Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΓΙΑ ΤΟ  ΡΕΣΙΤΑΛ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ανακοίνωση – παρέμβαση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας εξελίσσεται το θέμα με τα αναδρομικά των βουλευτών. Μία εξέλιξη που προέκυψε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την προσφυγή 100 βουλευτών, που ζητούσαν την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009

και μετά, και που τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι «ντροπιαστική», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες».

Όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού, δεν μπορούν να κρύψουν το πόσο αντιλαϊκή είναι η πολιτική που υλοποιούν ή προτείνουν. Το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές – που ξεπερνούν τις 160 – των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το θέμα πυροδότησε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) «πρώην βουλευτές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο». Το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε “σήμα” διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές» και ότι «ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη “βιομηχανία” προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ “γαλάζιοι” και “πράσινοι” πρώην βουλευτές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι , χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει έως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.

Το ΚΚΕ έχει πάγια και σαφή θέση  εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να καταργηθούν συντάξεις και προνόμια βουλευτών και αιρετών.  Σε σχόλιό του  Γραφείο Τύπου του κόμματος μας   για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά : Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ, δεν αναζητά αναδρομικά, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων, τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών. Όλα τ’ άλλα αποτελούν υποκρισία από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απ’ τη μία εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κι απ’ την άλλη προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com