Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΤ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Οι μέρες σφραγίζονται από την εξελισσόμενη δομική, ιστορικού χαρακτήρα καπιταλιστική κρίση που παραμένει αξεπέραστη, προκαλώντας κοινωνική καταβύθιση σημάδι της αποτυχίας του συστήματος που βασίζεται στα κέρδη και την εκμετάλλευση.

Η όποια «ανάπτυξη» έχει σαν απαραίτητο κόστος την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των ελευθεριών τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μαζί με την ΕΕ, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα 113 προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου που υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όσα αποφασίστηκαν στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης την περασμένη άνοιξη και οδηγούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και των κοινωνικών δαπανών, ένα νέο γιουρούσι ιδιωτικοποιήσεων. Η 3η αξιολόγηση βάζει στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ειδικά το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προτείνονται περιορισμοί που θυμίζουν ολοκληρωτικό καθεστώς. Μαζί ετοιμάζουν τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις, επιτάχυνση των πλειστηριασμών που τους θέλουν ηλεκτρονικούς για να αρπάζουν στο άψε σβήσε τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, καθώς και μια νέα σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα ο προϋπολογισμός του 2018 προκειμένου να βγάλει το μαμούθ πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% έχει νέες περικοπές και φορολογικά βάρη. Το περίφημο μέρισμα που ετοιμάζουν είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε όσα αφαιρούνται από το λαϊκό εισόδημα.

Στο προσκήνιο και οι νέες πολεμικές δαπάνες και εξοπλισμοί που έκλεισε ο Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Τράμπ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνοντας το ρόλο του καλού στρατιώτη του ΝΑΤΟ, στρατεύεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με βαρύ οικονομικό κόστος για το λαό και συνενοχή για τη διαιώνιση των πολέμων και την προσφυγοποίησης των λαών σε Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Οι κρατικές λειτουργίες που σχετίζονται με τις κοινωνικές ανάγκες και υπηρεσίες, ότι θυμίζει το «κράτος πρόνοιας», συρρικνώνονται και υποχρηματοδοτούνται. Καταργούνται και συγχωνεύονται δομές όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ασφαλιστικά ταμεία και λεηλατούνται τα αποθεματικά τους.

Τα κοινωνικά αγαθά της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης εμπορευματοποιούνται και υποτάσσονται στον κανόνα του κέρδους. Ταυτόχρονα εκχωρούνται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και εργολάβους μεγάλα κομμάτια-φιλέτα του δημόσιου τομέα, όπως η καθαριότητα στους Δήμους.

Αναδεικνύονται  νέες μορφές εργολαβίας, με τον παραπλανητικό τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 και νέο νόμο της σημερινής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται υποχρηματοδότηση, μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γενίκευση της ελαστικής εργασίας κάθε μορφής (συμβασιούχοι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, «ωφελούμενοι» 5μηνων και 8μηνων κ.ά.). Στην απόλυτη στράτευση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, τη διαίρεση, κατηγοριοποίηση και χειραγώγηση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στοχεύει η αξιολόγηση.

Στη σύγκρουση των εργαζομένων με αυτή την πολιτική, το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκε την προηγούμενη περίοδο στην ουρά της ΓΣΕΕ, μέσα στο ασφυκτικό και εκφυλιστικό όριο του γραφειοκρατικού, εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού και μιας κοινοβουλευτικής λογικής για τις παρατάξεις που συνδυάζει την ανέξοδη δημοκοπία, κομματική-εκλογική σκοπιμότητα και τα ατέλειωτα παζάρια για θέσεις και επιρροή. Η ζωή έδειξε ότι οι νίκες ήρθαν με ριζοσπαστική αποκάλυψη και κριτική, πλαίσιο αιτημάτων στη βάση των αναγκών εργαζομένων και κοινωνίας, πολιτικών στόχων που ανοίγουν δρόμο στην υλοποίηση των διεκδικήσεων και απαντούν στην κυβερνητική προπαγάνδα, μαχητικών μορφών πάλης και φυσικά, δημοκρατική λειτουργία και πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωτοβάθμια σωματεία και το συντονισμό τους. Έτσι πετύχαμε να σταματήσει η αξιολόγηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, έτσι γύρισαν στη δουλειά οι διαθέσιμοι συνάδελφοι. Αντίθετα ο δρόμος της συμβολικής διαμαρτυρίας-απεργίας χωρίς αγωνιστικό αύριο, η μετάθεση της διεξόδου στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, τα μασημένα λόγια για την πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ και το πνίξιμο της δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων με τη γραφειοκρατική λειτουργία των οργάνων οδηγεί σε ήττες και επιτρέπει στην κυβερνητική πολιτική να περνάει, βυθίζοντας στην ηττοπάθεια και την απογοήτευση τους εργαζόμενους. Από αυτό το δρόμο δεν ξέφυγε και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ 

Μόνη ελπίδα οι αγώνες!

Βάζουμε φρένο σ’ αυτούς που παίρνουν μισθούς, συντάξεις, δουλειές, μαγαζιά, χωράφια, σπίτια, κοινωνικά αγαθά. Ανατροπή τώρα! Να ηττηθούν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-τράπεζες-κεφάλαιο, κάθε επίδοξος διαχειριστής αυτής της πολιτικής.

Απορρίπτουμε την προπαγάνδα τρομοκράτησης για δήθεν καταστροφικές συνέπειες, αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, επειδή θα βρεθούμε εκτός ευρώ και ΕΕ. Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι και ρυθμίσεις!

Αρνούμαστε το χρέος, αγωνιζόμαστε για μονομερή στάση πληρωμών, ρήξη και έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

Παλεύουμε για αναδιανομή του πλούτου υπέρ του λαού! Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση!

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών όλων των μνημονιακών χρόνων. Όχι στη νέα κατακρεούργηση αφορολόγητου, συντάξεων και εφάπαξ.

Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο τομέα. Όχι στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και κατάργησή τους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων – μονιμοποίησή τους.

Μείωση του χρόνου εργασίας, για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στην ελαστικοποίηση των ωραρίων.

Κράτος και δημόσιο στην υπηρεσία του λαού, ενάντια στην υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση, τις εργολαβίες των δημόσιων υπηρεσιών, την επιχειρηματική λειτουργία των υπηρεσιών, στο «μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό» κράτος για το κεφάλαιο.

Να μην περάσουν η συρρίκνωση και κατάργηση θέσεων εργασίας, η κατηγοριοποίηση εργαζομένων που οδηγεί εκβιαστικά στην κινητικότητα και την κατασκευή «πλεονασμάτων» προσωπικού, η αξιολόγηση δομών και εργαζομένων που προωθεί το «επιτελικό» κράτος. Μπλοκάρισμα των διαδικασιών αξιολόγησης.

Με αποφασιστικές μορφές πάλης, μπορούμε να αγωνιστούμε, να βάλουμε φραγμούς και να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Δαούλα Κατερίνα

Κοντελές Δημήτριος

Κοσμοπούλου Φωτεινή

Κριτσινιώτης Αθανάσιος

Μπαντής Νίκος

Μπίκα Δήμητρα

Παπαδόπουλος Δημήτριος

Πολυμερίδου Μαρία

Ρεμπάπης Παναγιώτης

Σεφεριάδου Ελένη

Ταζέ Βάσω

Χριστοδούλου Αστέριος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ