ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Αυτή την Κυριακή 5/11/2017 και στις 7 μ.μ. ,θα προβληθεί από την κινηματογραφική λέσχη Νίκαιας , η βουλγάρικη ταινία «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία».

Σκηνοθεσία Στέφαν Κομαντάρεφ με τους: Μίκι Μανόλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ. Διάρκεια 105΄.

Έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς του, ο Άλεξ δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε το όνομά του. Για να μπορέσει να του επαναφέρει την μνήμη, ο παππούς του Μπάι Νταν ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να οργανώσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνήμης πίσω στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Βουλγαρία.

Ενώ «ταξιδεύουν» διαμέσου του χρόνου και του τόπου, διασχίζουν τη μισή Ευρώπη παίζοντας τάβλι, το πιο απλό και συνάμα περίπλοκο από όλα τα παιχνίδια. Αυτή η καθημερινότητα βοηθά τον Άλεξ να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, καθώς το τάβλι μπορεί να ξεκλειδώσει όλο του το παρελθόν. Ο Άλεξ βγαίνει από το νοσοκομείο, επιστρέφει στη Βουλγαρία, ανακτά τη μνήμη του και πλέον ζει όπως πάντα ήθελε.

Με αφορμή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο σκηνοθέτης Στέφαν Κομαντάρεφ φτιάχνει μια αλληγορία για την επιβίωση σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με σύμβολο το τάβλι – εξαιρετικά χιουμοριστική ιδέα που λειτουργεί ως συνοδευτική επωδός σε ένα πρωτότυπο road movie. Η ταινία μιλάει για τις ρίζες, τη μετανάστευση, την αμνησία της κουλτούρας και τη σημασία της μνήμης με όρους φιλικούς και οικεία βαλκανικούς, χωρίς υπερβολές και φολκλορικά τερτίπια. Ουσιαστικά απολαυστική.

Η ιστορία βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ιλία Τρογιάνοου, που έγινε μπεστ σέλερ στη Βουλγαρία, ενώ και η ταινία απέσπασε τουλάχιστον 20 βραβεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου. .

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ