ΣΤΟ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΑΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επερώτηση κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν στο διδακτήριο

Κατόπιν επίσκεψης και αυτοψίας κλιμακίου της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας – ΔΑΔ και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο διαπιστώσαμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκαν τα δύο σχολεία, στην περιοχή της συνοικίας Αβέρωφ.

Παρότι η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών σε χώρους που θα έπρεπε να πληρούν τουλάχιστον βασικές, σύγχρονες προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εντούτοις με αφορμή τις πρόσφατες νεροποντές αναδείχθηκαν πολλά προβλήματα λειτουργίας και κακοτεχνιών που δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μας προβληματίζει από τεχνικής άποψης ο έλεγχος στη ποιότητα του έργου και η παραλαβή από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων. Συγκεκριμένα εντοπίζουμε κακοτεχνίες, πλημμελή εκτέλεση εργασιών και ακατάλληλα υλικά. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής.

  • Στη μικρή προσθήκη από πάνελ πολυουρεθάνης που έγινε στο παλιό κέλυφος για να εξυπηρετήσει τις λειτουργίες του δημοτικού σχολείου διατάσσονται εξωτερικά συρόμενα και ανοιγόμενα κουφώματα που δεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη στεγανότητα με συνέπεια να υπάρχει εισροή νερών σε ανοίγματα παραθύρων και πορτών.
  • Το παλιό κέλυφος στο οποίο χωροθετήθηκαν οι αίθουσες του δημοτικού δεν έχει την απαιτούμενη υγρομόνωση έναντι ανερχόμενης υγρασίας και πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζει στεγανότητα σε περιπτώσεις έντονης βροχής. Η πρόχειρη κατασκευή, από γαλβανισμένη λαμαρίνα, που έγινε μετά τις νεροποντές στο όριο του κτιρίου με το οικόπεδο της Περιφέρειας, αποτελεί πρόχειρη λύση.

Αναφορικά με την λειτουργικότητα των δύο σχολείων εντοπίζουμε σοβαρά προβλήματα που επέβαλλε η λύση ανάγκης που επιλέχθηκε από την δημοτική αρχή.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η συνολικότερη λειτουργία των δύο σχολείων αφού δεν ικανοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι απαραίτητες λειτουργίες ενός σύγχρονου κτιριολογικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα

  • εξαιτίας της λύσης ανάγκης που επιλέχθηκε, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται για την χρήση τουαλέτας να εξέρχονται του κτιρίου του δημοτικού σχολείου με συνέπεια κατά τους χειμερινούς μήνες να προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες.
  • Η αδυναμία έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας δεν επιτρέπει να κατασκευαστεί με νόμιμο τρόπο ένα στέγαστρο που θα εξασφαλίζει τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς που συνοδεύουν να κάνουν χρήση της τουαλέτας χωρίς να βρέχονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Οι αίθουσες του δημοτικού δεν έχουν άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό εξαιτίας της προσθήκης από πάνελ πολυουρεθάνης που έγινε στο παλαιό κέλυφος.
  • Δεν υπάρχει αίθουσα γυμναστηρίου με συνέπεια να στερείται το σχολείο μία αίθουσα από τις λιγοστές που μετατράπηκε σε ακατάλληλο χώρο γυμναστικής.
  • Ο μικρός αριθμός των αιθουσών υποχρεώνει τη διεύθυνση του σχολείου να διώχνει μαθητές που έρχονται για νέα εγγραφή.
  • Η μικρή επιφάνεια των αιθουσών και η έλλειψη εξαερισμού δημιουργεί ακατάλληλο μικροκλίμα εντός επιβαρύνοντας την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η δημοτική αρχή

  1. Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να βελτιώσει τις κακοτεχνίες και παραλείψεις (πχ. στέγαστρα, εξαερισμός, στεγανότητα, περίφραξη αύλειου χώρου, γυμναστήριο, κτλ)

Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για την εξεύρεση χώρου και πόρων για την κατασκευή καινούργιας σχολικής μονάδας για τις ανάγκες των μαθητών ΑΜΕΑ και των  εκπαιδευτικών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ