ΤΟ “ΜΗΔΕΙΑΣ ΕΡΩΣ” ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου» και το Πολιτιστικό περιοδικό «ΑΝΤΙ.δωρο Περραιβίας» , με τη στήριξη της ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Δήμου Τυρνάβου, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου “ΜΗΔΕΙΑΣ ΕΡΩΣ”

(τμήμα των ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΩΝ Απολλώνιου του Ρόδιου), σε ποιητική μετάφραση του Παύλου Λάλου, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (2017), ώρα 11 πμ. στο Αρχοντικό Καράσσου στον Τύρναβο.

Ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Κώστας Πάνος,ενώ χαιρετισμό του Αγησίλαου Καλαμαρά (εκδότη ΙΑΜΒΟΣ-φιλόλογου), θα διαβάσει ο Γιώργος Ι.Μπαλής.

Θα χαιρετίσει η αντιδήμαρχος Φανή Μπίλιου.

Απαγγελία στίχων του βιβλίου από τους Τυρναβίτες ποιητές Γιάννη Διογένη και Χρυσάνθη Χαραλαμπίδου.

Επίσης θα προβληθεί βίντεο με απαγγελία από τον Θεόφιλο Γ. Λάλο (ηθοποιό-σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θεάτρου Δήμου Θέρμης).

Θα προβληθεί βίντεο με τραγούδι του Σταμ. Κραουνάκη από το δίσκο ΜΗΔΕΙΑ, και εικόνες από αρχαία αγγεία με θέμα τους Αργοναύτες- Μήδεια. Θα κλείσει την εκδήλωση ο μεταφραστής.

Συντονίζει ο Μιχάλης Λαφαζάνης Πρόεδρος ΦΙΛΩΝ της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

Ελεύθερη είσοδος.

Το βιβλίο αποτελείται από 1973 νεοελληνικούς 15σύλλαβους στίχους, μεταφρασμένους από το αρχαίο ποιητικό έπος ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ (από σύνολο 5835 στίχων) του Απολλώνιου, του 3ου αιώνα π.Χ. δηλ. πριν 2250 χρόνια περίπου, μια επιλογή που έγινε από τον μεταφραστή γιατί αποτελεί μια τραγωδία μέσα στο έπος αυτό. Η Μήδεια από τον έρωτά της προς τον Ιάσονα (έναν ξένο) βασανίζεται και έχει ψυχικές μεταπτώσεις ώσπου να τον βοηθήσει, με τις γνώσεις μαγείας που έχει Λέει ο Απολλώνιος: «Άθλιε έρωτα, δεινό μέγα για τους ανθρώπους». Είναι όμως η Μήδεια και αδίστακτη όταν κινδυνεύει, και παρασύρει τον αδερφό της στο θάνατο, με εκτελεστή τον Ιάσονα.

Αναφέρει η Λαρισαία συγγραφέας Γιώτα Φώτου: «Το βιβλίο ΜΗΔΕΙΑΣ ΕΡΩΣ, ένα καταπληκτικό έργο (μετάφραση τμήματος Αργοναυτικών Απολλωνίου του Ροδίου) από τον φίλο Παύλο Λάλο. Αξίζει να το διαβάσετε».

Η εκπαιδευτικός –λογοτέχνης Χρύσα Μαστοροδήμου γράφει: «Εξαιρετική δουλειά η μετάφραση και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με στοιχεία που δε γνώριζα. Καλοτάξιδο!».

Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο ΙΔΕΕΣ στον Τύρναβο, στο ΠΑΙΔΕΙΑ στη Λάρισα και από τον συγγραφέα-μεταφραστή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ