ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΣΕΠ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων, στήνει φιέστες και εκδηλώσεις, προσπαθώντας να κρύψει την κατάργηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, την καθήλωση των μισθών στα άθλια επίπεδα των 585 και 511 ευρώ,

τον απαράδεκτο ηλικιακό διαχωρισμό που εξακολουθεί να υπάρχει στους μισθούς, τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Αξιοποιώντας την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για εργασία, προωθεί μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, ένα επιπλέον εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση ότι οι άνεργοι μπορούν να μετατραπούν σε πετυχημένους επιχειρηματίες.

Οι περίφημες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, είναι μια ακόμα μορφή εκμετάλλευσης σε όσους εργάζονται σε αυτές, ντυμένες με το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας», αποτελούν ένα ακόμα όχημα για την είσοδο ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στηρίζονται σε ανακυκλωμένους εργαζόμενους και φτηνούς εργαζόμενους, με άθλιους μισθούς, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μέσα από αυτές τις μορφές αλλοιώνεται και κρύβεται το αληθινό μέγεθος της ανεργίας, άνεργοι «βαφτίζονται» επιχειρηματίες, εργαζόμενοι απολύονται και «προσλαμβάνονται» εκ νέου με δυσμενέστερους όρους μέσα από τις «κοινωνικές επιχειρήσεις». Χαρίζονται χρέη μεγαλοεργοδοτών από δεδουλευμένα, ασφαλιστικές εισφορές. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δωρίσουν αυτά που τους χρωστούν για μια κακοπληρωμένη θέση σε “συνεταιριστικό σχήμα” κι αναλαμβάνουν και χρέη ιδιωτών.

Αποτελεί πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και την αγορά πολεμικών εξοπλισμών, όταν την ίδια ώρα οι λαϊκές ανάγκες, η φτώχεια και η ανέχεια πολλαπλασιάζονται. Αντί η κυβέρνηση να δυναμώσει το δίχτυ προστασίας των ανέργων, ανακυκλώνει προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης μοιράζοντας τη φτώχεια και την ανεργία, στήνει φιέστες για να κοροϊδέψει τους ανέργους, ταΐζοντας με δεκάδες δισεκατομμύρια, νέα και παλιά τρωκτικά, όπως ο πρόσφατος μεγαλοσωτήρας της κλωστοϋφαντουργίας ΕΝΚΛΩ που κατηγορείται για  κακουργηματική απάτη.

Καλλιεργούν στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία ότι για τη φτώχεια, την ανεργία υπάρχει ατομική ευθύνη άρα και ατομική υποχρέωση να τα διαχειριστεί και όχι να αγωνιστεί και να διεκδικήσει, να τα αντιμετωπίσει και να τα αντιπαλέψει. Θέλουν να μπλέξουν και να κοροϊδέψουν χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανέργους και εργαζόμενους δημιουργώντας ψεύτικες προσδοκίες για το μέλλον τους και στο τέλος να παραμείνουν άνεργοι και χρεωμένοι. Θέλουν να μάθουν τους νέους να ζουν με τα ψίχουλα, υποταγμένοι, χωρίς δικαιώματα.

Να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε: Την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Να δυναμώσει το πλέγμα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ και αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις,

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στην Κεντρική Πλατεία, στις 7 το απόγευμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ