ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΝΤΟΥΛΗ ΣΕ ΚΟΚΚΑΛΗ

Σκληρή ανακοίνωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο, άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πληθώρα καταστροφών, λίγο πριν τη συγκομιδή , στην ηρτημένη παραγωγή καλλιεργειών με ροδάκινα- νεκταρίνια.

Η κακοκαιρία, που σημειώθηκε από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, δημιούργησε , πράγματι , τεράστια προβλήματα και οδήγησε σε μια ορατή υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής.Χαρακτηριστικά, τοπικοί γεωπόνοι υποστηρίζουν:” οι ποικιλίες που βρίσκονταν κοντά στη συγκομιδή είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Το νερό, εξαιτίας της πολυήμερης διαβροχής των καρπών,πέρασε ωσμωτικά, σπάζοντας τα ανώτερα κύτταρα της σάρκας,και προκάλεσε αποκόλληση της επιδερμίδας,η οποία οδήγησε σε ζάρωμα/ μουμιοποίηση του φλοιού των καρπών”.

Τα αποτελέσματα για τους παραγωγούς ήταν τραγικά.Η τιμή των προϊόντων, που ήδη ήταν υπό πίεση λόγω υπερπαραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και λόγω του ρωσικού εμπάργκο, στην κυριολεξία κατέρρευσε, οδηγώντας τους παραγωγούς σε οικονομική ασφυξία και απόγνωση.

Για τη διερεύνηση του φαινομένου, συνεστήθη στο ΥΠΑΑΤ ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία απεφάνθη ότι οι ζημιές που υπέστησαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (σκασίματα στους καρπούς, αποκολλήσεις φλοιού και προσυλλεκτική καρπόπτωση ) οφείλονται στις έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, όπως ήδη άλλωστε είχε τεκμηριώσει με έκθεσή του και το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταστροφές πρέπει να αποζημιωθούν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όμως, μολονότι το πόρισμα της επιτροπής έφτασε στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των δικαιούχων παραγωγών.Ο εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών συνεχίζεται,οι άνθρωποι έμειναν στο έλεος του Θεού και κανείς εκ των υπεύθυνων δεν συγκινείται.Μάλιστα, ο αξιότιμος υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, κ. Βασίλης Κόκκαλης, αφού πέρασε προσφάτως από το Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, για να στηρίξει την παραπαίουσα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε και να ” τυρβάζει περί άλλων”, εκθειάζοντας αυτή τη φορά το μοντέλο της ψηφιακής γεωργίας- κτηνοτροφίας.

Και, ευλόγως, οι ροδακινοπαραγωγοί διερωτώνται:” Πώς θα φτάσουμε στην ψηφιακή εποχή της γεωργίας, αγαπητέ κ. Κόκκαλη, αφού πρώτα θα μας έχετε ξεκληρίσει;Μήπως πρώτα πρέπει να εισπράξουμε τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από τον ΕΛΓΑ και ύστερα να μιλήσουμε για το ψηφιακό μέλλον της ελληνικής γεωργίας;Μήπως πρώτα πρέπει να μιλήσουμε για μια στήριξή μας ,τύπου de minimis 2015, και ύστερα να μιλήσουμε για τα ψηφιακά σας όνειρα;”.

Ακούστε, λοιπόν, τους αγρότες, κ. Κόκκαλη. Δεν θα χάσετε. Καλό και αναγκαίο είναι το πέρασμα της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή,υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν γεωργοί στα χωράφια και κτηνοτρόφοι στους στάβλους.Καλά είναι τα όνειρα του μέλλοντος, αρκεί όμως να υπάρχει και παρόν για τους Έλληνες παραγωγούς.Και στη διαχείριση του παρόντος αυτού φαίνεται να υστερείτε δραματικά, κ. Κόκκαλη, υποσκάπτοντας το μέλλον των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου.Αψευδής μάρτυρας των αστοχιών σας η άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνησή σας στους ροδακινοπαραγωγούς του Τυρνάβου και όλης της χώρας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.