ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Κείμενο των δημοτικών συμβούλων και του τομέα πολιτισμού της Νέας Λάρισας*

Με το βλέμμα πάντα στην Αιχμή του Πολιτιστικού δόρατος της πόλης μας, το Αρχαίο μας Θέατρο,  η Νέα Λάρισα καταθέτει 3 σημαντικές προτάσεις για τη Λάρισα του Πολιτισμού και του Μέλλοντος

Ίδρυση του Θεσμού με ονομασία «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών»

1ος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Δημιουργός του Φεστιβάλ ο Κώστας Τσιάνος

Ίδρυση «ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Πάντα με την αδημονία και την εγρήγορση όλων των πολιτών να καταστεί το Αρχαίο μας Θέατρο επαρκέστερα επισκέψιμο και λειτουργικό ως ένας παγκόσμια προνομιακός χώρος θέασης και ακρόασης στα «σπλάχνα» της πόλης μας

Η Λάρισα έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει 2 Αρχαία Θέατρα, το Α’ και το Β’ Αρχαίο Θέατρο μέσα στα «σπλάχνα της.

Με το επίκεντρο της προσοχής μας πάντα στην αιχμή του Πολιτιστικού δόρατος της πόλης μας εμφορούμαστε όπως όλοι οι συμπολίτες μας από την αδημονία και την εγρήγορση να καταστεί το Αρχαίο μας Θέατρο επαρκέστερα επισκέψιμο και λειτουργικό ως παγκόσμια προνομιακός χώρος θέασης και ακρόασης.

Ίδρυση νέου Θεσμού

Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις σημερινές δεδομένες δυνατότητες πραγματοποίησης εκδηλώσεων σ’ αυτά.

Έχοντας όμως, στραμμένο το βλέμμα μας στο άμεσο ορατό μέλλον και την ελπίδα ότι, μέχρι τη λήξη της παρούσης Προγραμματικής Χρηματοδοτικής περιόδου οι δυνατότητες  αυτές θα βελτιωθούν ειδικά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων να προχωρήσει άμεσα στην πρωτοβουλία για την ίδρυση του Θεσμού με ονομασία «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών».

Αυτό θα αποτελέσει έναν κορυφαίο και μοναδικό Περιφερειακό δημόσιο Πολιτιστικό Οργανισμό.

Σε μια συγκυρία κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης που εξελίσσεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την οικονομική κρίση, το «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών»πιστεύουμε ότι μπορεί  να συμβάλει καίρια στην κοινωνική καλλιέργεια και να ενθαρρύνει την αγάπη του Υψηλού.

Ταυτόχρονα καλείται να υποστηρίξει έμπρακτα τον σύγχρονο καλλιτέχνη. Η ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και η σφυρηλάτηση και διαπαιδαγώγηση ενός απαιτητικού κοινού συνιστούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός υψηλού πολιτιστικού θεσμού που άμεσο στόχο έχει μια καλύτερη κοινωνία με ολοένα και υψηλότερα Πολιτισμικά αντανακλαστικά.

Το «Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών» μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη νέα Πρωτοπορία για τη Λάρισα στον τομέα του πολιτισμού.

Στα χνάρια της καθιέρωσης μιας «γιορτής των τεχνών του υψηλού» » στην Αθήνα του 20ού αιώνα όπου ανάγεται στο 1955, όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός, Γεώργιος Ράλλης, ανέθεσε στον σκηνοθέτη Ντίνο Γιαννόπουλο τη διοργάνωση. Που εξελίχτηκε στο παγκοσμίως γνωστό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

1ος Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Δημιουργός του Φεστιβάλ ο Κώστας Τσιάνος

Προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων στην ίδρυση αυτού του θεσμού να εμπιστευθεί και να αναθέσει τα καθήκοντα του 1ουΚαλλιτεχνικού Διευθυντή- Δημιουργού στον καταξιωμένο Κώστα Τσιάνο.

Τιμητικά αλλά ταυτόχρονα και δικαιωματικά, γιατί είναι ο δικός μας, ο Λαρισαίος Κώστας Τσιάνος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος.

Ίδρυση «ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Προτείνουμε επίσης, στην ίδρυση του «ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ».

Ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Λάρισας & Κοινού των Θετταλών.

Τόσο στην περιοχή της Λάρισας όσο και στα άλλα Αρχαία Θέατρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές/τριες και απόφοιτους  Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Με στρατηγικό  στόχος την  δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που θα ανταλλάσσει γνώσεις και εμπειρίες σχετικά  με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους δραματουργίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

H συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, θεσμούς και ιδρύματα του εξωτερικού, θα αποτελέσει τη βάση ενός πολυδιάστατου  διαλόγου σε σχέση με τα σύγχρονα ερευνητικά και παραστασιακά ζητήματα του αρχαίου δράματος.

Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι, θα διασφαλιστεί σε υπερθετικό βαθμό η υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα εντός των δύο αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης της πόλης μας, του Α’ & Β΄ Αρχαίου Θεάτρου .

Η απογείωση της εξωστρέφειας και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας της Λάρισας  θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση των προτάσεων που καταθέτουμε.

Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει ο Πρώτος Περιφερειακός Πόλος και στον Πολιτισμό.

*Για τη Νέα Λάρισα την πρόταση υπογράφουν οι:

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος,

Δημοτικός σύμβουλος,

επικεφαλής Νέας Λάρισας

Αικατερίνη Ζιαζιά- Σουφλιά

Δημοτική σύμβουλος

Γ. Γραμματέας ΔΣ

Τομεάρχης για θέματα Πολιτισμού

Τομέας Πολιτισμού Νέας Λάρισας

Μαρία Νούσια, Αρχαιολόγος -μέλος ΔΣ Θεσσαλικού Θεάτρου

Ιωάννης Σαμαράς, Ηλεκ/γος Μηχανικός- Μουσικός, μέλος ΔΣ ΔΩΛ

Χριστίνα Μητρούλα, Φιλόλογος Εκπαιδευτικός Ειδ. Αγωγής, μέλος ΔΣ Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα & πρ. μέλος ΔΣ Θεσσαλικού  Θεάτρου

Πέτρος Χατζής, πρ. μέλος ΔΣ ΔΩΛ & της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ΔΩΛ

Έπη Μίχη- Ζέγγου, Κτηνίατρος – Συγγραφέας, μέλος ΔΣ ΔΩΛ

Χρυσόστομος Κυπριτζής, Αρχιτέκτων

Γαρυφαλλιά Κουτσελίνη, Μουσικός

Πάνος Μωραΐτης, Ζωγράφος

Θωμάς Παρασκευάς, Αρχιτέκτων – πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας

Εύα Σταμούλη, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ,Εικαστικός Καλλιτέχνης –  Designer, μέλος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Βασίλης Πράππας, Εικαστικός Καλλιτέχνης –  Γραφίστας, μέλος του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Δημήτρης Καναβούρας, Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Φίλων Αργεντίνικου Tangο Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ