Η Λ. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ (ΦΩΤΟ)

«Πρόκειται για ανθρώπους που προσωπικά θεωρώ εθνικούς ευεργέτες και το λιγότερο που μας απομένει είναι να τους τιμούμε και να θυμόμαστε το έργο τους ως λαμπρό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα “Γιώργος και Λένα Γουργιώτη – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα έργο ζωής”, απευθυνόμενη σε συνέδρους και προσκεκλημένους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ιστορικοί ερευνητές, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, διευθυντές Μουσείων και Κέντρων Έρευνας, υπεύθυνοι Ιδρυμάτων, επικεφαλής Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ κλπ παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές και θεματικές ενότητες όπως Ιστορία και Αρχαιολογία Θεσσαλίας (15ος-μέσα 20ού αι.), Λαογραφία Θεσσαλίας, Συλλεκτικότητα – Συλλογές – Σύλλογοι, Μουσειολογία και Πολιτισμική Διαχείριση, Μουσειακή Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και βιωματικό εργαστήριο Τυποβαφικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλα, που σε σύντομο χαιρετισμό του πρότεινε το συνέδριο προς τιμή του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη να καθιερωθεί ως ετήσιο συνέδριο στην πόλη της Λάρισας.

Αναλυτικά ο κ. Κέλλας ανέφερε:

«Η πρόταση που θα ήθελα σήμερα να καταθέσω από τον υπέροχο αυτό χώρο, είναι, το συνέδριο προς τιμή του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη, το οποίο αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στην κληρονομιά τους, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, να καθιερωθεί ως ετήσιο συνέδριο στην πόλη της Λάρισας».

Την πρόταση αυτή διετύπωσε με αφορμή τη διοργάνωση του Συνεδρίου με θέμα “Γιώργος και Λένα Γουργιώτη – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα έργο ζωής”, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κελλας, ο οποίος και παρέστη στην εκδήλωση, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά των πρωτεργατών του Λαογραφικού Μουσείου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφερόμενος στους Γιώργο και Λένα Γουργιωτη και το έργο τους, τόνισε:

«Οι δυο αυτοί οραματιστές, παρέδωσαν στην πόλη της Λάρισας, μα και σε ολόκληρη την χώρα, τις ιστορικές εκείνες ψηφίδες, που είναι αναγκαίες για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μιας περιοχής.

Προσωπικότητες ταγμένες στον υπέρτατο στόχο της προσφοράς προς την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, άφησε διαχρονική και ανεξίτηλη την σφραγίδα του, μαζί με μια τεράστια παρακαταθήκη γνώσης για όλους εμάς, οριοθετώντας, έτσι, το ανθρώπινο μέτρο.

Γιατί η προσφορά τέτοιων ανθρώπων, στο κοινωνικό σύνολο, είναι αυτό ακριβώς.

Η υπέρβαση του ανθρώπινου μέτρου, όπως αυτό, δυστυχώς στις μέρες μας, οριοθετείται από τον ατομικισμό, την έλλειψη παιδείας, και την αδιαφορία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ