«ΑΕΡΑΣ, ΓΗ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ! ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΧΑΛΑΣΤΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η παράσταση είναι το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων

«Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα» η νέα μεγάλη θεματική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας παρουσιάζεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων.

Ο τίτλος βασίζεται στο ομώνυμο σονέτο του Κωστή Παλαμά από την ποιητική σειρά δώδεκα έξοχων σονέτων με τίτλο «Πατρίδες».  Αέρας, γη, νερό, φωτιά: κατά τη θεωρία του Εμπεδοκλή του Ακραγαντίνου τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αιώνιες, θεμελιώδεις, κοσμογονικές αρχές. Από την αρχαία αυτή φιλοσοφική θεωρία μέχρι το περιεχόμενο των τραγουδιών  από όλη την Ελλάδα εκφράζεται η αιώνια αγωνία του ανθρώπου να δώσει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή και τον προορισμό του.

Στην παράσταση αυτή όπου συμμετέχουν συνολικά 270 χορευτές, θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα που εκφράζουν την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα προαιώνια μεταφυσικά ερωτήματα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Κώστας Δεδούσηςστο κλαρίνο

Γιάννης Παυλόπουλος στο βιολί

Κώστας Παπαδημητρίου στο λαούτο

Βασίλης Σαραντινόςστα κρουστά

Βασίλης Αγροκώστας και Αλέξανδρος Μανγκλάραςστο τραγούδι,

Σπύρος Κούκος στη θρακιώτικη λύρα

Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης στη γκάιντα

Νίκος Μπόζογλου στο ακορντεόν

Μπάκος Δημήτρης στη γκάιντα και στη τσαμπούνα

Γρηγόρης Δίγκας στην κορνέτα,

η κομπανία των Ψαθάδων από τη Νάουσα,

Βαγγέλης Ψαθάς και Σταύρος Παζαρέντζης στο ζουρνά

Βαγγέλης Ψαθάς στο νταούλι

Κώστας Παπαδόπουλος στη ποντιακή λύρα

Νίκος Θεοδωρίδης στο νταούλι

τραγουδούν επίσης οι:

Γιάννης Παυλόπουλος, Κώστας Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαραντινός, Σπύρος Κούκος,Αντώνης Μπάρμπας, Παναγιώτης Κράιας

Από τον ποιητικό λόγο του Παλαμά, τα τέσσερα στοιχεία, αέρας, γη, νερό, φωτιά, διευρύνονται υπό το βλέμμα της πλούσιας παράδοσής μας και μέσα από την έμπνευση και την αξιοποίησή τους από τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, υπεύθυνο χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας.

Συγκεκριμένα αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό του ΛΕΛ, προϊόν πολύχρονων καταγραφών σε διάφορες περιοχές του Ελληνισμού,η εξαιρετική του ιματιοθήκη, που κοσμείται από εκατοντάδες ενδυμασίες καθώς και τα μοναδικά του κοσμήματα, που ενισχύουν και ολοκληρώνουν κάθε εμφάνιση, η εμπειρία και η έμπνευση, που απλόχερα προσφέρει η ποικιλομορφία και ο πλουραλισμός της παράδοσής μας, ο πηγαίος αυθορμητισμός και η ανιδιοτελής αγάπη και ενασχόληση όλων των συντελεστών της παράστασης, φανερών και αφανών, με την παράδοση. Εισιτήρια προπωλούνται στο megaron.gr.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com