ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “ΕΜΑΚ ΚΛΗΣΗ ΖΩΗΣ” ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Η 12η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 74 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη,

φέτος συμπίπτει με την Κυριακή που είναι, καθιερωμένη ως Ημέρα Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ημέρα αυτή επιλέχθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος να προβληθεί το τεκμηριογράφημα της Αθηνάς Κρικέλη “EMAK IN RESCUE MODE”. Πρόκειται για το τρίτο ντοκιμαντέρ της σειράς Mt Olympus the Series,της αμερικαινικής εταιρείας  Ellopia Films USA.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου εντός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε., από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Π.Σ., τους συγγενείς των πεσόντων, καθώς και από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων και των εθελοντών πυροσβεστών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ε.Μ.Α.Κ. Κλήση Ζωής». Aξίζει να σημειωθεί από την παγκόσμια πρεμιέρα που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 24 Φεβρουαρίου 2017, έχει αποσπάσει ήδη 5 χρυσες παγκόσμιες διακρίσεις. Πρόκειται για  ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους “πύρινους ανθρώπους” της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που “βουτούν’ στον κίνδυνο με αυτοθυσία και σεβασμό. Πρωταγωνιστές είναι οι  πυροσβέστες της 8ης, 2ης και 1ης ΕΜΑΚ καθώς επίσης του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Υόρκης, West Haven Κοννέκτικατ και Φέαρμπανκς Αλασκα. Παρουσιάζει την εντατική εκπαίδευση που κάνουν οι πυροσβέστες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε δύσκολα περιστατικά σώζοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…] Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, οφείλω να αναγνωρίσω την τεράστια προσφορά των απόστρατων συναδέρφων και να τους διαβεβαιώσω, ότι το έργο και η συνδρομή τους, είναι πάντοτε ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας. Επίσης, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους νέους συναδέλφους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παλαιότερων, δουλεύοντας με επαγγελματισμό, ήθος, αγάπη για τον πολίτη και τον συνάδερφο, συνεχίζοντας το έργο τους, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό και την τιμή που αρμόζει σε αυτούς που μας προσέφεραν τόσα πολλά. Σήμερα λοιπόν, όλοι μαζί, απόστρατοι και εν ενεργεία, μια μεγάλη δεμένη οικογένεια, συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποδώσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής, αλλά και τον προσήκοντα σεβασμό, στους ΗΡΩΕΣ συναδέλφους μας, οι οποίοι δυστυχώς δε βρίσκονται ανάμεσά μας. Στους ανθρώπους εκείνους, που θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής τους, για να υπερασπιστούν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. […]»

Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων ΠΣ Ανθυποπυραγός ε.α. Κώστας Γιαννάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΠΣ Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ζαχήλας.

“Κύριο μέλημα της ομάδας της Ellopia Films USA είναι μεσα από τα τεκμηριογραφήματα αυτά, να προβάλουμε το έργο των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και την μοναδικότητα του λαού μας! Θέλουμε να μπορούμε να ισχυρισθούμε πως ανεβάζουμε τον πήχη αν σκεφθεί κανείς πως ήδη το τεκμηριογράφημα αυτό έχει αποσπάσει μεχρι στιγμής 5 παγκόσμιες διακρίσεις, έχει προταθεί για βραβείο άλλες 11 φορές και έχει φτάσει στα ημιτελικά 6 παγκοσμίων φεσττιβάλ.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ