομελή τμήματα- με μονοψήφιο αριθμό μαθητών- καθ’ υπέρβαση του νόμιμου  αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Τρία τμήματα των 6, 5και 3 μαθητών δεν εγκρίθηκαν. Πριν γίνει ειδικότερη αναφορά σε αυτά τα τμήματα, θεωρούμε αναγκαίο  να διευκρινίσουμε  τα παρακάτω:

Τα ΕΠΑΛ, ως γνωστόν, προσφέρουν πολλές τεχνικές ειδικότητες και τομείς. Η νομοθεσία ορίζει ότι για να λειτουργήσει ένα τμήμα Τομέα χρειάζεται τουλάχιστο 13 μαθητές  και Ειδικότητας τουλάχιστο 10. Στην περίπτωση που δεν συμπληρώνει αυτόν τον αριθμό, το σχολείο οφείλει να ενημερώσει μαθητές και γονείς ότι το τμήμα δεν δύναται να λειτουργήσει ή στην περίπτωση που η απόκλιση είναι μικρή και για ειδικούς σοβαρούς λόγους μπορεί να εγκριθεί από τον Υπουργό. Έτσι μαθητές και γονείς μπορούν έγκαιρα να προγραμματίσουν και να επιλέξουν είτε άλλο ΕΠΑΛ είτε άλλη ειδικότητα ή τομέα.

Όταν το ολιγομελές τμήμα δεν εγκρίνεται, δεν υφίσταται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει βιβλία και να κάνει μαθήματα. Παραβαίνει κάθε αιτιολογία και αίσθηση ευθύνης  η διατήρηση ανύπαρκτων τμημάτων – εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια – και η δημιουργία αναληθών προσδοκιών σε μαθητές και γονείς ότι με κάθε τύπου «πιέσεις» θα εγκριθεί το τμήμα. Επίσης αυτή η εκκρεμότητα έχει ως αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί το σχολείο και να χάνονται πολύτιμες ώρες μαθήματος.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα τρία μη εγκριθέντα τμήματα:

Α. Τομέας Ναυτιλιακών, Β΄ Λυκείου στο 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας με 5 μαθητές. Υπάρχει ίδιος τομέας στο 7ο ΕΠΑΛ με 35 μαθητές.

Β. Τομέας Μηχανολογίας, Ειδικότητα Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Γ΄ Λυκείου με 6 μαθητές  στο 1ο ΕΠΑΛ. Υπάρχει ίδιος τομέας στο 7ο ΕΠΑΛ.

Ήδη 5 από τους  μαθητές εξεδήλωσαν την προτίμηση να παρακολουθήσουν την ειδικότητα Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο 7ο και 1 μαθητής στο ίδιο ΕΠΑΛ στην ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων ΨύξηςΑερισμού – Κλιματισμού

Γ. Τομέας Μηχανολογίας, Ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων, Γ΄ Λυκείου με 3 μαθητές στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων. Στον ίδιο τομέα Μηχανολογίας λειτουργεί η ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων ΨύξηςΑερισμού – Κλιματισμού με 8 μαθητές.

Τα παραπάνω καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό για μη στήριξη των ΕΠΑΛ από την πλευρά της πολιτείας. Η προσπάθεια αναβάθμισης των ΕΠΑΛ αποδεικνύεται έμπρακτα με το δικαίωμα που δίνει το Υπουργείο στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να εισαχθούν στα ΑΕΙ, με τη θεσμοθέτηση του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις επαναληπτικές εξετάσεις, με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ