ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΓΙΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Γ. Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας και Πολιτικός Επιστήμων

Με αφορμή την κίνηση που παρατηρήθηκε από ορισμένες δημοτικές παρατάξεις, κατά τον περασμένο μήνα, στην Ελασσόνα, με εκδηλώσεις και κριτικές δημοσιεύσεις για τη δημοτική αρχή, προκειμένου να φανεί η παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο, δημιουργούνται αυτόκλητα ορισμένες σκέψεις.

Η κίνηση αυτή θα ήταν πολύ πιο πρόσφορη και χρήσιμη για τον τόπο και για τους δημότες, αν υπήρχε σε όλη τη θητεία της δημοτικής αρχής και όχι μόνο τώρα που άρχισε να διαφαίνεται στον χρονικό ορίζοντα το τέλος της, διότι εύλογα δημιουργείται η εντύπωση ότι η κίνηση αυτή γίνεται μόνο για προεκλογικούς λόγους και σκοπούς.

Βέβαια, είναι σε όλους γνωστό οτι η δημοτική αρχή της Ελασσόνας, σε όλη την πορεία της, μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε πολύ μικρή και αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του δήμου και των δημοτών. Με την κοντόφθαλμη κομματική πολιτική της, αδιαφόρησε  για την πλειοψηφία των κατοίκων της Ελασσόνας και, κυρίως, για τις περισσότερες κοινότητες του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό και με την στενή πολιτική της, η Δημοτική αρχή,  κατόρθωσε το όποιο ελάχιστο δημοτικό έργο να περιορισθεί μόνο στην Ελασσόνα και σε ελάχιστα κεφαλοχώρια, με αποτέλεσμα, στη πράξη, ο Δήμος να γίνει πολύ μικρότερος, διοικητικά, παρά το εύρος και το πλήθος των κοινοτήτων που περιλαμβάνει. Δηλαδή, η Δημοτική αρχή κατόρθωσε ο Μεγάλος (Καλλικρατικός) Δήμος Ελασσόνας, στην πράξη, να γίνει πολύ μικρός, λόγω της περιορισμένης εμβέλειας των δραστηριοτήτων της.

Γενικότερα όμως, το μοντέλο άσκησης κομματικής πολιτικής στο Δήμο ακολούθησαν και οι περισσότεροι διατελέσαντες δήμαρχοι  Ελασσόνας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίοι φρόντιζαν μόνον για τα στενά κομματικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών φίλων τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα τόσο σημαντικά προβλήματα και συμφέροντα της πλειοψηφίας των δημοτών και των κοινοτήτων,  με αποτέλεσμα η περιοχή του Δήμου Ελασσόνας να έχει μείνει πολύ πίσω, χωρίς να εκσυγχρονίζεται, όπως θα έπρεπε.

Μπροστά στον συγκεντρωτισμό του απόλυτου μονάρχη, του κομματικού δημάρχου, δεν λειτούργησαν ούτε οι ψηφισμένοι θεσμοί, όπως είναι τα κοινοτικά συμβούλια, ενώ πολλοί πρόεδροι των κοινοτήτων δεν γίνονταν ούτε καν δεκτοί, ιδίως από τον σημερινό δήμαρχο, για να του εκθέσουν τα προβλήματα των κατοίκων των κοινοτήτων τους, λόγω της γνωστής αλλαζονίας της εξουσίας. Τα περισσότερα χωριά έζησαν την πλήρη εγκατάλειψη του Δήμου δήμου και της Πολιτείας και αφέθηκαν στο έλεος του μαρασμού και της αμεριμνησίας, χωρίς να γίνει ούτε ένα ελάχιστο έργο. Φάνηκε καθαρά ότι, ιδίως, οι τελευταίοι δήμαρχοι, τα χωριά τα θέλουν μόνο για ψήφους και για πληρώνουν τα δημοτικά τέλη.

Είναι καιρός πια, όλοι οι δημότες να αντισταθούν σε αυτήν την κατάσταση και να ξεφύγουν από τον κάθε κομματικό λήθαργο για να εκλέξουν ελεύθερα εκείνους που θα σταθούν υπεύθυνα και ανεπηρέαστα στα δικά τους μικρά και μεγάλα προβλήματα και στα προβλήματα του τόπου. Να γίνουν όλοι τους ενεργοί πολίτες και να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει, χωρίς να χρειάζονται οι κομματικές τους ταυτότητες. Τα προβλήματα των δημοτών δεν έχουν κανένα κομματικό χρώμα και είναι ίδια για όλους. Καλόν θα είναι τα κόμματα να περιορισθούν στο νομοθετικό τους έργο στη Βουλή και να κάνουν φιλολαϊκούς και σωστούς νόμους, χωρίς τα μνημόνια που είναι καταστροφικά για τον λαό. Είναι κρίμα κι άδικο να μαραζώνει ο κόσμος της επαρχίας χωρίς να του παραστέκεται κανένας, ούτε δήμαρχος ούτε κυβέρνηση ούτε βουλευτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι χρέος όλων των δημοτών που θέλουν το καλό του τόπου και το δικό τους καλό, στις προσεχείς εκλογές να εκλέξουν υποψήφιο δήμαρχο ακομμάτιστο, ανιδιοτελή που να μην σνομπάρει τους δημότες και τα προβλήματά τους, λόγω της κοινωνικής και πολιτικής του αμορφωσιάς και λόγω της κομματικής του εξάρτησης. Φτάνει πια, οι εμποράκοι και οι επιχειρηματίες να ρυθμίζουν τα του Δήμου, σύμφωνα με τα δικά τους κομματικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ας σταματήσουν, επιτέλους, οι απλοί δημότες να ακούνε τις σειρήνες των υποψήφιων κομματικών δημάρχων που τους υπόσχονται τα πάντα και την άλλη ημέρα, μετά τις εκλογές, ξεχνούν τους πάντες και τα πάντα και δεν ‘’πατούν’’ στα χωριά. Βέβαια, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση στις βουλευτικές εκλογές να ψηφίζει οποιοδήποτε κόμμα της επιλογής του αλλά στις δημοτικές εκλογές οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα τα τοπικά και τα δικά του συμφέροντα. Είναι άκρως αναγκαίο, μόνο στη Βουλή να ψηφίζουν κομματικά ενώ στον Δήμο μόνον υπερκομματικά διότι οι κομματικοί δήμαρχοι βλέπουν μόνο τα κομματικά τους συμφέροντα, τα οποία είναι μόνο για λίγους, και δεν μπορούν να δουν τα συμφέροντα των πολλών. Ο κάθε δήμαρχος πρέπει να είναι δήμαρχος για όλους τους δημότες και όχι μόνον για τους λίγους κομματικούς και εκλεκτούς φίλους του. Ακόμη, πρέπει να είναι δήμαρχος  για όλες τις δημοτικές κοινότητες και όχι μόνο για την πόλη της Ελασσόνας. Το ίδιο και οι υπηρεσίες του Δήμου να λειτουργούν και να προσφέρονται σε όλους τους δημότες και σε όλα τα χωριά.

Γι’ αυτό, είναι καθήκον και χρέος, όλες οι υγιείς πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που δεν έχουν κομματικά και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα και δεσμεύσεις, να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν τον Δήμο για το συμφέρον όλων των δημοτών και για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Ελασσόνας. Δεν είναι αρκετό, να αποστασιοποιούνται από τις υπεύθυνες θέσεις και να περιορίζονται μόνο στην ανούσια και ανέξοδη κριτική χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης με την στάση τους απέναντι στα κοινά, ακόμη και όταν δεν ενεργοποιούνται και δεν συμμετέχουν σ’ αυτά με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους όλοι και να μην αποφεύγουν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία που ζούν και αυτοί και οι οικογένειές τους. Είναι ανάγκη και χρέος να ενωθούν όλοι και να δημιουργήσουν μια νέα δημοτική κίνηση, ακομμάτιστη και αδέσμευτη, που θα αγωνιστεί για το καλό και το πραγματικό συμφέρον του τόπου και όλων των δημοτών, όλων των χωριών. Ας τολμήσουν λοιπόν κάποτε. Ποτέ δεν είναι αργά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούνται όλες οι υγιείς πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, κάθε κόμματος και χρώματος, να συσπειρωθούν και να αναλάβουν την τύχη του Μεγάλου Δήμου Ελασσόνας στα χέρια τους, μακριά από κομματικές και άλλες ίντριγκες και διαπλεκόμενα συμφέροντα, για να υπηρετήσουν το πραγματικό συμφέρον όλων των δημοτών και για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου και όλων των κοινοτήτων του.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ