ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Προσφυγική διαμαρτυρία με στόχο την επανένωση χιλιάδων ανθρώπων με τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην καρδιά της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος.

Σε απόγνωση πλέον οι άνθρωποι μετά την πολύμηνη παραμονή τους στη χώρα μας προχωρούν στην έσχατη λύση, βάζοντας για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή-και αυτή τη φορά εν καιρώ ειρήνης- καταφεύγουν σε απεργία πείνας επισημαίνοντας τα εξής:

“Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία – οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες.
Δραπετεύσαμε από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, για να βρούμε γαλήνη και ασφάλεια δίπλα στους αγαπημένους μας.
Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει δεκτοί στη Γερμανία εδώ και πάνω από 6 μήνες, ξεπερνώντας τη μέγιστη προθεσμία για μετεγκατάσταση, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, γεγονός που οφείλεται σε μια ανεπίσημη, παράνομη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Η περίοδος αναμονής μας είναι περίπου εννέα μήνες από την ημερομηνία αποδοχής, κατά μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή, άνθρωποι που έχουν εισιτήρια έγιναν δεκτοί τον Ιανουάριο 2017. Ο καθένας μας καλείται να πληρώσει το εισιτήριο του/της με δικά του/της χρήματα.
• Μας έχουν υποσχεθεί πολλά
• Έχουμε ακούσει αυτές τις υποσχέσεις πολλές φορές
• Έχουμε κουραστεί να ακούμε, να περιμένουμε, να ελπίζουμε
• Ποτέ δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει πόσοι μπορούν να φύγουν κάθε μήνα και ποιος επιβάλει αριθμητικά όρια στις μεταφορές.
• Ποτέ δε λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει ποια άτομα θεωρούνται ευάλωτα, και άρα μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα, και με βάση ποια κριτήρια λαμβάνεται αυτή η απόφαση.
• Θέλουμε να ξέρουμε πότε θα πάμε στις οικογένειες μας. Και θέλουμε να έχουμε ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις.
Γι αυτό απαιτούμε:
· Από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος.
· Από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές να προγραμματίσουν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες.
· Από τις ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια μας με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα εισιτήρια είναι άλλο ένα εμπόδιο στις οικογενειακές επανενώσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος. Ενώστε τις φωνές σας με τις δικές μας!
Εδώ και τέσσερις μήνες, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην επιβολή ορίου για τις οικογενειακές επανενώσεις προς Γερμανία. Θέλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην πολιτική αποτροπής που η Ευρώπη επιβάλλει σε εμάς και τις οικογένειες μας.

Ενάντια σε ένα σύστημα που στόχο έχει να μας εξοργίσει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Αλλά θα σταθούμε όρθιοι. Θέλουμε να κατεδαφίσουμε τα τείχη που μας εμποδίζουν να είμαστε μαζί με τους γονείς και τα παιδιά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε.
Όχι άλλες διακρίσεις!
Διεκδικούμε το δικαίωμα μας για οικογενειακή ενότητα και αξιοπρεπή ειρηνική ζωή τώρα!
Δικαίωμα παραμονής και ελευθερία μετακίνησης για όλους!

Πρόσφυγες από διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα”.

Ακούει κανείς;

Ε.Π., Φωτο: Στέλιος Ματσάγγος

Σ.Σ. Ευχαριστούμε το φωτορεπόρτερ Στέλιο Ματσάγγο για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ