ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη φέτος!
Ένας σπάνιος και πανάκριβος γαστρονομικός θησαυρός βρέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα (Tuber magnatum), που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, βάρους 510 γραμμαρίων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που βρέθηκε στην Ευρώπη φέτος.

Η πρώτη ζύγιζε 570 γραμμάρια και βρέθηκε στην Ιταλία πριν λίγες ημέρες.
Τη λευκή αυτή τρούφα, βρήκε ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών κ. Χρήστος Πλεσιώτης, ο οποίος είναι τρουφοσυλλέκτης, σεφ και ιδιοκτήτης εκτροφείου των εξαιρετικών σκυλιών για κυνήγι τρούφας Lagotto Romagnolo, με την ονομασία Il monte del bianco. Την ανακάλυψε στα ελληνικά βουνά το τρουφόσκυλό του, ο Brio, και αποτελεί μία τεράστια επιτυχία, αν αναλογιστούμε ότι οι λευκές τρούφες ζυγίζουν συνήθως 50-150 γραμμάρια.
Τρούφες σαν αυτή αξίζουν πολλά χρήματα και καταλήγουν είτε σε πανάκριβα εστιατόρια και πολυτελείς κατοικίες, είτε σε δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπου εκεί πλέον τα ποσά που διατίθενται είναι αστρονομικά. Στο παρελθόν λευκές τρούφες έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες έναντι 330.000 δολαρίων.
Τόσο ο κ. Πλεσιώτης, όσο και το Μουσείο, ελπίζουν η τρούφα αυτή να αποτελέσει την αφορμή συγκέντρωσης χρωμάτων για κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Ο κ. Πλεσιώτης είναι από τους εξέχοντες συνεργάτες του Μουσείου και βασικός συντελεστής του Κυνηγιού τρούφας, που διοργανώνει συστηματικά στην περιοχή των Μετεώρων. Προμηθεύει με τρούφες το Μουσείο, τα προϊόντα του οποίου φημίζονται για την ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ