Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

Η απάντηση του δ.σ. της ΕΛΤΕΕ Λάρισας για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή[1] της ΠΔΕ Θεσσαλίας και τα περί αποκατάστασης της αλήθειας που αναφέρει για το θέμα των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, και για να συνεισφέρουμε στο διάλογο παραθέτουμε τις δικές μας θέσεις για το θέμα της έγκρισης λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων.

Η κ. Αναστασοπούλου υποστηρίζει ότι δεν κλείνουν τμήματα που ποτέ δεν άνοιξαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους όπως  προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Ξεκίνησαν την φοίτησή τους και ανακάλυψαν εκ των υστέρων ότι βρίσκονται μετέωροι λόγω της μη έγκρισης, στοχευμένα, των τμημάτων και των ειδικοτήτων που επέλεξαν από την Α΄ τάξη. Η έγκριση των ολιγομελών προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία. Οι μαθητές όμως, δήλωσαν μέσω e-epal τις προτιμήσεις τους πριν αρχίσουν τα σχολεία και επειδή όσοι ανήκαν σε ολιγομελή τμήματα δεν ενημερώθηκαν ποτέ από το υπουργείο μέσω e-mail σε ποιο σχολείο να εγγραφούν, πήγαν και έκαναν την  εγγραφή τους στα σχολεία όπου είχαν εκδηλώσει την προτίμησή τους. Oι Διευθυντές των σχολείων, όντας υποχρεωμένοι, έκαναν δεκτή την αίτηση εγγραφής στον τομέα και την ειδικότητα που επιθυμούν οι μαθητές και οι κηδεμόνες – γονείς αυτών.

Από τα 51 ολιγομελή τμήματα στο νομό εγκρίθηκαν σε τέσσερις φάσεις τελικά τα 48, γεγονός που από τη μία καταρρίπτει τον ισχυρισμό της κ. Αναστασοπούλου, ότι τα τμήματα υπήρχαν μόνο στην φαντασία όλων, και από την άλλη καταδεικνύει ότι το υπουργείο ενώ στην αρχή της σχολικής χρονιάς ενέκρινε κάποια τμήματα, στη συνέχεια άρχισε να ανακοινώνει τμηματικά και άλλες εγκρίσεις τμημάτων  χωρίς να έχουν αλλάξει οι αρχικές συνθήκες λειτουργίας τους, ώσπου έφτασαν στα 3 τμήματα και πάτησαν φρένο.

Φαίνεται ότι  αποφάσισαν να κλείσουν τα  τρία τμήματα εξαντλώντας σε αυτά όλη τους την αυστηρότητα και τον αυταρχισμό. Άλλωστε πουθενά μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κάποιος να μας πει με ποια κριτήρια εγκρίθηκαν τα 48 και με ποια κριτήρια κλείνουν τα άλλα τρία.

Η κ. Αναστασοπούλου μας λέει ότι τα τρία τμήματα είναι των 6,   5 και 3 μαθητών. Γιατί όμως δεν μας λέει πόσους μαθητές έχουν τα άλλα 48 τμήματα που έλαβαν έγκριση; Μιλάμε για έγκριση ολιγομελών τμημάτων, και αυτός είναι ο  αριθμός των μαθητών των περισσοτέρων.

Ταυτόχρονα στην Γενική Εκπαίδευση, δηλαδή στα ΓΕΛ, έχει εγκριθεί η λειτουργία τμημάτων ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού ακόμη και με  1(έναν) μαθητή ορθώς κατά την άποψή μας, γιατί η εκπαίδευση αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες  χωρίς διακρίσεις ως προς τον τύπο του σχολείου, και δεν μπορεί να διέπεται από στενά οικονομικά κριτήρια. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φανεί ότι η πολιτεία εξαντλεί όλη την σκληρότητα της στερώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μόνο στους μαθητές της ΤΕΕ. Αλήθεια πως αλλιώς θα μπορούσαμε  να ερμηνεύσουμε την μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων στη Γ τάξη των ΕΠΑΛ όταν οι μαθητές έκαναν  εγγραφή στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ με την προσδοκία να ακολουθήσουν συγκεκριμένη ειδικότητα της επιλογής τους στην Γ Τάξη και  τώρα τους στερεί το δικαίωμα αυτό το Υπουργείο.

Επομένως, αυτό που δεν λέει η  Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όταν μιλάει για ανύπαρκτα τμήματα και για προσπάθειες δημιουργίας αναληθών προσδοκιών σε μαθητές και γονείς , είναι ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα το υπουργείο ήταν αυτό που καλλιέργησε αυτές τις ελπίδες εγκρίνοντας με δόσεις και ποιος ξέρει με ποια κριτήρια τα περισσότερα από τα τμήματα που δεν είχαν εγκριθεί από την αρχή της χρονιάς.

Να θυμίσουμε ότι μετά τη συνεδρίαση του αναπτυξιακού συνεδρίου ο υπουργός ήταν αυτός που ανακοίνωσε την λειτουργία όλων των τμημάτων. Στην συνέχεια διευκρινίσθηκε  ότι οι δηλώσεις αφορούσαν τα εσπερινά ΕΠΑΛ και  τελικά μετά από ημέρες ήρθε η απόφαση που περιελάμβανε και ένα ημερήσιο ΕΠΑΛ, αφήνοντας εκτός λειτουργίας τρία τμήματα στον νομό Λάρισας. Τα 2 στην Λάρισα και 1 στα Φάρσαλα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα τρία μη εγκριθέντα τμήματα:

Ατυχέστατη η αναφορά ότι οι μαθητές των μη εγκεκριμένων τμημάτων εξεδήλωσαν την προτίμηση να παρακολουθήσουν άλλες ειδικότητες.

Η Αλήθεια είναι ότι οι μαθητές εκβιάζονται  να αλλάξουν το μέλλον τους γιατί η πολιτεία αρνείται  να εκπληρώσει το δικαίωμα τους στην ολοκλήρωση των  σπουδών τους και τους  επιβάλλει την  αλλαγή ειδικότητας!

Τα ίδιο συμβαίνει και με την Ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων, Γ΄ Λυκείου με 3 μαθητές στο ΕΠΑΛ Φαρσάλων, που πλέον είτε θα ταξιδεύουν στη Λάρισα καθημερινά 100 χιλιόμετρα για να γίνουν Τεχνικοί Οχημάτων είτε θα αλλάξουν υποχρεωτικά ειδικότητα.

Η πολιτική περικοπών σχολικών τμημάτων δεν συμβάλει απαραίτητα στη μείωση δαπανών γενικότερα του υπουργείου αφού στην συγκεκριμένη περίπτωση το προσωπικό είναι διαθέσιμο.

Η μείωση δαπανών δεν πρέπει να αποτελεί  πρωτεύοντα στόχο στον χώρο της παιδείας και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπαίδευσης των πολιτών.

Πάνω από όλα είμαστε εκπαιδευτικοί και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, σε όποια θέση και αν υπηρετούμε, ότι “η εκπαίδευση συνιστά  διαδικασία αλλαγής του ατόμου, αποβλέπουσα σε μιαν επιθυμητή μελλοντική κατάστασή του[2]“.

[1] Απάντηση στην επιστολή της Περ. Δ-ντριας Αθμιας & Βθμιας Εκπ-σης Θεσσαλίας την 26-10-17

[2] Περικλής Παυλίδης Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό: Σύγχρονη Εκπαίδευση, τεύχος 147, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2006, σσ.99-127

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ