ΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ,  ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ με αφορμή την ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου για τη βαθμολόγηση υποψηφίων διευθυντών

Πριν λίγες μέρες ο βουλευτής της ΝΔ κ.Χαρακόπουλος, κατέθεσε στη Βουλή υποβολιμαία ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία των συνεντεύξεων στην επιλογή των διευθυντών από το ΠΥΣΔΕ Λάρισας.

Ο απώτερος στόχος ήταν να ενσπείρει υποψίες για τη διαβλητότητα της διαδικασίας στηριζόμενος σε πληροφορίες συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη, αντιθέτως το γράψαμε ξανά πως «θέλει η ΔΑΚΕ να κρυφτεί και η ΝΔ δεν την αφήνει». Έτσι και τώρα μεταφέρονται οι αναλήθειες, τα ψεύδη, οι ανακρίβειες παρατάξεων που, όπως και πάλι έχουμε ήδη ανακοινώσει αποτελούν «φερέφωνο συμφερόντων συγκεκριμένων κομμάτων, προσώπων και λογικών».

Κι αφού έγιναν φανερές το καλοκαίρι όλες οι προσπάθειές τους να ακυρώσουν τα βήματα διαφάνειας που έχουν γίνει στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας, ήρθε τώρα ως επιστέγασμα-επιβεβαίωση η παρέμβαση ενός κόμματος της δεξιάς και του παλιού κατεστημένου να ξεπλύνει αδιαφανείς διαδικασίες δεκαετιών που στηρίζονταν σε κρυφές συμφωνίες εναλλαγής ημετέρων. Αρκεί μια ματιά σε ψηφοδέλτια παράταξης τα οποία επί χρόνια καταρτίζονταν κατεξοχήν από διευθυντές για να αποδελτιώσει την εικόνα του ανταλλάγματος.

Γι΄αυτό και ποτέ τόσα χρόνια δεν ανήγαγε κανείς τους σε πολιτικό ζήτημα την επιλογή των διευθυντών μέσω των συνεντεύξεων. Δέχονταν ως δεδομένο το, ακυρωτικό του προηγούμενου νόμου, σκεπτικό του ΣτΕ: «η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης)».

Εκτός αν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που υπέβαλαν τα ψευδή στοιχεία στο βουλευτή της ΝΔ κι άφηναν το καλοκαίρι υπόνοιες για τη διαφάνεια της διαδικασίας θεωρούν ότι μόνο τα όργανα του παρελθόντος ήταν αξιοκρατικά, αμερόληπτα και αντικειμενικά. Ή ότι δίκαιο και αντικειμενικό θα ήταν κατά τη γνώμη του αιρετού της ΔΑΚΕ και των Παρεμβάσεων να βαθμολογούνται στις συνεντεύξεις  όλοι ανεξαρτήτως με άριστα, 8 ή άντε και 7.

Αυτό ίσως θα κάνανε οι Παρεμβάσεις, αν βαθμολογούσαν. Προτίμησαν όμως αντί να συμβάλουν επί το δικαιότερον με το «αξιοκρατικό» πνεύμα τους να αποποιηθούν τις ευθύνες κρατώντας σημειώσεις και σε δεύτερη φάση να δώσουν το έναυσμα των ενστάσεων.

Εμείς το ξέρουμε και το ξαναγράψαμε ότι οι Παρεμβάσεις είναι νεροκουβαλητές της δεξιάς κι ότι μια χαρά εξύφαναν όλο το καλοκαίρι από κοινού το μύθευμα της αδιαφάνειας, χωρίς να διστάσουν να διολισθήσουν σε προσωπικές στοχοποιήσεις και επισείσεις απειλών. Τώρα όμως, τρεις μήνες μετά, που οι υπόγειες διαδρομές και συννενοήσεις τους έλαμψαν στο φως για τα καλά, η ΔΑΚΕ θα πρέπει να επιπλήξει τον εντολοδόχο αποποιητή των ευθυνών του, γιατί δεν κρατούσε καλές σημειώσεις κι ο βουλευτής της ΝΔ χρησιμοποίησε παραπλανητικά στοιχεία.

Η πραγματικότητα σε κάθε σχολείο επιβεβαιώνει την αλήθεια κι εσείς, συνάδελφοι, γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε ποιοι διευθυντές υπηρετούν το δημοκρατικό σχολείο υπεύθυνα και με αξιοπρέπεια. Οι υποψήφιοι διευθυντές που είχαν καλύτερη βαθμολογία ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους αν κρίθηκαν με άλλου είδους κριτήρια εκτός από εκπαιδευτικά. Στη μικρή κοινωνία της επαρχίας μας η ρητορική των καφενείων επιβεβαιώνει τη σκανδαλώδη σύμπλευση των γνωστών και από άλλες περιπτώσεις παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΕΚ.

Κι επειδή όλοι θυμόμαστε τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού από όλες τις πλευρές, αυτό που λέμε ως παράταξη είναι ότι και τα στελέχη της εκπαίδευσης κρίνονται από τις πράξεις, τις παρεμβάσεις τους, το ύφος και το ήθος αυτών των παρεμβάσεων και όχι με κριτήριο το χώρο που διατείνονται ότι ανήκουν στο πλαίσιο της προσωπικής πολιτικής τους επιβίωσης ή καριέρας.

Προχωράμε με τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που καταλαβαίνουν ότι μακριά από κομματικά, παραταξιακά και προσωπικά συμφέροντα αγωνιζόμαστε για διαφάνεια και αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και υιοθέτηση των δημοκρατικών αξιών στην πράξη της σχολικής ζωής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ