Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η ιδιαίτερα ημερίδα «Ψηφίδες Ιστορίας Περιοχής Τυρνάβου» που οργανώθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου και τον «Όμιλο Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας».

Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η δεύτερη κατά σειρά που οργανώνεται από τους παραπάνω φορείς (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2016) και οι θεματικές της αφορούν στην έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή ιστορικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.λπ. θεμάτων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου καθώς και στην ανάδειξη της σημασίας της τοπικής ιστορίας.

Οι δεκατρείς εργασίες που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην φετινή ημερίδα κάλυπταν ένα πολύ εκτεταμένο ιστορικό φάσμα με μεγαλύτερη έμφαση στα ιστορικά δεδομένα της περιοχής από τον 15ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή της αρχαιότητας (νομίσματα της αρχαίας Φάλαννας – Αλέξης Γαλανούλης)

Δημογραφικές πληροφορίες για την περιοχή του Τυρνάβου κατά τα πρώιμα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης (Μαρία Βουβούση)

Τυρναβίτες λόγιοι και ιστορικές πληροφορίες για σημαντικούς ανθρώπους της περιοχής (Σπανός, Πατσή) που αντλούνται από τα παλαίτυπα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κατά την εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού (Ζήσης Μελισσάκης)

Σημαντικά δημόσια έργα (υδραγωγείο του Βελή πασά – Θεοδωρόπουλος) καθώς και χάνια, πανδοχεία και ξενοδοχεία του Τυρνάβου από το 1800 ως το 1940 (Αλέξανδρος Γρηγορίου)

Ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Γκριτζόβαλης σε τρεις διαδοχικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας (Νικόλαος Ζδάνης)

Ναοί της περιοχής: ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία – αποκαταστάσεις τους μετά από καταστροφές (Τσολάκης), μελέτη της κατανομής των ναών στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και συμπεράσματα από τις χρονολογίες κατασκευής τους (Σοφία Δημουλά)

Ιστορικά δεδομένα και προφορικές μαρτυρίες από τη δεκαετία του 1940 στον Τύρναβο (Ιωάννης Γιαννούλας, Τάσος Μάτος)

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τυρνάβου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής και πολλοί ενδιαφερόμενοι για το παρελθόν της περιοχής. Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας ο κ. Σαρχώσης τόνισε την μεγάλη συνεισφορά που έχουν οι «Ψηφίδες Ιστορίας Περιοχής Τυρνάβου» για την καταγραφήκαι την διατήρηση της τοπικής ιστορικής μνήμης, καθώς και για την διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και συλλογικής ταυτότητας των ανθρώπων του τόπου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.