ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με αφορμή τις εξελίξεις στις συντάξεις χηρείας

Όπως είναι γνωστό ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α πραγματοποίησε από 23 έως 27 Οκτωβρίου 2017 «Πενθήμερη Προειδοποιητική Κινητοποίηση», μέρα και νύχτα, έξω από το υπουργείο Εργασίας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Συγκινητική η προσέλευση του απλού κόσμου αλλά και του συνόλου σχεδόν των φορέων εργαζομένων και συνταξιούχων όλων των κοινωνικών ομάδων ακόμη και πολιτικών διαφόρων κομμάτων, που επισκέφθηκαν, συζήτησαν, συμπαραστάθηκαν και υπέγραψαν υπέρ της επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων του Συλλόγου μας. Κατά γενική ομολογία το άρθρο 12 του ν.4387/2016 κρίνεται ρατσιστικό, αντικοινωνικό, ανάλγητο και αντισυνταγματικό.

Με το πέρας της κινητοποίησης (27/10) πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α έθεσαν μετ’ επιτάσεως τα δύο βασικά και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα  του Συλλόγου, που είναι:

-ΠΡΩΤΟΝ: Η άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης των Συντάξεων Χηρείας της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ως αντισυνταγματικά αφού χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες με μόνο κριτήριο την ηλικία.

-ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ίδιο άρθρο, επειδή αφενός μειώνουν τη σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης και αφετέρου χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Επιπλέον δεν είναι κατανοητό γιατί οι εν ζωή δικαιούμενοι σύνταξης χηρείας πρέπει να τιμωρηθούν τρεις φορές. Μία από τον επαναϋπολογισμό της σύνταξης των εκλιπόντων που οδηγεί σε νέες μειώσεις, μία από τη μείωση του ποσοστού χορήγησης από το 70 στο 50% και μία από την άμεση εφαρμογή του επαναϋπολογισμού (13.5.2016), ενώ στους λοιπούς (παλαιούς) συνταξιούχους από 1.1.2019. Είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται ψυχές και μάλιστα πονεμένες; Πόσο ανάλγητη μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση;

Η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας «Είναι μνημονιακή υποχρέωση. Θα μπορέσουμε ν’ ασχοληθούμε με τα αιτήματα σας, μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα βγούμε από τα μνημόνια. Μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό.» γέμισε με απογοήτευση και οργή τους εκπροσώπους του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α, που αποχώρησαν από τη συνάντηση, αφού ενημερώθηκαν για τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, δυσαρεστημένοι αλλά και αποφασισμένοι για συνέχιση του αγώνα.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, που παρατίθεται στο τέλος, δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι έγινε προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης και αποσιώπησης της στάσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, που φαίνεται ότι παραβρέθηκε στην υπόψη συνάντηση μόνο και μόνο για να ενημερωθεί για τις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι για να καταθέσει τις δικές του απόψεις και να απαιτήσει την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για το κυριότερο θέμα της ανακοίνωσης που αφορά στο ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας έχουμε να πούμε ότι οι τόσο μικρές συντάξεις, κάτω των 200 ευρώ, που ανακάλυψε η κυβέρνηση 15 μήνες μετά την ψήφιση, ήταν απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου (επαναϋπολογισμός, μικρά ποσοστά αναπλήρωσης, μείωση ποσοστού στο 50%) γεγονός που πρέπει να προβληματίσει άπαντες για το τι πρόκειται να συμβεί στο σύνολο των συντάξεων. Το ότι το καλύτερο που μπορούσαν να επιτύχουν είναι τα 360 ευρώ καθαρά το μήνα και ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί «μια καλή συμφωνία με τους δανειστές», μας ξεπερνά. Ας δοκιμάσουν οι συμφωνούντες να ζήσουν με 360 ευρώ το μήνα ακόμα κι αν δεν έχουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο κι ας έρθουν να μας το περιγράψουν.

«Χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος»

«Μόνον ο αγώνας που δε δίνεται, πάει χαμένος»

«Δεν σταματάμε αν δε δικαιωθούμε»

Στη συνάντηση από πλευράς Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α συμμετείχαν η Α’ Αντιπρόεδρος Δεληγιάννη Καλλιόπη, η Β’ Αντιπρόεδρος Κελεπούρη Βασιλική, η ΓΓ Τσέτουρα Χριστίνα, η Ταμίας Σωτηρίου Αφροδίτη, τα μέλη του ΔΣ Γκόνα Έφη, και Παπαχριστοπούλου Διονυσία και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Παπαπαρίσης Απόστολος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com