Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΨΗΦΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Με αφορμή το πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης αποτελεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό εργαλείο το οποίο κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει συνδράμει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στη Θεσσαλία, ως απόρροια της εντατικοποίησης των καλλιεργειών.

Η αλλαγή της μοριοδότησης η οποία δεν επιτρέπει σε περιοχές με παραδοσιακά ισχυρή αγροτική οικονομία να συμμετάσχουν στη νέα προκήρυξη, επήλθε ως αποτέλεσμα Απόφασης του 2010 (706/16-07-2010 ΦΕΚ 1383Β΄ και 1572Β΄) της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων «περί καθορισμού των λεκανών απορροής ποταμών της χώρας και ορισμού των αρμόδιων Περιφερειών για τη διαχείριση και την προστασίας τους». Επίσης τον Δεκέμβριο του 2014 συντάχθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και υποβλήθηκαν στην ΕΕ οι Ενδιάμεσες Εκθέσεις Προόδου της «Εφαρμογής των Προγραμμάτων Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Χώρας».

Αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η αλλαγή αυτή επιφέρει εν μέρει και αδικίες στην υλοποίηση του προγράμματος ως προς τους συμμετέχοντες, έχουμε ζητήσει ως πολιτική ηγεσία, να επανεξεταστεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις για το ζήτημα, ευελπιστώντας πως θα αρθούν οι όποιες αδικίες δημιουργήθηκαν.

Σχετικά με την ΚΑΠ σύντομα θα γίνει δημόσια διαβούλευση και οι όποιες  αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το 2020-2021”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.