Δ. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΡ. ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗ

Ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Δημήτρης Παπαλέξης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος ως επικεφαλής της παράταξης ΕΠιχειρηματική ΑΝανεωτική ΕΚΚΙΝΗΣΗ (ΕΠ.ΑΝ.ΕΚΚΙΝΗΣΗ) έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του ΙΙΕΚ “OPEN MELLON” Χρήστο Γενιτσεφτσή στις εκλογές του Επιμελητηρίου.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια ευρύτερη ομάδα χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις προκειμένου το Επιμελητήριο να ξεπεράσει το συμβατικό του χαρακτήρα, με στόχο την επανεκκίνησή του αλλά και την επιστροφή του επιχειρηματία στο σπίτι του», τόνισαν οι ομιλητές περιγράφοντας την άποψή τους για ένα νέο μοντέλο διοίκησης.

«Ο επιχειρηματίας λειτουργώντας μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, έχοντας στην ουσία στηθεί στο απόσπασμα, καλεί το Επιμελητήριο να παίξει το ρόλο του απέναντι σε κοινά καθημερινά προβλήματα που επιβάλουν συνεργασίες και δεν έχουν χρώμα», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Δ. Παπαλέξη.

Παίρνοντας το λόγο ο Χρ. Γενιτσεφτής δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απουσία των επιχειρηματιών από τον φυσικό τους χώρο που είναι το Επιμελητήριο «όταν από τους 16.000 επιχειρηματίες μόλις οι 6.000 είναι τακτοποιημένοι οικονομικά», περιγράφοντας παράλληλα μια εξωστρέφεια «που βρίσκεται σε χαμηλό βαθμό» και αναδεικνύοντας την ανάγκη το Επιμελητήριο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τον κόσμο του επιχειρείν.

«Μας ενώνουν πολλά με την προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο μέσω του προγράμματός μας έχουμε θέσει ένα νέο κώδικα αξιών απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους και κινούνται στην αγορά», κατέληξαν οι ομιλητές.

Αναλυτικά στη συνέντευξη τονίστηκαν τα εξής:

Ο κ. Παπαλέξης ανέφερε τα εξής:

“Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Νέοι άνθρωποι όχι απαραίτητα ηλικιακά αλλά με νέες ιδέες και προτάσεις για τον θεσμό, ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, με ανώτερη μόρφωση και ηγετικές προσωπικότητες του κλάδου τους που είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις  με πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του συνόλου και όχι το άτομο παραμερίζοντας τις οποίες προσωπικές φιλοδοξίες δημιουργήθηκε.

Επίσης προσπαθήσαμε να καλύψουμε σχεδόν όλους τους κλάδους δραστηριότητας και να έχουμε εκπροσώπους από όλη την περιφερειακή ενότητα της Λάρισας και νομίζω ότι το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα προβλήματα που μαστίζουν την επιχειρηματικότητα είναι πολλά και πρέπει το Επιμελητήριο επιτέλους να ξεπεράσει τον συμβατικό του χαρακτήρα και να προσπαθήσει να αναδείξει και να επιλύσει στο βαθμό που μπορεί τα προβλήματα των επιχειρηματιών.

Είμαστε μία παράταξη ανοιχτή προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και σε όλους τους πολιτικούς χώρους που φυσικά είναι υπέρμαχοι του Επιχειρείν.  Το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιούργησαν κυβερνητικές πολιτικές με την παράλογη και υπέρμετρη φορολόγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές που μετατράπηκαν σε φορολογικές, την μη ύπαρξη χρηματοδότησης από το Τραπεζικό σύστημα καθώς και η απραγία τα τελευταία τρία χρόνια σε δράσεις του ΕΣΠΑ, καθιστούν το Επιμελητήριο πλέον  ως το βασικό εκφραστή των απόψεων του επιχειρηματία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον μικρομεσαίο και μεσαίο επιχειρηματία ότι το Επιμελητήριο είναι το σπίτι του.

Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να είναι οι υπερασπιστές της επιχειρηματικότητας ,το μόνο που κατάφεραν, είναι να στήσουν και του τελευταίους επιχειρηματίες στο απόσπασμα.

Είναι αδιανόητο για εμάς τους νέους ,  να είμαστε μόνο απλοί  παρατηρητές των όσων διαδραματίζονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο είμαστε ενεργοί και ανοικτοί για συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις που μοιράζονται τον ίδιο κώδικα αξιών .

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα η παρουσίαση του ψηφοδελτίου και το αναλυτικό μας πρόγραμμα καθώς και η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ζητήσουμε από τα μέλη να μας καταγράψουν τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την διασφάλιση του Θεσμού αλλά και να διοικήσουμε το σπίτι του Επιχειρηματία την επόμενη μέρα. »

O  κ. Γενιτσεφτσής που έχει διατελέσει για σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας, αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας  ανέφερε:

«Αποφασίσαμε ότι για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με όχημα την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα πρέπει να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνένωσης υγιών δυνάμεων με κοινό κώδικα αξιών

¨Έτσι λοιπόν με σκοπό την δημιουργία μιας ευρύτερης ανεξάρτητης  ομάδας έχοντας ως όραμα  ένα αξιόπιστο, ανοικτό, καινοτόμο, εξωστρεφές  Επιμελητήριο, πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και κυρίως δίπλα στις επιχειρήσεις – μέλη του, ενώνουμε τις δυνάμεις μας  με γνώμονα την ηθική  ,τον κοινό κώδικα αξιών , το δίκαιο, την ισοτιμία.

“Πρέπει να καταφέρουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες στο “σπίτι” τους”

Στοχεύουμε να είμαστε ο καταλύτης της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε οι επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν το Επιμελητήριο.

Έτσι λοιπόν  ας μην θεωρούν  την συνεργασία μας αδυναμία  ,  οι υπερασπιστές της επιχειρηματικότητας  δεν μπορούν να είναι  συνδυασμοί που υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση που οδηγεί  τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδα. Απεναντίας υπερασπιστές  μπορούμε να γίνουμε εμείς οι restarters (οι επανεκκινητές).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

η ΕΠ.ΑΝ.ΕΚΚΙΝΗΣΗ κατέθεσε μία σειρά προτάσεων που συνοψίζονται στα εξής:

1) Αλλαγή κουλτούρας

Αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της προσφοράς, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Επιμελητήριο στη νέα εποχή γενικότερα, δεδομένης της επικείμενης συνένωσης των Επιμελητηρίων (Καλλικρατικό Επιμελητήριο).

2) Μεγάλες Δράσεις

Διαχείριση Βιομηχανικών πάρκων και ζωνών καινοτομίας και εκθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, να αναλάβει, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, μετά από πρόταση του διοικητικού τους συμβουλίου και απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.

Ενεργοποίηση του αεροδρομίου Λάρισας σε Cargo (εμπορευματικό).

3) Δράσεις  Καινοτομίας

Δράσεις Καινοτομίας: Είναι γνωστό ότι ένας από τους κύριους μοχλούς της Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας είναι  και η Καινοτομία. Καινοτομία, που βασίζεται στη συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Πρόγραμμα RIS3 της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Άμεση δημιουργία ενός Ανοιχτού Δικτύου Καινοτομίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (Περιφέρεια, Σύνδεσμοι, Επιστημονικοί Φορείς κ.α.)

4) Δράσεις Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας  και Εκπαίδευσης

Δημιουργία Μητρώου εθελοντών μεντόρων.

Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων (startups)

Δημιουργία virtual θερμοκοιτίδας startup επιχειρήσεων  και ειδική μεταχείριση αυτών με στήριξη νέων επενδύσεων  με τη δημιουργία ειδικού γραφείου για την προσέλκυση κεφαλαίων (founds ,crown founding)

Δημιουργία διαγωνισμών ιδεών και καθιέρωση βραβείων Νεανικής επιχειρηματικότητας

Δημιουργία δομής εκπαίδευσης με έμφαση στα τεχνικά επαγγέλματα ΚΕΒΙΔΙΜ 2 ( τεχνική σχολή) .

5) Δράσεις Αγροδιατροφικού Τομέα

Δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Δημιουργία Αγροτικού τμήματος Επιμελητηρίου με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία των συναφών κλάδων με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με άλλους φορείς και την δημιουργία κέντρου logistics με έδρα την Λάρισα.

Δημιουργία σχεδίου marketing για τα τοπικά προϊόντα και προετοιμασία για την δομή Agromarketing

Συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων.

6) Δράσεις Τουρισμού-Εξαγωγών

Δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου υποστήριξης των Εξαγωγών και του τουριστικού προϊόντος, λειτουργώντας ως ο διαμεσολαβητής των ξένων αγορών με τις τοπικές επιχειρήσεις. Η αμοιβή του γραφείου θα προέρχεται από μέρος των πωλήσεων.

Δημιουργία τομεακών Clusters καθώς και τη δημιουργία γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων .

Ενεργοποίηση του Δικτύου Πρεσβειών

7) Δράσεις στήριξης τοπικής αγοράς

Παρεμβάσεις για την στήριξη της τοπικής αγοράς

Δημιουργία Οpen Mall

Δημιουργία δράσεων ανά οδό

Δημιουργία δράσεων θεματικού τουρισμού με σκοπό την προσέλκυση τουριστών

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com