ΛΕΜΕ ΌΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα για δημόσιες και δωρεάν  αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους

Εκπρόσωποι σωματείων, προπονητές, αθλητές και γονείς πήραμε την πρωτοβουλία εκφράζοντας την μεγάλη αγανάκτηση που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΚ Λάρισας, να επιβάλει δίχως τη σύμφωνη γνώμη κανενός ερασιτεχνικού σωματείου την είσοδο στους χώρους

μέσω μιας ηλεκτρονικής πύλης με τη χρήση μαγνητικής κάρτας. Για το σκοπό αυτό απειλούνται σωματεία με έξωση από την διοικούσα του ΕΑΚ,  επειδή αρνούνται να παραδώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αθλούμενων τους για να εκδοθούν οι κάρτες.

Θεωρούμε ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, διοικούσα επιτροπή του ΕΑΚ, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω από τους προκατόχους της, θέλει να επιβάλει σε σωματεία και αθλούμενους το πλήρες φακέλωμα τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την καθολική επιβολή αντίτιμου στην χρήση των εγκαταστάσεων με την καθιέρωση της μαγνητικής κάρτας ελέγχου για κάθε αθλούμενο, ενώ ήδη εισπράττει ποσά από κάποια σωματεία για τη χρήση χώρων, που κυμαίνονται από 600-2000ευρώ το χρόνο. Η πρόθεση της διοικούσας του ΕΑΚ, παρά την προσωρινή  δέσμευσή της για δωρεάν λειτουργία του μέτρου, είναι να μετατρέψει μια ακόμη ζωτική ανάγκη του λαού από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Παράλληλα θεωρούμε ότι πέρα από την ταλαιπωρία που επιβάλει σε αθλούμενους, γονείς, ΑΜΕΑ και επισκέπτες, αυτό το μέτρο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, σοβαρού τραυματισμού κτλ. για την σωματική ακεραιότητα όλων, καθώς στα κλειστά γυμναστήρια του μπάσκετ και του Βαρέων αθλημάτων υπάρχει μια είσοδος και έξοδος για χιλιάδες ανθρώπους.

Η εμπειρία από παρόμοιες απόπειρες, (πχ. του ΟΑΚΑ) όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί παρόμοιο σύστημα, έχει επιβάλει «διόδια» σε κάθε αθλούμενο που θέλει να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων, ενώ έχει κάνει έξωση σε ιστορικά αθλήματα όπως η πάλη, η άρση βαρών κτλ.

Το ότι σήμερα στο ΕΑΚ Λάρισας δεν υπάρχει επαρκής επίβλεψη οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Το ότι λειτουργεί οφείλεται κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού αλλά και στο μεράκι των ανθρώπων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Αυτή η πολιτική των περικοπών των εκάστοτε κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια είναι που έχει οδηγήσει και τα ερασιτεχνικά σωματεία στο να «φυτοζωούν», με συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι αθλούμενοι και οι οικογένειές τους για να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό. Επομένως το πρόβλημα δεν οφείλεται στη λάθος διαχείριση, όπως διατείνονται οι διοικούντες, αλλά αποτελεί μέρος της πολιτικής που μετατρέπει και το δικαίωμα του αθλητισμού σε εμπόρευμα. Στον αντίποδα μια σειρά από διευκολύνσεις και επιδοτήσεις απολαμβάνουν οι ΠΑΕ και ΚΑΕ με χάρισμα χρεών, ελεύθερων χώρων, φοροαπαλλαγές, περαιώσεις, «ανταποδοτικές» ενισχύσεις.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, διεκδικώντας σύγχρονες αθλητικές υποδομές και δωρεάν χρήση όλες τις ώρες και όλο το χρόνο, από τα αθλητικά σωματεία και για όλο το λαό. Έχουμε ανοιχτό μέτωπο απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το σύγχρονο δικαίωμα μας σε εμπόρευμα. Κανένας εργαζόμενος, παράγοντας σωματείου, αθλητές, γονείς κτλ δεν πρέπει να ανεχθούν να τους φορτώσουν ένα ακόμη «χαράτσι» στις πλάτες τους.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της Παρασκευής 10 Νοέμβρη, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ.Σ. της επιτροπής του ΕΑΚ. Συνεχίζουμε την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 12:00 με παρεμβάσεις στην Περιφερειακή και δημοτική αρχή Λαρισαίων, για να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα και απαιτούμε να πάρουνε θέση για το ζήτημα όλοι οι φορείς της πόλης όπως και οι βουλευτές.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να καταργηθούν τα χαράτσια για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας σε Αλκαζάρ και Νεάπολη για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους αθλητικούς χώρους.

ΟΧΙ στη λειτουργία της μαγνητικής κάρτας που ανοίγει το δρόμο στην καθολική επιβολή αντιτίμου και μαζικού φακελώματος των αθλούμενων.

Γενναία αύξηση της ετήσιας επιχορήγησής του ΕΑΚ στο ύψος των σύγχρονων λειτουργικών αναγκών του. Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση του.

Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.

Σωματική άσκηση δωρεάν  με σύγχρονες υποδομές για όλους.

Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης Αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων. Δέσμευση ελεύθερων χώρων για το σκοπό αυτό με κρατικά κονδύλια.

Λάρισα 11 Νοέμβρη 2017

Εκ μέρους της επιτροπής

Κρίκης Πέτρος

Κυριακόπουλος Ραφαήλ

Μάρκου Σπύρος

Νίτσιος Αλέκος

Οικονόμου Νίκος

Σωτηρίου Νίκος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ