ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ ΤΩΡΑ Ο κ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών και πρώην υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αστ. Ροντούλη

Πριν μερικές εβδομάδες, ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, προπαγάνδιζε μέσα στο Δημοτικό Θέατρο “ΜΑΞΙΜ” του Τυρνάβου το δήθεν νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που οραματίζονται οι κυβερνώντες,

δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτό το εγχείρημα θα ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Οι παριστάμενοι αγρότες άκουγαν και μειδιούσαν, καθόσον εύκολα αντιλήφθηκαν τα λεκτικά πυροτεχνήματα του κ. Υφυπουργού, τα οποία πράγματι πολύ γρήγορα αποδείχτηκαν “έπεα πτερόεντα”, άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.Το μειδίαμα, μάλιστα, πολύ σύντομα μετατράπηκε σε οργή, διότι οι ίδιοι οι αγρότες, πριν μερικές μόλις ημέρες, είδαν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από την Ε.Ε να περικόπτονται ( μέχρι και 8,5%) και να υφίστανται παράνομες παρακρατήσεις, για να πληρωθούν τράπεζες, χρέη στο Δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές.
Με άλλα λόγια, χρήματα που δίνονται στους παραγωγούς από την Ε.Ε , για να πληρωθούν τα αγροεφόδια και τα ποικιλώνυμα κόστη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα αυτών, παρακρατήθηκαν παρανόμως από τρίτους, μολονότι η Κοινοτική νομοθεσία ξεκάθαρα προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να φθάνουν ακέραιες στα χέρια των δικαιούχων παραγωγών.
Ερωτάται, λοιπόν , ο κ. Κόκκαλης, πώς θα έρθει η περιβόητη παραγωγική ανασυγκρότηση  του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν μπορούν να συντηρήσουν ακόμη και τις υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις τους; Πώς ,άνευ ρευστότητας, θα γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, για να έρθει η ανάπτυξη; Πώς θα περάσει στην αγορά ένα κλίμα αισιοδοξίας, όταν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια  και τους στάβλους τους;
Προφανώς, όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Κόκκαλης. Αν και νομικός όμως, προτιμά να ποιεί την νήσσαν και να μην στηλιτεύει την παρανομία που υφίστανται οι Έλληνες αγρότες.Αντί ο κ. Κόκκαλης να ζητά την άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες και την προσαρμογή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου στην επικρατούσα Κοινοτική έννομη τάξη, για να αποσοβηθούν οι σημερινές αδικίες εις βάρος των αγροτών μας, προτιμά να μένει σιωπηλός ή να εξαντλείται σε ανούσιες μεγαλοστομίες που δεν πείθουν πια κανέναν.
Η αιδήμων σιωπή, όμως, πρέπει να ξέρει ο κ. υφυπουργός πως εκλαμβάνεται από τους αγρότες ως απόδειξη ενοχής.Ενοχή για την κατάρρευση των αγροτικών εισοδημάτων και για την προϊούσα εξαθλίωση των νοικοκυριών στην ελληνική επαρχία.Ενοχή για την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και την απίσχνανση του παραγωγικού ιστού της χώρας.Ενοχή για την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των αγροτικών οικογενειών και την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας στην επαρχία.
Γιατί, λοιπόν, κύριε  λαλίστατε υφυπουργέ, ποιείτε τώρα την νήσσαν;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ