ΌΤΑΝ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ, Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Στέλιος Γ. Ροντούλης, επικεφαλής της “Δράσης Πολιτών”

Είναι γνωστό σε όλους πως ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ισχύος του Τυρνάβου εδράζεται στο ” χρυσό απόσταγμα”, δηλαδή στο τσίπουρο.Οτιδήποτε, λοιπόν, θα μπορούσε να κλυδωνίσει αυτή την πηγή εισοδήματος, αναπόφευκτα θα έθετε σε μια οδυνηρή δοκιμασία

το σύνολο της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας του Τυρνάβου.

Όμως, μολονότι η προαναφερομένη διαπίστωση έχει πανθομολογούμενη εγκυρότητα, οι κίνδυνοι που “ζώνουν” το τσίπουρο παραμένουν ενεργοί, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την όποια εναπομείνασα οικονομική ευστάθεια του Τυρνάβου.

Με άλλα λόγια, υφίστανται ζητήματα, σχετικά με το τσίπουρο, που εγκυμονούν τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών, αν δεν προσεχθούν και δεν διευθετηθούν κατά τρόπο επωφελή για τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία του τσίπουρου.

Ζήτημα πρώτο: η πιθανή υιοθέτηση ενός νέου Κανονισμού από την Ε.Ε. για την εκτός περιοχής εμφιάλωση αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).Εάν ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε., που σήμερα βρίσκεται υπό κατάρτιση και προβλέπει ότι τα αποστάγματα ΠΓΕ θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται, οριστικοποιηθεί και επικυρωθεί, θα αντιμετωπίσουμε, με μαθηματική ακρίβεια, τον αφανισμό πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος κατά τη χύδην μεταφορά του στο εξωτερικό για εμφιάλωση.Σχετικά με το τελευταίο, το παράδειγμα του ελαιολάδου θα μπορούσε να λειτουργήσει αφυπνιστικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου προϊόντος μεταφέρεται χύδην στο εξωτερικό και εκεί εμφιαλώνεται, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να στερείται του μεγαλυτέρου μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

Ζήτημα δεύτερο: ο ορατός κίνδυνος αύξησης της φορολογίας στο τσίπουρο.Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας στο τσίπουρο ” παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε.”. Αν η λογική αυτή επικρατήσει και η Ελλάδα καταδικασθεί, τότε πρέπει να αναμείνουμε το διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και να ξεχάσουμε τον σημερινό μειωμένο φόρο στην παραγωγή των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών.Έτσι, όμως, η αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο θα πλήξει την κατανάλωση και θα επιφέρει εκ των πραγμάτων πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, στα ποσοστά της ανεργίας και στο αγροτικό εισόδημα.

Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι οι σχετικές με το τσίπουρο εξελίξεις κρύβουν κινδύνους και δεν προοιωνίζονται ρόδινες. Γι αυτό ο Δήμος Τυρνάβου, η Διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού και οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε κατάσταση συναγερμού.Καλύτερα να είμαστε έτοιμοι για προληπτική παρά για θεραπευτική δράση.Οι καιροί ου μενετοί.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ