ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ

Η απάντηση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Για όσους παρακολούθησαν τις εργασίες του 4ου συνεδρίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας ,στα πλαίσια του συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη χώρα, που οργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια, είναι εύκολο να διαπιστώσουν

ότι η μεταχρονολογημένη ανακοίνωση του ΤΕΕ-παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα πραγματικά γεγονότα και δημιουργούν την αίσθηση ότι, ταυτίζονται με τις άκαιρες και αδικαιολόγητες αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές , αποκαλώντας τις διαδικασίες του Συνεδρίου «καλοστημένη προεκλογική  φιέστα της Κυβέρνησης».

Στην πορεία , βέβαια, η αντιπολίτευση έπαψε να προβάλει τις εκλογές σαν αναγκαιότητα, μπροστά και στις δεδομένες επιτυχίες της Κυβέρνησης σε μια σειρά δείκτες της οικονομικής κατάστασης, και η διοίκηση του τοπικού ΤΕΕ μένει έκθετη για τα αδικαιολόγητα συμπεράσματά της. Πέραν όμως αυτής της βασικής ανακολουθίας δεδομένων και συμπερασμάτων, είναι φανερό από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ότι, η τωρινή Διοίκηση του τοπικού ΤΕΕ επιχειρεί  με  συνδυασμό ασυνάρτητων επισημάνσεων να στοιχειοθετήσει αντιπολιτευτικές θέσεις και όχι ένα πλαίσιο προτάσεων  που θα ταίριαζε στον βασικό τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της απαράδεκτης ανακοίνωσης για να διαπιστωθεί ότι η συρραφή θεμάτων περί «Αθηνοκεντρικού κράτους», «καταδίκης του αγροτικού τομέα» «ανώφελης καυχησιολογίας του κάθε υπουργού» είχε στόχο όχι να προβάλει αναγκαίες απόψεις του ΤΕΕ, αλλά να εναντιωθεί πάση θυσία σε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς που πήρε απόφαση- αυτή για πρώτη φορά-να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Γιατί, ως γνωστόν, είναι διαπιστωμένη όχι μόνον η παραγωγική αποδιάρθρωση και η αποβιομηχάνιση της οικονομίας από την μεταπολιτευτική διακυβέρνηση, αλλά η συνολική χρεοκοπία της χώρας.  Σε αντίθεση ,σε ελάχιστο χρόνο και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ,η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε σε ολοκλήρωση τεράστιων σταματημένων έργων και προωθεί ένα πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας συνολικά , με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες. Μάλιστα ,τα συνέδρια σε κάθε περιφέρεια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια εξειδίκευση στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων τους, διαμορφώνοντας πρωτόγνωρες συνθήκες για τα δεδομένα της χώρας.

Παρά τα όσα επίσης ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του το τοπικό ΤΕΕ με αναφορές σε κάποιες δεδομένες  και  αποσπασματικές παρεμβάσεις , το σύνολο των εισηγητών υπουργών έδωσε ένα ολικό πλαίσιο ανάπτυξης της περιφέρειας που συνενώνει προοπτικά όλους τους τομείς και τις προϋποθέσεις ανάταξης της. Επιπλέον, η μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση και η κατάθεση προτάσεων εκατοντάδων φορέων ,μέσα από τον συντονισμό των αντίστοιχών αντιπεριφερειαρχών, καταδεικνύει επίσης την δημοκρατία των συνεδριάσεων και την πρωτόγνωρη για την χώρα μας άμεση και μαζική επικοινωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών .

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας θα πρωτοστατήσει στην γενικότερη προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της. Καλούμε και το τοπικό ΤΕΕ να αφήσει στην άκρη ,συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος που διαμορφώνουν  άκαιρη ταύτιση με τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόλυτη καθίζηση της χώρας ,και να σταθεί δημιουργικός συντελεστής στην αναζήτηση και εφαρμογή επιλογών που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο που ίσχυσε στο παρελθόν.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ επιβάλλεται να καταστεί σταθερός και προωθητικός παράγοντας ,πέρα από κομματικές συμπάθειες και παραταξιακές αναλογίες, σε όλα εκείνα που χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει σελίδα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Στο τοπικό ΤΕΕ δεν έλειψε ουσιαστικά  ούτε ο χρόνος που προφασίζεται ,ούτε τα μέσα για να καταθέσει τις προτάσεις του με οποιονδήποτε τρόπο. Ούτε είναι αργά για οτιδήποτε. Αυτό που φαίνεται ότι έλλειψε, είναι η αντικειμενικότητα στην προσέγγιση των εξελικτικών διαδικασιών που καλούνται να μεταμορφώσουν τη χώρα και τη Θεσσαλία ειδικότερα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ