ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Νέας Λάρισας Ντίνου Διαμάντου

«Για να δει κανείς ένα εργαλείο όπως είναι ο προϋπολογισμός ή ο απολογισμός το οποίο είναι ένα καταρχήν οικονομικό εργαλείο αν το δει από την πλευρά του Επιστήμονα Οικονομολόγου ή του αυστηρά τεχνοκράτη προφανώς θα δει και θα αξιολογήσει κάποια νούμερα.

Από αυτήν την άποψη λοιπόν, τα τελευταία χρόνια και η αναφορά αφορά και στην περίοδο πριν την σημερινή δημοτική αρχή, στα τελευταία χρόνια της προηγούμενης ΔΑ, γι’ αυτό και αναφερόμαστε  στις Εκθέσεις του Ορκωτού Λογιστή που γνωρίζουμε από το 2011 και εντεύθεν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τόσο στην κατεύθυνση της βελτίωσης των διαδικασιών και νομικής ορθότητας και συμμόρφωσης που τηρεί ο Δήμος εσωτερικά όσο και, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.

Από τη σκοπιά αυτή λοιπόν, η ΔΑ παρέλαβε έναν Δήμο – με ή χωρίς εισαγωγικά- εύρωστο και τον διατηρήσατε εύρωστο. Έτσι απλά όμως μπορούμε να επικροτήσουμε τον «κληρονόμο» μίας περιουσίας που τη διατηρεί; Όχι. Γιατί καταρχήν, αυτή η ΔΑ έχει το μοναδικό προνόμιο στα χρονικά να έχει ψηφιστεί από τον πρώτο χρόνο προϋπολογισμός και απολογισμός της από παράταξη της αντιπολίτευσης και να έχει σημαντική ανοχή και από άλλες. Αυτό δυστυχώς, όχι μόνο δεν το αξιοποίησε η ΔΑ αλλά, εμείς θα λέγαμε ότι δεν το σεβάστηκε πολιτικά. Αν πάμε να κρίνουμε απλά τα νούμερα ναι, είναι ορθά τα νούμερα. Πίσω όμως τα νούμερα είναι μία πολιτική την οποία ασκεί μία ΔΑ.  Ποια είναι η πολιτική αυτή που ασκεί η ΔΑ ;

Πρώτον, μία συνεχής κοροϊδία απέναντι στους πολίτες για τα ανταποδοτικά τέλη. Το θέσαμε – όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης- από την αρχή της θητείας, η ΔΑ το αποδέχτηκε ως αναγκαίο να γίνει, το ανήγγειλε, το ξανά ανήγγειλε αλλά, είναι μία διαρκής κοροϊδία απέναντι στους πολίτες.

Δεύτερον, λέει η ΔΑ ότι,  3 χρόνια τώρα ότι βάζει σε μία σειρά το όραμά της και προετοιμάζεται με μελέτες διότι δεν βρήκε τίποτα από την προηγούμενη ΔΑ. Αλλά να προσέρχεται μετά από 3 χρόνια και να πανηγυρίζει σήμερα επειδή βάλαμε στην πόλη, πιλοτικά στην τρίγωνη πλατεία 2 υπόγειους κάδους; Δεν ήξερε όταν αναλάμβανε, δεν ήταν έτοιμη η ΔΑ  και τώρα, μαθαίνει στου κασίδη, στου πολίτη το κεφάλι.

Μπορούμενα αναφέρουμε κι άλλα ανάλογα παραδείγματα που ακόμα η ΔΑ ψάχνεται και δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς 3 χρόνια τώρα στις προσδοκίες των δημοτών για την καθημερινότητά τους.

Αυτό το φτωχό αποτέλεσμα ΔΑ αποτυπώνεται με τα δικά της νούμερα και στον απολογισμό του 2016. Όπου καταγράφονται οι Επενδύσεις (αγορές, έργα, μελέτες) και η επίδοσή σας  είναι μόλις 15% ποσοστό επί του συνόλου των εξόδων (επί των βεβαιωθέντων). Στα πληρωθέντα δε καταγράφετε επίδοση 3,3%. Αυτή είναι η επίδοση – επένδυση της ΔΑ προς την πόλη.

Αυτό αποτιμάται στον απολογισμό της ΔΑ σε έργο, αυτό αποτιμάται και σε ταμείο.

Από τη μία έχει μικρό έργο και από την άλλη έχει ταμείο. Και μάλιστα να το αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Ο Δήμαρχος – Σκρουτζ αυξάνει το θησαυροφυλάκιο του.

Ας δούμε και έναν άλλο δείκτη του απολογισμού. Ποια είναι τα έσοδα και πως προσπορίζουμε ως Δήμος έσοδα.

Με ικανοποίηση έως έπαρση ανέφερε στην εισήγησή της η ΔΑ ότι, ο Δήμος έλαβε το 2016 περισσότερους πόρους από τους ΚΑΠ. Ασκώντας έτσι και τον φιλοκυβερνητικό της ακτιβισμό.

Είναι όμως γνωστό ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται και εκ τούτου υπολειτουργούν. Και από τις προηγούμενες βέβαια Κυβερνήσεις.

Και πέρυσι αν πήραν κάτι παραπάνω είναι κάτι λίγα από εκείνα που χρωστά το Κεντρικό Κράτος. Και μάλιστα, από πόρους θεσμοθετημένους, ποσοστό από 3 κεντρικούς φόρους που προβλέπεται για τους Δήμους και που καταχρηστικά παρακρατούν οι Κυβερνήσεις.

Αυτός λοιπόν που πληρώνει το μάρμαρο ό πολίτης. Γιατί δεν είναι μόνο τα ανταποδοτικά που πληρώνει και πάνε άμεσα στο Δήμο. Είναι και η κεντρική φορολογία που πληρώνει και που ένα μέρος εξ αυτών έπρεπε να έρθει στους Δήμους προς όφελός του.

Άρα, το ταμείο για τον πολίτη είναι ότι, πληρώνει κεντρικά υπέρ Δήμου, πληρώνει ανταποδοτικά υπέρ Δήμου και τελικά, δεν έχει αυτό που πρέπει για την καθημερινότητά του, την διαβίωσή του στην πόλη.

Και συν αυτώ, έχει και την κοροϊδία της ΔΑ για την μείωση των ανταποδοτικών τελών που ακόμα έρχεται.

Εν κατακλείδι, με την αυστηρή τεχνοκρατική λογική και εμείς θα ψηφίζαμε τον απολογισμό.Η ΔΑ αύξησε το ταμείο, τακτοποίησε παλιές οφειλές, έκανε μία εν γένει χρηστή διαχείριση στον τομέα αυτό.

Όμως, σε επίπεδο παραγωγικού κοινωνικού προϋπολογισμού και με κριτήριο επί αυτού τις επιδόσεις της ΔΑ δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε τον απολογισμό του 2016. Τα δικά της νούμερα η ΔΑ που μας παρέθεσε και δεν αμφισβητούμε δεν μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε ούτε λευκό ούτε παρόν.

Η καθημερινότητα που βιώνουν οι δημότες ως απολογισμός του έργου σας μας υποχρέωσε να καταψηφίσουμε τον απολογισμό του 2016».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ