Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας, κηρύχθηκαν περιοχές των Δήμων Αγιάς, Καλαμπάκας, Πύλης, Τεμπών, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκέντρωσε τα αιτήματα των Δήμων και τα απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Γεγονός είναι ότι παρά τον πρωτοφανή όγκο βροχής και την ένταση των φαινομένων, οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες. Καθώς όμως βρισκόμαστε στην περίοδο των βροχοπτώσεων, οι φορείς της αυτοδιοίκησης σχεδιάζουν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοιες καταστάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολάτου. Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Κώστας Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τους Δημάρχους Αγιάς, Καλαμπάκας, Πύλης, Τεμπών, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας κηρύξαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχές που επλήγησαν από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διαρκεί δύο μήνες (έως 18 Ιανουαρίου) και οι περιοχές αυτές θα τύχουν των ευεργετημάτων που ανακοινώθηκαν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα και από την πρώτη στιγμή με τις Υπηρεσίες μας και τις Υπηρεσίες των Δήμων, δράσαμε άμεσα αντιμετωπίζοντας με μηχανήματα και προσωπικό, τα προβλήματα όπου απαιτήθηκε. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουμε μεγάλες καταστροφικές ζημιές. Σ’ αυτό συνέβαλε η συνεργασία μας με όλους τους φορείς, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει, καθώς και τα ποτάμια, τα ρέματα και οι χείμαρροι, που είχαν καθαριστεί. Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να συνεχίσουμε και με νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης τα οποία θα ιεραρχήσουμε μαζί με τους Δημάρχους. Ας γνωρίζουν όλοι ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για να λύσουν τα προβλήματα τα οποία προέρχονται από την άναρχη δόμηση και από και από καταστάσεις οι οποίες είναι πέρα και πάνω από τις δυνατότητες παρέμβασης μέχρι σήμερα».
Αντώνης Γκουντάρας: «Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο, με έντονες καιρικά συνθήκες. Έχουμε ζημιές στην περιοχή του Στομίου, της Παλιουριάς, της Βελίκας, του Αγιοκάμπου, καθώς και ζημιές σε σπίτια στην Αγιά, στη Σκήτη, τη Μελιβοία κ.α. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν όλοι εκεί, κάναμε ότι ήταν δυνατό να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα και πιστεύω αντέξαμε οριακά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Τεμπών γιατί λειτουργήσαμε ομαδικά, καθώς και τον Υπουργό κ. Σπίρτζη ο οποίος παρόλο του ότι ήταν στο εξωτερικό, ενδιαφέρθηκε για την περιοχή μας. Να γνωρίζετε ότι η θεωρία του μηδενικού κινδύνου δεν υπάρχει. Όσα έργα και να κάνουμε, όσο έτοιμοι και αν είμαστε, φτάνει ένα δέντρο να παρασυρθεί και να φράξει τη ροή σε ένα ρέμα ή ένα γεφύρι και να έχουμε υπερχείλιση και καταστροφές».
Κώστας Κολλάτος: «Την προηγούμενη βδομάδα οι περιοχές μας δοκιμάστηκαν σκληρά. Καταγράφηκε βροχόπτωση 431 χιλιοστών όταν η ετήσια βροχόπτωση στον Δήμος μας είναι 500 χιλιοστά. Παρόλα αυτά Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Τεμπών και Δήμος Αγιάς συνεργαστήκαμε στενά και πιστεύω αντιμετωπίσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα φαινόμενα αυτά, Υπήρχε κατάλληλη προετοιμασία με καθαρισμό ρεμάτων, χαντακιών και ρείθρων. Όμως με την μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών αυτά μπαζώθηκαν πάλι και χρειάζεται άμεσα να καθαριστούν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σε νέα βροχόπτωση να γεμίσουν. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι μεγάλες, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες στο Δέλτα του Πηνειού».
Κλιμάκια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, καταγράφουν τις περιοχές όπου υπήρξαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, έτσι ώστε να ετοιμαστούν τα τεχνικά δελτία, που θα αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο για την εξασφάλιση πιστώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών.