ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ Π.Δ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Τη σκυτάλη από τους διαμαρτυρόμενους μαθητές πήραν το μεσημέρι της Δευτέρας εκπαιδευτικοί αλλά και μέλη της Ένωσης Γονέων Λάρισας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ ακολούθησε και συνάντησή τους με την περιφερειακή διευθύντρια

Ελένη Αναστασοπούλου για την επίδοση σχετικού υπομνήματος.

Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς διαμαρτυρήθηκαν απαιτώντας λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, ζήτησαν λιγότερους μαθητές ανά τμήμα και μόνιμους διορισμούς, εκφράζοντας παράλληλα και τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο Λύκειο.

Σε σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε από την πλευρά της Ένωσης Γονέων Δήμου Λαρισαίων ζητούνται τα εξής:

«Μαζικοί διορισμοί. Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικές προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς με αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητή ανά τάξη, 1/15 για το νηπιαγωγείο και την Α και Β Δημοτικού και 1/20 στις υπόλοιπες τάξεις. Όχι  στα 25άρια και 27άρια τμήματα. Άμεσα έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

Εδώ και τώρα να λειτουργήσουν , όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, όλα τα τμήματα κατευθύνσεων. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 για νήπια , προνήπια και Α-Β δημοτικού,  20 στις μεγαλύτερες τάξεις  και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις. Καμιά σύμπτυξη τμημάτων.

Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή, βελτίωση των σχολικών κτηρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.

Έκτατη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων. Διαγραφή όλων των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ. Κατάργηση του ΦΠΑ στις προμήθειες, αγορές και στις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών και σχολειών. Δωρεάν ρεύμα και νερό στα σχολεία, άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για όλα τα σχολεία, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αυτή την δυνατότητα οι εφοπλιστές.

Άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους μαθητές. Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές των Δήμων.

Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.. (Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από τις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης  και άλλων σχολείων)».

Από την πλευρά της η κ. Αναστασοπούλου υπογράμμισε πως τα 3 ολιγομελή δεν θα λειτουργήσουν, ενώ υποστήριξε πως καταβάλλονται προσπάθειες για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα.

Τέλος σημείωσε πως από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, διάρκειας δύο ετών.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ