Η πρόταση παρουσιάστηκε και κατατέθηκε, αλλά δεν έφτασε στη διαδικασία των ψηφοφοριών, λόγω κωλυσιεργιών και του περασμένου της ώρας.
Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική, που θα παρέχεται δωρεάν χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα πραγματικά Ενιαίο Λύκειο, που θα βασίζεται στο συνδυασμό της θεωρίας με την πράξη και θα ενοποιεί τη γενική με την επαγγελματική εκπαίδευση, αξιοποιώντας τα θετικά χαρακτηριστικά του Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ). Μέχρι τη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών για την επίτευξη αυτού του στόχου, στο μεταβατικό διάστημα διεκδικούμε:
Ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου, την ουσιαστική αποδέσμευσή του από το σύστημα πρόσβασης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αξιόπιστο απολυτήριο στη βάση εσωτερικών διαδικασιών που δε θα ενισχύουν ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα. Μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων, η πρόσβαση να γίνεται με Πανελλαδικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, και με την ευθύνη της δευτεροβάθμιας εκπ/σης.
ΠΡΟΤΑΣΗ των ΣΥΝΕΚ στο 18ο Συνέδριο ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΕ
Η πρότασή μας αυτή κατατέθηκε, αλλά τελικά αποσύρθηκε επειδή το Συνέδριο κινδύνευε να διαλυθεί μετά τα γεγονότα στη συζήτηση περί ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Συνοπτικά η πρόταση της παράταξής μας στο Συνέδριο
Θεωρούμε ότι η ΤΕΕ είναι αναγκαία τόσο για την Εκπαίδευση αλλά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας, και πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους και συνειδητή επιλογή.
Στην παρούσα φάση και στο αμέσως επόμενο διάστημα ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΤΕΕ ενταγμένη στη δημόσια Λυκειακή Βαθμίδα ,αναβαθμισμένη και ισότιμη της Γενικής. Κατάργηση όλων των τεχνικών δομών των άλλων Υπουργείων και ενσωμάτωσή τους στα ΕΠΑΛ.
Αύξηση της χρηματοδότησης και ουσιαστική στήριξη της ΤΕΕ.
Εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων ,του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ.
Μεταλυκειακό έτος ειδίκευσης για όλες τις ειδικότητες, οργανικά ενταγμένο στο Λύκειο της ΤΕΕ, σύνδεση με το χώρο της εργασίας – με Μαθητεία ή Πρακτική άσκηση ενηλίκων– με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αμοιβή, ασφάλιση, εποπτεία από εκπαιδευτικούς ΕΠΑΛ, εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.).
Αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες.
Ισότιμη διέξοδο των αποφοίτων των ΕΠΑΛ για ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να είναι ανάλογη με το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ.
ΟΧΙ στην πρόωρη κατάρτιση και μαθητεία ανηλίκων.
Επανίδρυση Γραφείων ΤΕΕ στις ΔΔΕ.
Ενίσχυση της Α’ ΓΕΛ με μαθήματα Τεχνικοεπαγγελματικού προσανατολισμού.
Αρκετός χρόνος διδασκαλίας των τεχνικοεπαγγελματικών μαθημάτων στη Β’ ΕΠΑΛ σε ποσότητα και ποιότητα, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν στέρεες τεχνικοεπαγγελματικές γνώσεις.
Κατάργηση του Ν.4186.
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Εκσυγχρονισμός εργαστηρίων και εξοπλισμού ΕΠΑΛ και Ε.Κ.
Δεν δεχόμαστε τεχνικές σχολές( ΣΕΚ,ΟΑΕΔ κλπ.)
Στήριξη ολιγομελών τμημάτων.
Αποφάσεις για επαναπροσδιορισμό Τομέων και ειδικοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, τις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, με εποπτεία του ΥΠΠΕΘ με συνεργασία Επιστημονικών φορέων, Δήμων, σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ κ.α. – η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Υπ. Παιδείας. Καμία τέτοια αρμοδιότητα δεν εκχωρείται στον Ιδιωτικό τομέα.