ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Απάντηση του προϊστάμενου β/βαθμιας εκπαίδευσης στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ για την αξιολόγηση των υποψήφιων διευθυντών σχολείων

Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να απαντήσω δημόσια στην ανακοίνωση-ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Παιδείας με την οποία  αφήνονται υπόνοιες για διαβλητότητα της διαδικασίας επιλογής Δ/ντών  από την πλευρά της ΔΔΕ Λάρισας.

Ύστερα από τρεισήμισι- αναρωτιέμαι γιατί τώρα- μήνες μετά τη λήξη των διαδικασιών ο κ. Χαρακόπουλος «έσπευσε» να υιοθετήσει και να αναπαραγάγει-θέλω να πιστεύω ότι παραπλανήθηκε-τις «απόψεις»  αυτών που του παρείχαν   τα στοιχεία.

Θα μπορούσαν να είχαν ζητηθεί και να απαιτηθούν ακόμη από την ΔΔΕ, όπως επίσης και εξηγήσεις επί της διαδικασίας τα οποία ούτως ή άλλως ήμουν πρόθυμος να   παράσχω με ακρίβεια και υπευθυνότητα. Θα ήταν  πραγματικά ενδιαφέρον, να γνωρίζουμε  από πού αντλήθηκαν τα στοιχεία -ιδίως των μη δημοσιοποιημένων  γνωματεύσεων των συλλόγων διδασκόντων-εφόσον δεν ζητήθηκαν ποτέ από τη ΔΔΕ.

Για τα φύλλα αξιολόγησης, τα οποία  άρχισαν να δίνονται από την πρώτη μέρα χωρίς να απαιτείται εισαγγελική παραγγελία αλλά και σχετικά με τις ενέργειες του  διευρυμένου ΠΥΣΔΕ  καθώς και για  τις συνεντεύξεις και ιδιαίτερα σε  ό,τι με αφορά, αναφέρθηκα εκτενώς στη δήλωσή μου στον τύπο το καλοκαίρι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Σχετικά δε με την  ανακριβή αναφορά  για την απουσία αιτιολογημένης αξιολογικής κρίσης των μελών του Συμβουλίου, στα πρακτικά της διαδικασίας της συνέντευξης σαφώς και ρητώς δηλώνεται ότι τα φύλλα αξιολόγησης, στα οποία αποτυπώνονται οι αιτιολογημένες αξιολογήσεις, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των πρακτικών.

Θα ήθελα να αναφερθώ επί της ουσίας μόνο στα σχετικά με τη «διαβλητότητα» της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων προτίμησης, διευκρινίζοντας ότι, λόγω των πολυάριθμων αιτήσεων και  για την διευκόλυνση της διαδικασίας, δέχθηκα εισήγηση από τους υπευθύνους μηχανοργάνωσης της ΔΔΕ για τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων την οποία οι ίδιοι επανέλαβαν, μετά από παράκλησή μου, και ενώπιον των μελών του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Παρών στην παρουσίαση της εισήγησης ήταν και ο αιρετός της παράταξης και τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ, που πρόσκειται στο κόμμα του κ. Χαρακόπουλου, ο οποίος όχι μόνο δεν διαφώνησε αλλά και υπερθεμάτισε των πλεονεκτημάτων και της αδιαβλητότητας  της προταθείσης διαδικασίας.

Επισημαίνω ότι ο νομός Λάρισας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα με αριθμό σχολείων περίπου τριπλάσιο απ’ αυτόν της Καρδίτσας και διπλάσιο των Τρικάλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στον αριθμό των υποψηφίων Δ/ντών και στο χρόνο επεξεργασίας των στοιχείων, λαμβανομένων υπόψη και του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί από το υπουργείο για την διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Βεβαίως και είναι δικαίωμα του κάθε ενδιαφερομένου και πολύ περισσότερου του Βουλευτή κ. Χαρακόπουλου  να αμφισβητεί την ορθοκρισία  και τις προθέσεις των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου  και να κάνει όσες ερωτήσεις και επερωτήσεις κρίνει απαραίτητες και προσωπικά είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα.

Θεωρώ όμως ότι κανένας, ούτε και ο κ. Χαρακόπουλος, και μάλιστα βουλευτής του κόμματος που επαγγέλλεται  τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης  δεν έχει το δικαίωμα να βλάπτει την υπόληψη ενός δημόσιου λειτουργού και εν προκειμένω τη δική μου και των συνεργατών μου – υπαλλήλων της ΔΔΕ, υπαινισσόμενος ουσιαστικά  την αλλοίωση της σειράς προτίμησης και τέλεση παράνομων πράξεων για μια διαδικασία που απέβλεπε και πέτυχε την  αποτελεσματικότητα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της άσκοπης ταλαιπωρίας εκπαιδευτικών και διοίκησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ