ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κ. Δημ. Παπαδημόπουλο  επισκέφθηκε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Ντόντο και τον υποψήφιο τοπικό σύμβουλο Αμπελακίων και καστανοπαραγωγό κ. Ιωάνν. Περσάκη,

προκειμένου να τον ενημερώσουν και να εκθέσουν την ανησυχία τους, για την πρώτη εμφάνιση της σφήκας της καστανιάς σε καστανεώνες της Ιστορικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου εμφανίστηκαν προσβολές από το έντομο. Στη συζήτηση στην οποία παρευρέθηκε και ο Τμηματάρχης Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας κ. Δ. Σταυρίδης, ο κ. Μανώλης επισήμανε τη μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η καλλιέργεια του καστάνου στην τοπική αγροτική οικονομία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η καλλιέργεια βρίσκεται σε ανοδική πορεία με τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται προς την Ιταλία.

Γι’ αυτό και ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να μην εξαπλωθεί, τουναντίον να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της η σφήκα της καστανιάς η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην παραγωγή μέχρι και 60-85%.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ Λάρισας ενημέρωσαν τον κ. Μανώλη ότι ο βιολογικός τρόπος καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς με τη χρήση φυσικών εχθρών, βρίσκει εμπόδια από οικολογικές οργανώσεις όπου και αν έχει γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί. Επίσης τον ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο έντομο αποτελεί δασικό είδος και ότι αποτελεί αρμοδιότητα κυρίως της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκτός αυτού ο κ. Μανώλης ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ Λάρισας, να πραγματοποιήσουν στο επόμενο διάστημα και άλλες ενημερώσεις στα χωριά του Δήμου Τεμπών για επίκαιρα θέματα, όπως η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, προγράμματα νέων αγροτών κλπ, που αφορούν τους αγρότες της περιοχής, καθώς στην επιστημονική ημερίδα όπου παρευρέθηκε στην Αιγάνη στο πλαίσιο της γιορτής ακτινιδίου, οι παραγωγοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έγινε αποδέκτης της θέλησης πολλών παραγωγών για συνεχή ενημέρωση.

Κατόπιν, ο κ. Μανώλης ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Β. Κόκκαλη από τον οποίο ενημερώθηκε ότι για τη σφήκα της καστανιάς έχει υποβληθεί τεχνικός φάκελος με βιολογικό πρόγραμμα καταπολέμησης και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο και ότι αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο διάστημα και να εφαρμοστεί στην επόμενη βλαστική περίοδο και ότι θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και  περιοχές του Δήμου Τεμπών όπου υπάρχουν καστανεώνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ