ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Π. ΜΩΡΑΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΗΛ

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «3 & ½» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 20.30 το βράδυ, στο θέατρο ΟΥΗΛ η έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Πάνου Μωραΐτη.

Ο Π. Μωραΐτης γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών του Sao Paulo, ενώ έχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές και 32 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τις Galleries Art Kolonaki, Enigma Gallery,San George Gallery στην Αθήνα και με τον συλλέκτη και fine art manager Koh Tin Sing στο Λονδίνο, με σκοπό την προώθηση νέων καλλιτεχνών σε εκθέσεις του εξωτερικού. Στα 30 χρόνια  παρουσίας του στον εικαστικό χώρο δημιούργησε την δική του προσωπική maniera μέσα από την ένωση τεχνοτροπιών ονομάζοντάς την alla prima.

«Πολλοί φίλοι με ρώτησαν για την σημασία του τίτλου 3 & ½ της έκθεσης μου, ας ξεκινήσω έτσι.

Ο τίτλος της έκθεσης αντιπροσωπεύει τα 3,5 χρόνια απουσίας μου απ’ τον εικαστικό χώρο . Σ’ αυτά τα 3,5 χρόνια βίωσα την απώλεια των γονιών μου , έτσι συνειδητά απείχα απ’ τα εικαστικά θέλοντας να είμαι δίπλα τους στο τελευταίο αντίο.

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας μου δημιούργησα το κεντρικό έργο της πρώτης ενότητας, τον θρήνο της Εκάβης για τον χαμό του Έκτορα .

Έκτωρ, ω το ακριβότερο απ’ όλα τα παιδιά μου,
και όταν μου εζούσες, οι θεοί, γλυκέ μου, σ’ αγαπούσαν
και τώρα μες στον θάνατον ακόμη σε λυπούνται.

Θρήνος Εκάβης ,Ιλιάδα Ω 745-760

μτφ. Δ.Ν. Μαρωνίτης

Καθένας  από εμάς έχει βιώσει μια απώλεια που τον βαραίνει , ήταν ο δικός μου τρόπος έκφρασης στον καμβά», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση του Π. Μωραΐτη  χωρίζεται σε ενότητες με τον κεντρικό κορμό της να αποτελείται από έργα που μέσα από την θεματική τους και τον τρόπο δημιουργίας τους προσδοκούν την επίκληση συναισθημάτων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο μιας και απεικονίζουν Θεούς και ήρωες πρωταγωνιστές της Ιστορίας και των μύθων ως τραγικές μα και συνάμα ηρωικές μορφές . Το ίδιο επιδιώκουν και οι άλλες ενότητες που απεικονίζουν μορφές και φιγούρες της καθημερινότητας.

Ένα πρόσωπο μαγεμένο απ’ την πανσέληνο, δυο μάτια που μέσα τους βυθίζεται το ηλιοβασίλεμα , αυτογνωσία , ελευθερία  και Απολλώνιος ήχος αποτελούν  κάποιες θεματικές της έκθεσης .

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 18:00-22:00 μ.μ.

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ