Η υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Ν. Μπασδέκη παρουσίασε θέσεις και υποψηφίους
Τη βεβαιότητα ότι η πολυετής μάχιμη δικηγορία αλλά και η έως σήμερα συνδικαλιστική της δράση την αξιώνουν να στέκεται μπροστά στους συναδέλφους της αντάξια και θαρραλέα για να ζητήσει την ψήφο τους με σκοπό να περιφρουρηθεί το επάγγελμα για όλους τους Δικηγόρους και κυρίως για τους νέους
που δυσκολεύονται να μείνουν στο επάγγελμα, εξέφρασε σήμερα η υποψήφια πρόεδρος του ΔΣΛ Νικολέττα Μπασδέκη.
Αφού έκανε μία αναφορά στη μέχρι σήμερα παρουσία της στη μαχόμενη δικηγορία, αναφερόμενη στο ρόλο του Συλλόγου υπενθύμισε την περιγραφή που έκανε ο αείμνηστος Εισαγγελέας του ΑΠ Ευάγγελος Κρουσταλλάκης ότι «ο ιδανικός δικηγόρος – και κατά προέκταση ο άξιος της αποστολής του Δικηγορικός Σύλλογος –πρέπει να συγκροτείται από επαναστάτες κατά διαλείμματα, που από την αποστολή τους είναι και οφείλουν να μετατρέπονται σε επαναστάτες κατ’ επάγγελμα, κάθε φορά που διαπιστώνουν τη φαλκίδευση των αρχών του κράτους δικαίου ή την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, κάθε φορά που βλέπουν την απονομή της Δικαιοσύνης να χωλαίνει και την εφαρμογή των κανόνων του ουσιαστικού δικαίου να μη ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες.»
Στη συνέχεια η κ. Μπασδέκη περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο κλάδος και άσκησε κριτική στις διοικήσεις των συλλόγων αλλά και στην ολομέλεια επειδή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, δεν μπήκαν σε συζήτηση με τους Θεσμούς, δεν κατέδειξαν την ασφυξία που θα επέρχονταν με την θέσπιση των μέτρων και κυρίως δεν πρότειναν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις.
«Ότι μπορούμε να περισώσουμε πρέπει να το κάνει μία νέα Διοίκηση δυναμικά, μεθοδικά και ρεαλιστικά», υποστήριξε επισημαίνοντας ότι τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
1.- Όσα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο και θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα του Λαρισαίου Δικηγόρου και
2.- Σε αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συλλογικό και πανελλήνιο επίπεδο μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
Η κ. Μπασδέκη στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση της ίδιας και του συνδυασμού την επόμενη μέρα της εκλογής μας η οποία δεν θα είναι άλλη από την Προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με συμπεριφορές των λοιπών συλλειτουργών της δικαιοσύνης, και την καθημερινότητα του Λαρισαίου δικηγόρου.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι δράσεις στις οποίες θα εστιάσει κατά τη διάρκεια της θητεία της θα αφορούν:
– Τους νέους δικηγόρους
-Τη λειτουργία των οργάνων
–Τη διαρκή εκπαίδευση – κατάρτιση των μελών του Συλλόγου
-Τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος εργασίας, με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας
-Τη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης.
– Την ενίσχυση της παρουσίας του συλλόγου στην ολομέλεια και μέσω αυτής την διεκδίκηση και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων αντιπροτείνοντας σε κάθε μέτρο που θίγει τον κλάδο μας ρεαλιστικές και επεξεργασμένες προτάσεις τερματίζοντας πλέον μια λανθασμένη συνδικαλιστική δράση που βασίζονταν σε άγονες αντιπαραθέσεις χωρίς προτάσεις.
ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ
Πρωταρχικός στόχος είναι η παρέμβαση σε όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων με προτάσεις στις Ολομέλειες Εφετείου, Πρωτοδικείου, Ειρηνοδικείου Εισαγγελίας και Διοικητικών Δικαστηρίων για την:
1.- Αποφυγή των πολύωρων και άσκοπων αναμονών στις συνεδριάσεις τους. (χαρακτηριστικά η λειτουργία του Πολιτικού Εφετείου) Θα διεκδικήσουμε την λειτουργία σε άλλη ώρα συνεδρίασης του Τριμελούς και σε άλλη ώρα συνεδρίασης του Μονομελούς , στο δε Μονομελές την συγκεκριμένη ώρα δικασίμου και κάθε εισηγητή.
2.- Εξαφάνιση του θλιβερού φαινομένου του συνωστισμού των δικηγόρων και των εντολέων τους στις σκάλες του Ειρηνοδικείου.
3.- Πρόταξη των αιτημάτων αναβολών στα ποινικά δικαστήρια , τόσο κατά την ημέρα συνεδρίασης , όσο και την ημέρα διακοπής εφόσον είναι γνωστό το κώλυμα.
4.- Την τήρηση του χρόνου διακοπής των συνεδριάσεων και σε κάθε περίπτωση την ενημέρωση των δικηγόρων για παράταση του χρόνου διακοπής, ώστε να μην καθιστάμεθα όμηροι στις δικαστικές αίθουσες.
5.- Την παρακολούθηση από το ΔΣ του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων, ώστε να μην παρατηρούνται ακραία φαινόμενα μακροχρόνιας καθυστέρησης ή ανασυζήτησης υποθέσεων από ορισμένους δικαστές.
6.- Το δικαίωμα του δικηγόρου να επικοινωνεί ο ίδιος και όχι μέσω των διωκτικών αρχών, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, στα πλαίσια του αυτοφώρου.
7.- Αντίδραση σε κάθε απρεπή, αγενή και ειρωνική συμπεριφορά προς τους δικηγόρους , από όπου και να πηγάζει.
- Την παρέμβαση μας στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου ο δικηγόρος απερίσπαστος να εκπληρώνει το ρόλο του.
Η κ. Μασδέκη αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως για τα οποία ανέφερε:
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Όλοι και ειδικά οι νέοι συνάδελφοι, πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάποιες, μεμονωμένες ευτυχώς, απαξιωτικές και ειρωνικές συμπεριφορές «από καθέδρας». Συμπεριφορές μη προσιδιάζουσες στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του. Και ενώ θα έπρεπε οι σχέσεις μας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ευγένεια εν τούτοις τα τελευταία χρόνια ο ρόλος μας υποβαθμίστηκε.
ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Βασική προτεραιότητά μας όπως προαναφέρθηκε είναι οι νέοι συνάδελφοι. Στόχος και επιδίωξή μας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων δικηγόρων στη λειτουργία του συλλόγου και η αξιοποίηση της προσφοράς του καθενός.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι με μεταπτυχιακούς & διδακτορικούς τίτλους. Μέλημα μου είναι η ουσιαστική αξιοποίηση αυτών των νέων στις διαρκείς επιστημονικές επιτροπές του ΔΣΛ.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κλείνοντας την ομιλία της πριν παρουσιάσει τους υποψηφίους που τη στηρίζουν τόνισε:
«Την κύρια ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου την έχει ο Πρόεδρος.
Εκείνος είναι που πρέπει να συντονίζει, να συνθέτει, να νουθετεί με τις πράξεις, το λόγο του, τις αποφάσεις του. Να διακατέχεται από συλλογικότητα, από ελεύθερο πνεύμα, να είναι αντάξιος του θεσμικού του ρόλου. Σε περιόδους κρίσης ο πρόεδρος δεν πρέπει να στρογγυλεύει τον λόγο του αλλά να είναι μαχητής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του κάθε δικηγόρου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου πρέπει να είναι ένας από μας, δικηγόρος που έχει έρθει αντιμέτωπος με όλες τις ευχάριστες ή δυσάρεστες καταστάσεις, που έχει βιώσει τις συμπεριφορές, που έχει αγχωθεί, που έχει φοβηθεί, που έχει αδικηθεί, που γνωρίζει βιωματικά τα προβλήματα του δικηγόρου ώστε να μπορέσει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στα προβλήματα των συναδέλφων του.
Συνάδελφοι
Έζησα τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας όταν οι σύμβουλοι και οι Πρόεδροι ήταν δίπλα στον συνάδελφο, μαζί με τον συνάδελφο και στόχος μου είναι το συμβούλιο και ο Πρόεδρος να είναι και πάλι άμεσα στη διάθεση του καθενός, πραγματικοί αρωγοί στη δύσκολη μάχη της καθημερινότητας. Από την επομένη των εκλογών οι δικηγόροι Λάρισας δεν θα έχουν δίπλα τους μόνο έναν Πρόεδρο αλλά 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα μάχονται γι΄αυτούς.
Με γνωρίζετε όλοι. Σε όλη μου την επαγγελματική πορεία ήμουν δίπλα στο συνάδελφο. Το ίδιο ονειρεύομαι και για τον Σύλλογό μας. Στο όραμα μου για το σύλλογο έχω δίπλα μου μια ομάδα αξιόλογων συναδέλφων που ως υποψήφιοι σύμβουλοι στηρίζουν την υποψηφιότητά μου».
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι υποψήφιοι είναι:
Ανδριτσόπουλος Ανδρέας
Βελησσαρίου Κωνσταντίνος
Γεωργούλης Λεωνίδας
Γιαγλάρας Ιωάννης
Γιαννούλας Φώτης
Γκάγκα Φαίδρα
Γκλιάου Γεωργία
Δήμτσας Αλέξανδρος
Κουτσογιάννης Κωνσταντίνος
Λόκα Δήμητρα-Κατερίνα
Νικολάου Ευαγγελία
Παλαμίδα Ευτυχία
Ραχαβέλιας Μιχαήλ
Χριστοφορίδου Παναγιώτα