ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

dav
Σήμερα Τρίτη 7 Νοέμβρη δεκάδες φοιτητικοί – σπουδαστικοί σύλλογοι πανελλαδικά καλούσαν σε κινητοποιήσεις με σύνθημα: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ!».

Στην Λάρισα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Λάρισας και Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής. Παραδόθηκε ψήφισμα στο γραφείο του Περιφερειάρχη ενώ κρεμάστηκε και πανό στην πρόσοψη του κτηρίου. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και άλλες δράσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο.
Ο Λαυρέντης Κουρελάς, σπουδαστής του ΤΕΙ Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστιακών φοιτητών δήλωσε στους παρευρισκόμενους:
«Συνάδελφοι μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε στην περιφέρεια της Θεσσαλίας  για όλα τα προβλήματα που έχουμε στις σπουδές μας.
Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά. Οι νέοι συμφοιτητές μας έχουν προσδοκίες για τη νέα τους ζωή, οι παλιότεροι συνεχίζουμε τη προσπάθεια για να πάρουμε το πτυχίο μας. Όλοι μας καθημερινά δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να μάθουμε, να πάρουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε. Στη προσπάθειά μας αυτή αντιμετωπίζουμε εμπόδια, οικονομικές δυσκολίες, αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε αύριο και με τι όρους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το δικαίωμά μας για μόρφωση – δουλειά – ζωή θα το κερδίσουμε με τον αγώνα μας κόντρα σε κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες!
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα που ματώνουν τις οικογένειες μας, για τις επενδύσεις που έρχονται και πατάνε πάνω στα τσακισμένα μας δικαιώματα, για τις συμμαχίες που κλείνει με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ ανανεώνοντας και αναβαθμίζοντας τη βάση στη Σούδα φέρνοντας ακόμα και πυρηνικά στον Άραξο. «Δίκαιο» για τη κυβέρνηση είναι να παίρνει από εμάς και να τα δίνει στους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.  Ενώ για τη ΝΔ είναι στη «φύση του ανθρώπου» εμείς να ζούμε με δυσκολίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδίζουν αμύθητα πλούτη!
 
Δεν περιμένουμε κανένα «σωτήρα» να μας λύσει τα προβλήματα. Την δύναμη την έχουμε εμείς, ενωμένοι μαζί με το λαό, στον οργανωμένο αγώνα διεκδικώντας τις ανάγκες μας κόντρα  σε παλιές και νέες κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ που θέλουν εμείς να είμαστε στα «λίγα» για να έχουν  οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες τα «πολλά». Η ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματιών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας! Η επιχειρηματικότητα, ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις που θα μας βγάλουν από το τούνελ όπως λένε ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν.
 
Ø  Να κόβονται τα  βιβλία και η σίτιση εάν δεν εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Ø  Να πληρώνουμε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
Ø  Να ακριβοπληρώνουμε εισιτήρια
Ø  Να πληρώνουμε χαράτσι για τις εστίες
 
Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση που πέρασε το καλοκαίρι και αποτελεί εφαρμογή του 4ου μνημονίου στη παιδεία  όχι μόνο δεν έλυσε τίποτα από τα παραπάνω προβλήματα αλλά τα πολλαπλασίασε. Γενίκευσε τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, θέσπισε και άλλες κατηγορίες αποφοίτων (διετείς σπουδές),  μετέτρεψε  ακόμα περισσότερο τα ιδρύματα σε μαγαζιά που πουλούν  γνώση και τους φοιτητές σε πελάτες.
 
Ο τσακωμός κυβέρνησης – ΝΔ είναι  μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών. Και οι δύο συμφωνούν στα πανεπιστήμια ΑΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως ομολογεί μετατρέπει τα δημόσια σε τέτοια ενώ η ΝΔ θέλει να ανοίξουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που συζητιέται έντονα το  τελευταίο διάστημα πολύ στην Θεσσαλία η συνένωση όλων των ιδρυμάτων της με αυτά της στερεάς Ελλάδας σε ένα μεγάλο «πανεπηστιμιακό» ίδρυμα. Πολλοί θα πιστεύετε ότι θα αναβαθμιστούν τα πτυχία μας και θα μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα δουλειά στο αντικείμενο μας. Χρειάζεται συνάδελφοι να μας γεννηθεί ο προβληματισμός:
Ø  Είναι έτσι τα πράγματα όπως μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά το μυαλό για να μας πείσουν;
Ø  Μήπως θέλουν να λιγοστέψουν περισσότερο τα χρήματα που δίνονται για την Παιδεία στη χώρα;
Προβάλουν ότι θα αναβαθμίσουν τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ αλλά ουσιαστικά τους αλλάζουν απλά όνομα, συγκεντρώνουν προσωπικό και εξοπλισμό σε λιγότερα τμήματα, στρώνεται καλύτερα το έδαφος να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Οι δικές μας ανάγκες, η δική μας προσπάθεια να τελειώσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας, δεν χωράνε σε όλα αυτά, θα φτάσουμε στο σημείο να μην γνωρίζουμε στο τέλος αν θα πάρουμε και το πτυχίο της σχολής που επιλέξαμε, αφού οι συνενώσεις δεν θα γίνουν με επιστημονικά κριτήρια, θα υπάρχουν διαβαθμίσεις στα πτυχία.
Ο αγώνας των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, των εστιακών σπουδαστών πρέπει τώρα να μαζικοποιηθεί, να γίνει υπόθεση περισσότερων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για παράδειγμα οι οικότροφοι φοιτητές έχουν την ίδια αιτία και ένοχο με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, καθηγητές, εξοπλισμό, συγγράμματα μέσα σε όλες τις σχολές. Την ίδια αιτία και ένοχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας. Ο κοινός αγώνας όλων των φοιτητών μαζί με το λαό μπορεί να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που δημιουργούν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ,  να ανοίξει δρόμο για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.
Απαιτούμε:
Ø  Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία επειχειριματική δραστηριότητα στη σχόλη μας!
Ø  Να δοθούν κάρτες σίτισης σε όλους τους φοιτητές χωρίς κανένα κριτήριο .
Ø  Δωρεάν μεταφορά από και προς το ΤΕΙ .
Ø  Να  μην καταργηθούν οι εμβόλιμες εξετάσεις.
Ø  Ούτε ένα ευρώ για βιβλία, αναλώσιμα κ.λπ.
Ø  Να νοικιαστούν ξενοδοχεία με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργήσουν ως εστίες.
Ø  Να καταργηθεί τώρα το χαράτσι που επιβάλλετε για την παραλαβή δωματίου.
Ø  Άμεση βελτίωση της διαμονής μας στις εστίες
Η μάχη συνεχίζεται και αύριο Τετάρτη 8 Νοέμβρη! Στις 10.00 το πρωί η πρωτοβουλία σπουδαστών από όλες τις σχολές του ΤΕΙ Λάρισας και ο σύλλογος Εστιακών πραγματοποιούμε  κινητοποίηση στην διοίκηση του ΤΕΙ για την κατάργηση των εμβόλιμων εξεταστικών. Το απόγευμα στις 7:00 ο Σύλλογος Εστιακών και οι επιτροπές αγώνα στο ΤΕΙ και το ΑΕΙ της Λάρισας συμμετέχουμε στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει στη βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες!
Την Πέμπτη 9 Νοέμβρη καλούμε γενική συνέλευση του Συλλόγου εστιακών και κάνουμε προσπάθεια να προγραμματιστούν συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους των ΤΕΙ και ΑΕΙ στην πόλη για να συζητήσουμε τη συνέχεια του αγώνα!
Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα των ΑΕΙ-ΤΕΙ της πόλης να οργανώσουν πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις. Το απόγευμα παίρνουμε στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία των φορέων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί έχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα, με ουσιαστική στήριξη και μέτρα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σπουδάζουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας και να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.